Η αυτοκτονία δεύτερη αιτία θανάτου σε παιδιά και εφήβους στην ΕΕ – Τι δείχνει έκθεση του ΟΟΣΑ για την ψυχική υγεία

  • Ελισάβετ Σταύρου
ΟΟΣΑ - αυτοκτονία
Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), σε έκθεσή του, αναδεικνύει την κατάσταση της ψυχικής υγείας παιδιών και εφήβων.

Η ψυχική υγεία των παιδιών και των νέων αποτελεί κρίσιμο πρόβλημα για τη δημόσια υγεία, με την κατάθλιψη και το άγχος να αποτελούν τις πιο κοινές παθήσεις στις χώρες της ΕΕ, αναφέρει ο ΟΟΣΑ σε έκθεσή του που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα 7 Απριλίου 2025.

Τα συμπτώματα ψυχικής ασθένειας μπορεί να μην αναγνωρίζονται και χωρίς έγκαιρη παρέμβαση, ήπια έως μέτρια συμπτώματα μπορεί να κλιμακωθούν σε πιο σοβαρές διαταραχές.

Με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο ΟΟΣΑ προτείνει 11 βέλτιστες πρακτικές για την πρόληψη των ψυχικών ασθενειών και την προαγωγή της καλής ψυχικής υγείας.

Δείτε επίσης: Αποτελεί το TikTok απειλή για τη νέα γενιά; – Η απάντηση είναι αυτή που φοβόμαστε

Αύξηση 20% στο άγχος και την κατάθλιψη

Η ψυχική ευημερία των παιδιών και των νέων στις χώρες της ΕΕ είναι «κακή και φθίνουσα», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση.

Μεταξύ 2018 και 2022, ο επιπολασμός του άγχους και της κατάθλιψης μεταξύ των νέων κάτω των 20 ετών αυξήθηκε κατά περίπου 20%.

Είναι ανησυχητικό ότι η αυτοκτονία είναι η δεύτερη κύρια αιτία θανάτου μεταξύ των νέων ηλικίας 15-29 ετών στις
χώρες της ΕΕ, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat.

Κατά μέσο όρο σε όλες τις χώρες της ΕΕ, οι μαθητές που δείχνουν ψυχική δυσφορία έχουν 25% περισσότερες πιθανότητες να επαναλάβουν μια τάξη. Συγκεκριμένα στην Ελλάδα, οι μαθητές που δηλώνουν ψυχική δυσφορία έχουν τουλάχιστον 75% περισσότερες πιθανότητες να έχουν επαναλάβει μια τάξη.

Σύμφωνα με την έκθεση του ΟΟΣΑ, η ψυχική υγεία παιδιών και εφήβων επιδεινώθηκε αισθητά κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, ενώ άλλες αιτίες που έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχική τους υγείας είναι η κλιματική κρίση, ο πόλεμος και φυσικά η υπερβολική χρήση των social media.

Δείτε επίσης: Adolescence και «ανδρόσφαιρα»: Η τοξική διαδικτυακή κουλτούρα, που ανέδειξε η σειρά του Netflix

Οι 11 πρακτικές που προτείνει ο Οργανισμός στις χώρες της ΕΕ βασίζονται σε 5 πυλώνες:

1. Υποστήριξη της ψυχικής υγείας της μητέρας
2. Προγράμματα υποστήριξης, εκπαίδευσης και ενημέρωσης στα σχολεία
3. Προγράμματα κατάρτισης για γονείς και εκπαιδευτικούς
4. Ευκολότερη πρόσβαση των νέων στην υποστήριξη της ψυχικής υγείας
5. Αποτελεσματική πρόληψη της αυτοκτονίας