Η ΔΕΠΥ των ενηλίκων κόβει χρόνια από τη ζωή, προειδοποιούν οι επιστήμονες

Οι ενήλικες που διαγιγνώσκονται με διαταραχή ελλειμματικής προσοχής-υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) έχουν σημαντικά μειωμένο προσδόκιμο ζωής, σε σύγκριση με τους συνομηλίκους τους χωρίς τη διαταραχή, αναφέρουν επιστήμονες από τη Βρετανία.
Στην πρώτη του είδους μελέτη, διαπίστωσαν ότι η διαφορά πλησιάζει ακόμα και τα 9 χρόνια.
Η ΔΕΠΥ προκαλεί δυσκολίες στη συγκέντρωση και προβλήματα όπως η παρορμητική συμπεριφορά. Οι πάσχοντες δεν εκδηλώνουν υποχρεωτικώς και τα δύο. Υπολογίζεται ότι το 3-4% των ενηλίκων πάσχουν από αυτήν. Η διάγνωσή της στην ενήλικη ζωή σημαίνει ότι παρέμειναν αδιάγνωστοι την εποχή που θα έπρεπε – συνήθως στην παιδική ηλικία.
Είναι επομένως πιθανόν να έχουν περάσει δύσκολα χρόνια, με τις επιδόσεις ή τη συμπεριφορά τους να τους δημιουργούν προβλήματα ή και αρνητικά σχόλια από τους γύρω τους. Τώρα, η νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι μπορεί να έχουν και μειωμένο προσδόκιμο ζωής.
Η μελέτη
Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση British Journal of Psychiatry. Οι ερευνητές εξέτασαν τα πιστοποιητικά θανάτου 9 εκατομμυρίων ενηλίκων, που πέθαναν στη Βρετανία μεταξύ 2000 και 2019. Οι επιστήμονες αναζήτησαν όσους είχαν διαγνωστεί με ΔΕΠΥ. Ύστερα συνέκριναν την ηλικία θανάτου τους με εκείνην δεκαπλάσιου αριθμού θανόντων χωρίς αυτήν, αλλά με αντίστοιχη ηλικία, φύλο και φροντίδα υγείας.
Η τελική ανάλυσή τους έγινε σε 30.039 θανόντες που είχαν διαγνωστεί με ΔΕΠΥ και 300.390 θανόντες χωρίς αυτήν. Όπως διαπίστωσαν, οι πάσχοντες από τη διαταραχή είχαν πεθάνει κατά μέσον όρο:
- 6,8 χρόνια νωρίτερα οι άνδρες
- 8,6 χρόνια νωρίτερα οι γυναίκες
«Η συγκεκριμένη ομάδα ανθρώπων είχε σημαντική μείωση στο προσδόκιμο ζωής κατά μέσον όρο και αυτό είναι ανησυχητικό», δήλωσε ο επιβλέπων ερευνητής Dr. Joshua Stott, καθηγητής Γήρανσης & Κλινικής Ψυχολογίας στο University College του Λονδίνου.
Δεν είναι η πρώτη φορά που μία μελέτη υποδηλώνει ότι οι πάσχοντες από ΔΕΠΥ μπορεί να έχουν μειωμένο προσδόκιμο ζωής. Ανάλογα ευρήματα είχε και προγενέστερη, αλλά δεν είχε βασισθεί σε πιστοποιητικά θανάτου. Τέτοιου είδους σύγκριση έγινε για πρώτη φορά, λένε οι ερευνητές.
Οι πιθανές αιτίες
Πώς μπορεί όμως η ΔΕΠΥ να σχετίζεται με μειωμένο προσδόκιμο ζωής; Ο Dr. Scott εκτιμά ότι η διαταραχή δεν αποτελεί άμεση αιτία. Το πιθανότερο, λέει, είναι πως υπονομεύει εμμέσως την υγεία και τη διάρκεια ζωής των πασχόντων.
Οι πάσχοντες από αυτήν, λ.χ., μπορεί να έχουν συνοδά προβλήματα ψυχικής υγείας που αυξάνουν τον κίνδυνο θανάτου. Ή μπορεί να αντιμετωπίζουν πρόσθετες δυσκολίες στο να απευθυνθούν στους γιατρούς.
Είναι επίσης γνωστό ότι έχουν αυξημένες πιθανότητες να υιοθετούν ανθυγιεινές συνήθειες, όπως το κάπνισμα ή η υπερκατανάλωση φαγητού και αλκοόλ.
Η νέα μελέτη εγείρει επίσης ανησυχίες για υποδιάγνωση της ΔΕΠΥ. Και αυτό διότι στα τόσα εκατομμύρια πιστοποιητικά θανάτου που εξετάστηκαν, μόλις το 0,32% είχαν διάγνωση για τη διαταραχή. Το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί στο περίπου ένα ένατο από αυτό που πραγματικά ισχύει στη Βρετανία, σύμφωνα με πληθυσμιακές έρευνες.
Φωτογραφία: iStock