Συγκεκριμένα, επιστήμονες έκαναν μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου σε 19 νεαρά άτομα, τα οποία δήλωναν αφοσιωμένα στην θρησκεία τους και εκκλησιάζονται τακτικά, ενώ αυτά έκαναν διάφορες δραστηριότητες που είχαν σκοπό να ενισχύσουν τα πνευματικά τους συναισθήματα εκείνη την στιγμή.
“Όταν οι συμμετέχοντες είχαν εντολή να σκεφτούν έναν ‘σωτήρα’ της θρησκείας τους, ή το ότι θα είναι μαζί με τις οικογένειές τους για μια αιωνιότητα, ή για τις ‘επουράνιες ανταμοιβές’ από την άσκηση της θρησκείας τους, τότε ο εγκέφαλος και το σώμα τους έδειξαν κάποια ιδιαίτερα σημάδια”, δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Michael Ferguson, μεταπτυχιακός φοιτητής βιοτεχνολογίας στο πανεπιστήμιο της Γιούτα στις ΗΠΑ.
Όλοι οι συμμετέχοντες ήταν Μορμόνοι ιεραπόστολοι. Σχεδόν όλοι είπαν ότι βίωσαν αυθεντικά συναισθήματα ειρήνης και ψυχικής “ζεστασιάς” κατά τη διάρκεια του πειράματος. Πολλοί από αυτούς ήταν δακρυσμένοι στο τέλος της μαγνητικής τομογραφίας, όπως ανέφερε ο Ferguson και οι συνεργάτες του σε σχετικό δελτίο τύπου του πανεπιστημίου.
Εκτός από την ενεργοποίηση του κέντρου ανταμοιβής του εγκεφάλου, αυτά τα πνευματικά συναισθήματα, που ένιωσαν οι βαθιά θρησκόληπτοι συμμετέχοντες, προκάλεσαν αυξημένη δραστηριότητα σε μια περιοχή του εγκεφάλου που γίνονται οι διεργασίες της κρίσης, της εκτίμησης και την ηθικής συλλογιστικής, όπως απέδειξαν οι μαγνητικές τομογραφίες.
Αν και η μελέτη δεν υποστηρίζει μια άμεση σχέση αιτίας-αποτελέσματος σε αυτή τη σύνδεση ανέμεσα στην θρησκεία και την εγκεφαλική λειτουργία, εντούτοις φάνηκε ότι οι έντονες θρησκευτικές σκέψεις ενίσχυσαν επίσης την εγκεφαλική δραστηριότητα σε περιοχές που σχετίζονται και με την εστίαση της προσοχής, σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης.“Είμαστε μόλις στην αρχή του να κατανοήσουμε το πώς ο εγκέφαλος συμμετέχει σε εκείνες τις εμπειρίες που οι πιστοί/θρησκόληπτοι ερμηνεύουν ως ‘πνευματικές’, ‘θεϊκές’, ή ‘υπερβατικές’”, δήλωσε ο ένας εκ των συγγραφέων της μελέτης, ο δρ Jeff Anderson, νευροακτινολόγος στο πανεπιστήμιο.
Και πρόσθεσε: “Κατά τα τελευταία λίγα χρόνια οι τεχνολογίες απεικόνισης του εγκεφάλου έχουν ωριμάσει με τρόπους που να μας επιτρέπουν να προσεγγίσουμε επιστημονικά ανοιχτά ζητήματα που υπάρχουν εδώ και χιλιετίες (…) Η θρησκεία είναι ίσως το πιο ισχυρό μέσο του πώς οι άνθρωποι παίρνουν αποφάσεις που επηρεάζουν όλους μας, τόσο για καλό, όσο και για κακό. Η κατανόηση του τι συμβαίνει στον εγκέφαλο, ώστε να συμβάλει σε αυτές τις αποφάσεις είναι πραγματικά σημαντικό”.
Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Social Neuroscience.