Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Μάικ Μπάρτον του Τμήματος Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου της Υόρκης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό πειραματικής ψυχολογίας «Quarterly Journal of Experimental Psychology«, πειραματίσθηκαν με μια ομάδα εθελοντών, οι οποίοι κλήθηκαν αρχικά να απομνημονεύσουν μια σειρά από άγνωστα πρόσωπα και ονόματα και, στη συνέχεια, εξετάσθηκαν με μια σειρά από τεστ στο τι θυμούνταν από όλα αυτά.
Διαπιστώθηκε ότι οι συμμετέχοντες αναγνώριζαν και θυμούνταν συστηματικά καλύτερα τα ονόματα (σε ποσοστό 83 έως 85% ανάλογα με το πείραμα) σε σχέση με τα πρόσωπα (σε ποσοστό 64% έως 73%). Η απόκλιση ήταν πολύ μικρότερη, όταν τα ονόματα και τα πρόσωπα αφορούσαν διάσημες προσωπικότητες και όχι αγνώστους.
«Η μελέτη μας δείχνει ότι μολονότι πολλοί άνθρωποι είναι τρομερά κακοί στο να θυμούνται ονόματα, είναι συνήθως ακόμη πιο κακοί στο να θυμούνται πρόσωπα. Αυτό θα εκπλήξει πολλούς ανθρώπους, καθώς έρχεται σε αντίθεση με τη διαισθητική κατανόησή τους», δήλωσε ο ερευνητής Ρομπ Τζένκινς του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης.
Επίσης, επιβεβαιώθηκε ότι οι άνθρωποι συνήθως συνειδητοποιούν πως έχουν ξεχάσει ένα όνομα, αφότου προηγουμένως έχουν αναγνωρίσει το πρόσωπο αυτού του ανθρώπου. «Το να αναγνωρίζουμε το πρόσωπο κάποιου, αλλά να μη θυμόμαστε το όνομά του, είναι ένα καθημερινό φαινόμενο», διαβεβαίωσε ο βρετανός ψυχολόγος.
Από το ΑΠΕ-ΜΠΕ