«Εθνικό Θέατρο: Θέατρο και Θεραπεία»: Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία η πρώτη φάση του προγράμματος

  • Iatropedia newsroom
δάσκαλος, ακροατήριο
Το πρόγραμμα «Εθνικό Θέατρο: Θέατρο και Θεραπεία» περιλαμβάνει δωρεάν εργαστήρια θεάτρου και δραματοθεραπείας στο Εθνικό Θέατρο και απευθύνεται σε άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η πρώτη φάση του πρωτοποριακού προγράμματος «Εθνικό Θέατρο: Θέατρο και Θεραπεία», κατά τους τρεις πρώτους μήνες υλοποίησής του. Στόχος της δράσης, που ξεκίνησε πιλοτικά τον Απρίλιο 2024 και θα ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς, είναι η ανακούφιση του ψυχικού φορτίου και η βελτίωση της ποιότητας ζωής των συμμετεχόντων μέσω της θεατρικής έκφρασης.

Το πρόγραμμα υλοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος του υπουργείου Πολιτισμού με τίτλο «Πιλοτικές Δράσεις Πολιτιστικής Συνταγογράφησης», σε συνεργασία με το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής (ΕΠΙΨΥ) και χρηματοδοτείται από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0.

Το πρόγραμμα «Εθνικό Θέατρο: Θέατρο και Θεραπεία» περιλαμβάνει δωρεάν εργαστήρια θεάτρου και δραματοθεραπείας στο Εθνικό Θέατρο και απευθύνεται σε άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας.

Επί τρεις μήνες, τρεις ομάδες ωφελούμενων έκαναν κομμάτι της καθημερινότητάς τους τη θεατρική πράξη: μία φορά την εβδομάδα, καλλιτέχνες και επαγγελματίες ψυχικής υγείας, τους περίμεναν στο Θέατρο REX για να εργαστούν μαζί τους στη βάση της ομαδικής δημιουργίας. Με όχημα το εφαρμοσμένο θέατρο και τη δραματοθεραπεία, τα εργαστήρια στόχευαν στην ενίσχυση της αυτο-συνειδητότητας του ατόμου, στην αυτογνωσία, στην κοινωνική ευαισθητοποίηση και την αποδοχή του εαυτού και του άλλου. Υπεύθυνη του Προγράμματος «Εθνικό Θέατρο: Θέατρο και Θεραπεία» είναι η υπεύθυνη του Μικρού Εθνικού, Μαρία Μαγκανάρη.

Λίγα λόγια για την Πολιτιστική Συνταγογράφηση

H Πολιτιστική Συνταγογράφηση είναι ένα πιλοτικό, ερευνητικό πρόγραμμα που έχει ξεκινήσει στην Ελλάδα, υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού και με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, και αφορά στην εισαγωγή δράσεων τέχνης με θεραπευτική επίδραση στην Ψυχική Υγεία. Αντικείμενο του έργου είναι η δημιουργία του οργανωτικού πλαισίου για την ένταξη της Πολιτιστικής Συνταγογράφησης ως συμπληρωματικής θεραπευτικής αγωγής σε άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας ή είναι επιβαρυμένα ψυχικά από χρόνιες ασθένειες.

Η δράση περιλαμβάνει τον σχεδιασμό και την πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος, τη μελέτη σχετικά με τα οφέλη της επαφής των ασθενών με την τέχνη και τον πολιτισμό, τη διαδικασία και τους τρόπους συμμετοχής των ασθενών ως ωφελούμενων, των πολιτιστικών φορέων ως παρόχων και τέλος την εποπτεία και την αξιολόγηση του προγράμματος με σκοπό τη βελτιστοποίησή του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η δράση δεν συνιστά ψυχοθεραπεία μέσω της τέχνης, αλλά επικεντρώνεται στη θεραπευτική επίδραση ποικίλων μορφών της σε κάθε ωφελούμενο, που επιθυμεί να συμμετάσχει στο πρόγραμμα.

Η έρευνα διεξάγεται από το ΕΠΙΨΥ και συγκεκριμένα από την Ερευνητική Ομάδα με επιστημονικό υπεύθυνο τον καθηγητή Ψυχιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Νικόλαο Στεφανή.

Το πρόγραμμα «Εθνικό Θέατρο: Θέατρο και Θεραπεία» υλοποιείται στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, Δράση «Πολιτιστική Συνταγογράφηση ως Συμπληρωματική Αγωγή στην Ψυχική Υγεία» από τη Διεύθυνση Παραστατικών Τεχνών και Κινηματογράφου του ΥΠΠΟ.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Μήπως πάσχετε από το σύνδρομο του απατεώνα; Απλό τεστ δίνει την απάντηση

Καρδιά: Να κοιτάτε την ώρα και άλλες πρακτικές συμβουλές για να αντέξετε τη ζέστη

Καλοκαίρι: 9 κίνδυνοι από τον ήλιο και την θάλασσα που πρέπει να προσέχετε