Αυτή η ευχάριστη δραστηριότητα βελτιώνει την ψυχική διάθεση όσο και η άσκηση
Οι λάτρεις της το γνώριζαν από καιρό, αλλά οι ειδικοί έχουν πλέον στα χέρια τους και τις επιστημονικές αποδείξεις ότι η μουσική κάνει καλό στην ψυχική υγεία. Τόσο καλό μάλιστα που μπορεί να είναι εξίσου αποτελεσματική με την άσκηση, λένε.
Το συμπέρασμα αυτό προέρχεται από νέα ανάλυση, στην οποία εξετάστηκαν τα στοιχεία από δεκάδες προγενέστερες κλινικές μελέτες. Όπως έδειξαν τα στοιχεία, είτε κάποιος τραγουδάει, είτε παίζει ένα μουσικό όργανο ή ακούει μουσική, βελτιώνεται σημαντικά:
- Η ευεξία του
- Η ποιότητα ζωής του
«Πολλοί από εμάς γνωρίζουμε από προσωπική εμπειρία πόσο βαθιά μπορεί να είναι η επίδραση της μουσικής στην ψυχική διάθεση», σχολίασε ο καθηγητής Μουσικολογίας Dr. Kim Cunio, πρόεδρος της Μουσικής Σχολής του Αυστραλιανού Εθνικού Πανεπιστημίου (ANU), ο οποίος δεν συμμετείχε στη νέα μελέτη.
«Γνωρίζουμε επίσης καλά πόσο μπορεί να μας βοηθήσει στις δύσκολες στιγμές της ζωής μας. Η νέα μελέτη συνδέει τα προσωπικά μας βιώματα με τα επιστημονικά δεδομένα που δείχνουν ότι η μουσική μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στη φροντίδα της υγείας».
Σε ασθενείς και υγιείς
Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση JAMA Network Open. Οι ερευνητές ανέλυσαν συνδυαστικά 26 προγενέστερες κλινικές μελέτες, που διεξήχθησαν σε 13 χώρες. Οι 22 από τις μελέτες είχαν διεξαχθεί σε πάσχοντες από ποικίλα νοσήματα και οι τέσσερις σε υγιείς εθελοντές.
Η μέση ηλικία των εθελοντών που είχαν ενταχθεί σε αυτές ήταν τα 60 χρόνια. Σε επτά από τις μελέτες οι συμμετέχοντες είχαν υποβληθεί σε μουσικοθεραπεία. Σε άλλες 10 άκουγαν συστηματικά μουσική. Οκτώ άλλες είχαν εξετάσει τις επιδράσεις που μπορεί να έχει το τραγούδι. Και μία είχε εξετάσει τις επιδράσεις της μουσικής γκόσπελ (εκκλησιαστική μουσική στην Αμερική).
Η ανάλυση επιβεβαίωσε ότι «οι μουσικές παρεμβάσεις σχετίζονται με σημαντικές βελτιώσεις στην ευεξία». Οι βελτιώσεις αυτές ήταν παρόμοιες είτε οι συμμετέχοντες τραγουδούσαν, είτε έπαιζαν μουσική ή απλώς άκουγαν. Επιπλέον, ήταν παραπλήσιες με τις βελτιώσεις που παρέχουν στην ψυχική υγεία:
- Η συστηματική γυμναστική και
- Η απώλεια βάρους
Ποια είναι η ωφέλιμη «δόση»;
Ωστόσο η αντίδραση των συμμετεχόντων στη μουσική παρουσίαζε σημαντική διακύμανση από άτομο σε άτομο. Γι’ αυτό τον λόγο οι ερευνητές ζητούν να γίνουν περαιτέρω έρευνες ώστε να εξακριβωθούν οι παράγοντες που άγουν τις αντιδράσεις μας σε αυτήν.
Ζητούν επίσης να γίνουν μελέτες για να βρεθεί η «δόση» της μουσικής που παρέχει οφέλη. Θέλουν επίσης να βρουν ποια είδη μουσικής είναι τα καλύτερα για χρήση σε συγκεκριμένες κλινικές οντότητες.
«Όταν αισθάνομαι «πεσμένος» ψυχικά, στρέφομαι στη μουσική όπως όλοι οι άνθρωποι. Μερικές φορές η μουσική που διαλέγω απηχεί τα συναισθήματά μου, τη θλίψη και τη μελαγχολία μου. Άλλες με ωθεί να βγω από αυτό τον σκοτεινό χώρο και να επανέλθω σε μια εντελώς διαφορετική κατάσταση», είπε ο Dr. Cunio. «Αυτό είναι το αληθινό θαύμα της μουσικής. Δεν υπάρχει κανόνας για το τι πρέπει να ακούσεις. Αρκεί να ακολουθήσεις την καρδιά σου».
Φωτογραφία: iStock