Iatropedia

Γιατί οι άνθρωποι γίνονται άπιστοι σε μία σχέση – Ο ρόλος της ανασφάλειας

Young woman using mobile phone and checking messages in bed while her husband is asleep

Υπάρχουν πολλοί ψυχολογικοί παράγοντες που μπορούν να οδηγήσουν τους ανθρώπους να γίνουν άπιστοι, και να πληγώσουν το άλλο μέρος της σχέσης τους.

Γιατί οι άνθρωποι γίνονται άπιστοι; Τι τους οδηγεί στην απιστία; Φταίω εγώ, φταίει ο/η σύντροφος ή φταίνε και οι δύο; Είναι κάποιες από τις συχνές ερωτήσεις που κάνει ένας άνθρωπος είτε βρίσκεται σε σχέση είτε όχι.

Μια μελέτη του 2017 σε 495 άτομα διέκρινε οκτώ βασικούς λόγους: θυμό, χαμηλή αυτοεκτίμηση, έλλειψη αγάπης, χαμηλή δέσμευση, ανάγκη για διαφορετικότητα, παραμέληση, σεξουαλική επιθυμία και τυχαία περιστατικά.

Θυμός ή εκδίκηση

Οι άνθρωποι μερικές φορές απατούν από θυμό ή από επιθυμία να πάρουν εκδίκηση.

Με άλλα λόγια, «με πλήγωσαν, άρα τώρα θα τους πληγώσω» είναι συχνά η κινητήρια σκέψη πίσω από την αντεκδικητική απιστία.

Ωστόσο, η απιστία με κίνητρο θυμού μπορεί να συμβεί για άλλους λόγους εκτός από την εκδίκηση, όπως:

Ανεξάρτητα από την υποκείμενη αιτία, ο θυμός μπορεί να λειτουργήσει ως ισχυρό κίνητρο για να αποκτήσει κάποιος οικειότητα με κάποιον άλλο.

«Έφυγε» ο έρωτας

Το συναρπαστικό συναίσθημα του να ερωτεύεσαι κάποιον γενικά δεν διαρκεί για πάντα. Όταν ερωτεύεστε για πρώτη φορά κάποιον, μπορεί να βιώσετε πάθος και ενθουσιασμό με την παραμικρή αφορμή.

Αλλά η ένταση αυτών των συναισθημάτων συνήθως εξασθενεί με την πάροδο του χρόνου. Σίγουρα, υπάρχει σταθερή, διαρκής αγάπη. Αλλά «οι πεταλούδες στο στομάχι» σταδιακά «πετάνε μακριά».

Μόλις ο έρωτας εξασθενίσει, μπορεί να συνειδητοποιήσετε ότι μόνο η αγάπη δεν είναι αρκετή. Ή ίσως συνειδητοποιήσετε ότι είστε ερωτευμένοι με κάποιον άλλο.

Το να μην είστε όμως πια ερωτευμένοι, δεν σημαίνει ότι δεν αγαπάτε ο ένας τον άλλον και θα χωρίσετε. Είναι δύσκολο οι άνθρωποι να φύγουν από μία σχέση που τους παρέχει αγάπη και ασφάλεια, με αποτέλεσμα να γίνονται άπιστοι. 

Η «κακή στιγμή» και η ευκαιρία

Το να έχετε απλώς μια ευκαιρία μπροστά σας, μπορεί να κάνει την απιστία πιο πιθανή. Αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι όσοι έχουν την ευκαιρία να απατήσουν γίνονται απαραίτητα άπιστοι. Πίσω από την ευκαιριακή απιστία, κρύβονται σίγουρα βαθύτεροι λόγοι μέσα στη σχέση. 

Ορισμένοι περιστασιακοί παράγοντες μπορούν να κάνουν πιο πιθανή την απιστία, ακόμη και σε μια ισχυρή, ικανοποιητική σχέση, όπως το να πιεις πολύ και να κοιμηθείς με κάποιον μετά από μια βραδινή έξοδο.

