Iatropedia

Gen Z: 1 στους 2 θέτει ως κορυφαίο στόχο για το 2024 τη βελτίωση της ψυχικής του υγείας

Enjoying Life Concept. Harmony and Positive Mind. Hand Setting Natural Pebble Stone with Smiling Face Cartoon to Balance on Beach Sand. Balancing Body, Mind, Soul and Spirit. Mental Health Practice

Το 50% της γενιάς Ζ (Gen Z) δηλώνει πως η καλυτέρευση της υγείας του αποτελεί την κορυφαία απόφαση που έλαβε αυτήν την Πρωτοχρονιά.

Κάθε αρχή νέας χρονιάς αποτελεί μια νέα ευκαιρία για αλλαγή και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατακλύζονται από παρόμοια μηνύματα για καλή υγεία εντός του 2024. Φέτος, όμως, ένας λίγο διαφορετικός στόχος φιγουράρει στην κορυφή της λίστας των επιθυμιών μεταξύ των νέων της γενιάς Z, δηλαδή όσων γεννήθηκαν από το 2.000 και μετά.

Η έρευνα διεξήχθη ανάμεσα σε 1.005 ενήλικες στις ΗΠΑ μεταξύ 18 και 22 Νοεμβρίου και δημοσιεύθηκε στο Forbes Health/OnePoll.

Το 45% των ερωτηθέντων συνολικά δήλωσε πως επιθυμεί τη βελτίωση της ψυχικής του υγείας για το 2024 κι αυτό είναι ο στόχος που θέτει ως “κορυφαία απόφαση” της Πρωτοχρονιάς.

Το 39% στοχεύει σε βελτιωμένη φυσική κατάσταση, το 37% στην απώλεια βάρους και το 33% στην καλυτέρευση της διατροφής.

Τα ποσοστά ανεβαίνουν ακόμη πιο ψηλά, όταν το ερώτημα απευθύνεται στους νεότερους συμμετέχοντες, δηλαδή στην γενικά Gen Z.

Οι μισοί από τους συμμετέχοντες μεταξύ 18 και 25 ετών και το 49% από όσους είναι μεταξύ 26 και 41 ετών τόνισαν ότι η καλυτέρευση της ψυχική τους υγείας είναι γι’ αυτούς το κορυφαίο ζητούμενο.

Αντίστοιχα, το 33% των ατόμων ηλικίας 18 έως 25 ετών και το 30% των ατόμων ηλικίας 26 έως 41 ετών, ανέφεραν ως κορυφαίο στόχο την καλυτέρευση της διατροφής.

Τα ευρήματα της έρευνας κρίνονται από τους ερευνητές ως ιδιαίτερα σημαντικά, καθώς διαφαίνεται μια πολιτισμική μετατόπιση στις νέες γενιές των Αμερικανών, αναφορικά με το πως προσδιορίζουν πλέον την ευεξία.

1 στους 4 νέους αντιμετωπίζει συμπτώματα κλινικής κατάθλιψης

Η ψυχική υγεία καθίσταται κορυφαία προτεραιότητα για τη νέα χρονιά, καθώς το άγχος και η κατάθλιψη αυξάνονται. Και τα ευρήματα της συγκεκριμένης έρευνας φωτίζουν ακριβώς το θέμα αυτό.

Τον Μάρτιο του 2022 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανέφερε πως κατά τον πρώτο χρόνο της πανδημίας COVID-19, ο παγκόσμιος επιπολασμός του άγχους και της κατάθλιψης αυξήθηκε κατά 25%.

Στο στόχαστρο αυτού του προβλήματος έχουν μπει ιδιαίτερα οι νέοι. Μια μετα-ανάλυση του 2021 στο JAMA Pediatrics διαπίστωσε ότι τα στοιχεία κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της πανδημίας COVID-19 αποδεικνύουν πως ο 1 στους 4 νέους παγκοσμίως αντιμετωπίζει αυξημένα συμπτώματα κλινικής κατάθλιψης και 1 στους 5 συμπτώματα άγχους.

Τον Οκτώβριο του 2021, η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής, η Αμερικανική Ακαδημία Ψυχιατρικής Παιδιών και Εφήβων και η Ένωση Νοσοκομείων Παίδων κήρυξαν Εθνική Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης για την Ψυχική Υγεία Παιδιών και Εφήβων.

