Iatropedia

Επιλόχειος κατάθλιψη: Εγκρίθηκε το πρώτο φάρμακο

Sad and tired woman with PPD working beside table, looking on laptop, sitting in messy room

Το πρώτο φάρμακο που είναι ειδικά σχεδιασμένο για τις γυναίκες με κατάθλιψη μετά τον τοκετό, ενέκρινε η αρμόδια Αρχή των ΗΠΑ.

Το πρώτο φάρμακο για την επιλόχειο κατάθλιψη ενέκρινε η αρμόδια υγειονομική Αρχή των ΗΠΑ.

Όπως ανακοίνωσε η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων & Φαρμάκων (FDA), το φάρμακο λέγεται brexanolone (μπρεξανολόνη). Θα χορηγείται ενδοφλεβίως σε ενήλικες γυναίκες με κατάθλιψη μετά τον τοκετό.

Όπως εξήγησε η Dr. Tiffany Farchione, διευθύνουσα του Τομέος Ψυχιατρικών Προϊόντων της FDA, η επιλόχειος κατάθλιψη είναι μία σοβαρή διαταραχή, που μπορεί να φθάσει στο σημείο να απειλήσει τη ζωή.

Οι γυναίκες που πάσχουν από αυτήν μπορεί να σκέπτονται να βλάψουν τον εαυτό τους ή/και το μωρό. Επιπλέον, μπορεί να δυσκολεύονται να δεθούν μαζί του.

«Είναι η πρώτη φορά που εγκρίνουμε ένα φάρμακο ειδικά για την επιλόχειο κατάθλιψη», είπε η Dr. Farchione. «Το γεγονός αυτό το καθιστά μία σημαντική θεραπευτική επιλογή. Επειδή όμως υπάρχει ενδεχόμενο για σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες στις οποίες συμπεριλαμβάνεται αιφνίδια απώλεια συνειδήσεως, το φάρμακο θα χορηγείται μόνο εντός νοσηλευτικών ιδρυμάτων. Αυτό εξασφαλίζει την προσεκτική παρακολούθηση των ασθενών».

Τι είναι η επιλόχειος κατάθλιψη

Σύμφωνα με την FDA, η επιλόχειος κατάθλιψη είναι ένα σοβαρό καταθλιπτικό επεισόδιο που εκδηλώνεται μετά τον τοκετό. Ωστόσο τα συμπτώματά της μπορεί να αρχίσουν στη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Η επιλόχειος κατάθλιψη χαρακτηρίζεται από θλίψη και/ή απώλεια ενδιαφέροντος για δραστηριότητες που κάποτε απολάμβανε η γυναίκα. Η γυναίκα μπορεί επίσης να παρουσιάσει μειωμένη ικανότητα αποκόμισης χαράς (ανηδονία).

Άλλα πιθανά συμπτώματα είναι η νοητική διαταραχή, τα αισθήματα αναξιότητας ή ενοχών, ή ακόμα και ο αυτοκτονικός ιδεασμός.

Νοσηλεία

Η χορήγηση του brexanolone προϋποθέτει νοσηλεία της γυναίκας. Η έγχυση θα γίνεται ενδοφλεβίως επί 60 ώρες (2,5 ημέρες). Εξαιτίας του κινδύνου για αιφνίδια απώλεια συνειδήσεως, οι γιατροί πρέπει να παρακολουθούν συνεχώς τα επίπεδα οξυγόνωσης της γυναίκας. Επιπλέον, η γυναίκα πρέπει να βλέπει τα παιδιά της υπό την επίβλεψη ενός άλλου ενήλικα.

Μετά το πέρας της θεραπείας, η γυναίκα δεν πρέπει να οδηγήσει, να χειριστεί μηχανήματα ή να κάνει οποιαδήποτε ριψοκίνδυνη δραστηριότητα, εάν δεν υποχωρήσουν εντελώς τα αισθήματα υπνηλίας που προκαλεί το φάρμακο.

Οι μελέτες

Η αποτελεσματικότητα του brexanolone αξιολογήθηκε σε δύο κλινικές μελέτες που διήρκησαν τέσσερις εβδομάδες. Στη μία η επιλόχειος κατάθλιψη των γυναικών ήταν σοβαρή, ενώ στην άλλη μέτρια. Και στις δύο μελέτες το νέο φάρμακο συγκρίθηκε με ένα εικονικό (ανενεργός ουσία ή placebo).

Και οι δύο μελέτες έδειξαν ότι το brexanolone ήταν πιο αποτελεσματικό από το εικονικό φάρμακο στη βελτίωση των καταθλιπτικών συμπτωμάτων των γυναικών.

Οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες του brexanolone ήταν υπνηλία, ξηροστομία, απώλεια συνειδήσεως και κοκκίνισμα του προσώπου.