Δείτε επίσης: Τι προκαλεί στο σώμα και την ψυχική υγεία μας η αποχή από την ερωτική επαφή

Θέματα δέσμευσης

Τα άτομα που δυσκολεύονται με τη δέσμευση μπορεί να είναι πιο πιθανό να γίνουν άπιστοι σε ορισμένες περιπτώσεις.

Είναι πιθανό δύο άτομα σε μια σχέση να έχουν πολύ διαφορετικές ιδέες για την κατάσταση της σχέσης, όπως αν είναι περιστασιακή, αποκλειστική και ούτω καθεξής.

Είναι επίσης πιθανό να σας αρέσει πραγματικά κάποιος και να φοβάστε να δεσμευτείτε μαζί του. Σε αυτή την περίπτωση, ένας σύντροφος μπορεί να καταλήξει να γίνει άπιστος ως έναν τρόπο αποφυγής της δέσμευσης, ακόμα κι αν στην πραγματικότητα θα προτιμούσε να παραμείνει στη σχέση.

Ανεκπλήρωτες ανάγκες

Μερικές φορές, οι ανάγκες του ενός ή και των δύο συντρόφων για οικειότητα δεν ικανοποιούνται σε μια σχέση. Πολλοί άνθρωποι επιλέγουν να παραμείνουν στη σχέση, ελπίζοντας συχνά ότι τα πράγματα θα βελτιωθούν, ειδικά αν η σχέση είναι κατά τα άλλα ικανοποιητική.

Αλλά οι ανεκπλήρωτες σεξουαλικές ανάγκες μπορεί να οδηγήσουν σε απογοήτευση, η οποία μπορεί να επιδεινωθεί εάν η κατάσταση δεν βελτιωθεί. Αυτό μπορεί να δώσει κίνητρο για να ικανοποιηθούν αυτές οι ανάγκες αλλού.

Πέρα από τις σεξουαλικές ανάγκες, και οι ανεκπλήρωτες συναισθηματικές ανάγκες μπορούν να οδηγήσουν κάποιους να γίνουν άπιστοι. 

Εάν ο σύντροφός σας δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται για το τι σκέφτεστε, αισθάνεστε ή έχετε να πείτε, μπορείτε να αρχίσετε να το μοιράζεστε με κάποιον που ενδιαφέρεται.

Δείτε επίσης: Η «τοξική αρρενωπότητα» εμποδίζει τους άνδρες να δημιουργούν δυνατές φιλίες

Κάποιοι θέλουν να έχουν «ποικιλία»

Στο πλαίσιο μιας σχέσης, η επιθυμία για ποικιλία συχνά σχετίζεται με το σεξ. Για παράδειγμα, κάποιος μπορεί να ενδιαφέρεται να δοκιμάσει είδη σεξ στα οποία ο σύντροφός του δεν αρέσει, ακόμα κι αν κατά τα άλλα ταιριάζουν με τον σύντροφό του.

Η ποικιλία μπορεί να σημαίνει διαφορετικό στυλ επικοινωνίας, διαφορετικές μη σεξουαλικές δραστηριότητες και έλξη για άλλους ανθρώπους

Η έλξη είναι ένα άλλο μεγάλο μέρος της ποικιλίας. Οι άνθρωποι μπορούν να ελκύονται από πολλούς τύπους ανθρώπων και αυτό δεν σταματά απαραίτητα μόνο και μόνο επειδή είστε σε μια σχέση. 

Χαμηλή αυτοεκτίμηση και ανασφάλεια

Η επιθυμία ενίσχυσης της αυτοεκτίμησης μπορεί επίσης να υποκινήσει κάποιους να γίνουν άπιστοι.

Η σεξουαλική επαφή με ένα νέο άτομο μπορεί να οδηγήσει σε θετικά συναισθήματα. Μπορεί να αισθάνεστε περισσότερο ελκυστικοί, γεμάτοι αυτοπεποίθηση ή επιτυχημένοι. 

Το να ψάχνετε την έγκριση από κάποιον νέο μπορεί να κάνει καλό στιγμιαία στην ανασφάλεια και την αυτοεκτίμησή σας, ωστόσο μπορεί να «γκρεμίσει» ό,τι χτίζατε με τον σύντροφό σας μέσα στη σχέση. 

Φωτογραφία iStock