Τον Οκτώβριο του 2022, απέστειλαν επιστολή προς την κυβέρνηση Μπάιντεν, ζητώντας την επίσημη κήρυξη Εθνικής Κατάστασης Έκτακτης Ανάγκης για την ψυχική υγεία των παιδιών, με σκοπό την ενεργοποίηση πόρων χρηματοδότησης για τη φροντίδα ψυχικής και συμπεριφορικής υγείας των νέων.

Τον ίδιο μήνα, η Ομάδα Εργασίας για την Προληπτική Υγεία των ΗΠΑ συνέστησε στα παιδιά ηλικίας 8 έως 18 ετών να ελέγχονται για άγχος και στους εφήβους ηλικίας 12 έως 18 ετών να εξετάζονται για κατάθλιψη, προσδιορίζοντας ουσιαστικά την ηλικία του πρώτου προληπτικού ελέγχου ψυχικής υγείας, γι’ αυτές τις ηλικιακές ομάδες στις ΗΠΑ.

Σημαντική η ευαισθητοποίηση των νέων στη σημασία της ψυχικής υγείας

Η αύξηση των προβλημάτων ψυχικής υγείας στη νεολαία είναι μια ανησυχητική κατάσταση, ωστόσο, τα ευρήματα της μελέτης Forbes Health/OnePoll φέρνουν επίσης στην επιφάνεια ένα πολύ πιο ελπιδοφόρο μήνυμα: Οι νέοι δίνουν προτεραιότητα στην ψυχική τους υγεία.

«Η συνειδητοποίηση της σημασίας της ψυχικής υγείας έχει αυξηθεί δραστικά στις νεότερες γενιές», λέει η Sabrina Romanoff, κλινική ψυχολόγος, εκπαιδευμένη στο Χάρβαρντ.

«Αυτό πιθανότατα οφείλεται στον συνδυασμό ενισχυμένης έκθεσης και εκμάθησης μέσω της εμπειρίας των άλλων, που περνά μέσα από τα διάφορα μέσα και πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, ιστολόγια, άρθρα κ.α. Η κατάσταση αυτή οδηγεί σε πολλαπλασιασμό της σημασίας της ψυχικής υγείας και σε μείωση του στίγματος, δημιουργεί περισσότερα κίνητρα για ανταλλαγή εμπειριών, αλλά και την ανάγκη λήψης φροντίδας».

Πράγματι, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αύξηση του ποσοστού επωνύμων και αθλητών που επιλέγουν να μιλήσουν ανοιχτά για θέματα ψυχικής υγείας.

«Οι νέοι είναι ιδιαίτερα πρόθυμοι να εκμεταλλευτούν αυτές τις ευκαιρίες, για να επικοινωνήσουν με άλλους που μπορεί να βιώνουν παρόμοια προβλήματα», λέει ο Δρ Romanoff. «Αυτό όχι μόνο δημιουργεί μια αίσθηση κοινότητας, αλλά μπορεί επίσης να προσφέρει κοινές λύσεις σε κοινά προβλήματα».

Αύξηση στις διαδικτυακές θεραπείες

Η φροντίδα ψυχικής υγείας έχει επεκταθεί σημαντικά μετά την πανδημία COVID-19, με τους παρόχους ψυχικής υγείας να προσφέρουν διαδικτυακές θεραπείες και άλλες εικονικές υπηρεσίες ψυχικής υγείας, που δίνουν στους ανθρώπους την ευκαιρία να συνδεθούν με έναν θεραπευτή από την άνεση του σπιτιού τους.

Αυτή η στροφή στις θεραπείες αντικατοπτρίζεται ανάγλυφα και στα ευρήματα της έρευνας Forbes Health/OnePoll, καθώς το 10% των ερωτηθέντων απαντά πως κάνει χρήση των υπηρεσιών κάποιου παρόχου διαδικτυακής θεραπείας, όπως είναι το Betterhelp, το Talkspace ή το Cerebral.

Ομολογούν δε πως για τις αποφάσεις που έλαβαν για την Πρωτοχρονιά έλαβαν βοήθεια από τους συγκεκριμένους παρόχους υγείας.