Πράγματι η επικοινωνία στην εφηβεία είναι το πρώτο στοιχείο που φαίνεται να διαταράσσεται, αλλά σίγουρα δε χάνεται, αν έχει χτιστεί σωστά τα προηγούμενα ηλικιακά χρόνια.
Πληροφορίες και συμβουλές μας δίνει η ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια, δρ. Βάνα Παπακίτσου
H επικοινωνία στην εφηβεία με τους γονείς αρχίζει σταδιακά να μειώνεται, καθώς ο έφηβος αρχίζει και προσκολλάται περισσότερο στους φίλους του. Αυτοί γίνονται οι «σημαντικοί άλλοι» στη ζωή του ενώ σταδιακά απομακρύνεται από τους γονείς και τις οικογενειακές συνήθειες. Η εφηβεία είναι μια από τις πιο σημαντικές περιόδους της ζωής του παιδιού, καθώς είναι η αρχή της αυτονομίας και της ανεξαρτησίας του και αυτή είναι μια απόλυτα φυσιολογική διαδικασία που τελικά θα οδηγήσει στην ωρίμανση του παιδιού. Αυτή η αλλαγή μπορεί να μας τρομάζει ως γονείς, να ανησυχούμε θεωρώντας ότι κάτι συμβαίνει στο παιδί μας, ότι κάτι μας κρύβει, συχνά αισθανόμαστε ότι δεν αναγνωρίζουμε το παιδί μας και σίγουρα κατανοούμε την απόσταση μεταξύ μας, αφού δε μοιράζεται πολλά από την καθημερινότητά του.
Πάντα όμως υπάρχουν τρόποι για την καλύτερη αντιμετώπιση της καθημερινότητας. Τα πάντα ξεκινούν από ένα θετικό κλίμα, την αποδοχή του έφηβου παιδιού μας και την εμπιστοσύνη που δημιουργούμε μεταξύ μας.
Πώς μπορεί να επιτευχθεί καλύτερη επικοινωνία με το παιδί στην εφηβεία
Η καλύτερη διαχείριση της σχέσης μας με τους εφήβους μπορεί να επιτευχθεί αν μπορέσουμε να εφαρμόσουμε κάποια από τα παρακάτω:
Δείξτε ενδιαφέρον για τη ζωή του
Όσο μεγαλώνουν τα παιδιά αποκτούν τα δικά τους ενδιαφέροντα για τη μουσική, τα παιχνίδια και τον τρόπο που περνούν τον ελεύθερο τους χρόνο. Δείξτε ενδιαφέρον και περιέργεια για καθετί που του αρέσει. Ο έφηβος χαίρεται πολύ να μας μαθαίνει πράγματα. Αισθάνεται ότι έχει έναν ρόλο ενηλίκου, ότι τον αντιμετωπίζουμε ισότιμα, τον σεβόμαστε και αναγνωρίζουμε την αξία του. Είναι κάτι που αρέσει πολύ στους εφήβους και εκλαμβάνουν ένα πραγματικό ενδιαφέρον από εσάς.
Αποδοχή των φίλων
Οι φίλοι στην εφηβεία είναι άλλο ένα μεγάλο άγχος των γονιών. Επίσης είναι μια αιτία σύγκρουσης πολλές φορές μεταξύ γονιών και εφήβων. Θα κάνει καλή επιλογή ο/η έφηβος/η στους φίλους του; Μήπως είναι «κακές παρέες» και τον/την παρασύρουν; Όλα αυτά και άλλα πολλά είναι ερωτήματα που προβληματίζουν τους γονείς. Οι φίλοι όμως είναι μέρος της διαδικασίας ωρίμανσης και της διαμόρφωσης της ταυτότητας των εφήβων. Αν οι γονείς απορρίπτουν τους φίλους του παιδιού ταυτόχρονα είναι σα να απορρίπτουν τα ίδια τους τα παιδιά. Αν ο γονιός αποδεχθεί τους φίλους του εφήβου το χάσμα γεφυρώνεται. Γνωρίστε τους φίλους των παιδιών σας, ελάτε κοντά και προσπαθήστε να δημιουργήσετε τις συνθήκες για συζητήσεις και έκφραση συναισθημάτων των παιδιών σας και για το θέμα της φιλίας.
Ενεργητική ακρόαση
Συνήθως οι έφηβοι έχουν το δικό τους χρόνο που επιθυμούν να επικοινωνήσουν με τους γονείς τους. Τα θέματα μπορεί να είναι σοβαρά ή ασήμαντα, ένας τσακωμός με έναν φίλο, ένα περιστατικό στο σχολείο, κάτι που τους προβλημάτισε. Όσο κι αν μας φαίνονται ανούσια ή ασήμαντα τα ζητήματα που μας παρουσιάζουν ή οι ανησυχίες τους, εμείς πρέπει να δείχνουμε ότι έχουμε μεγάλο ενδιαφέρον να τους ακούσουμε, να τους καταλάβουμε και να τους συμβουλέψουμε. Η αρχή της ενεργητικής ακρόασης είναι πολύ σημαντική σε κάθε μορφή επικοινωνίας και ειδικά σε αυτή την ευαίσθητη ηλικία της εφηβείας. Άρα δείχνουμε ενδιαφέρον να τους ακούσουμε, τους συμβουλεύουμε και προσπαθούμε να τους κατανοήσουμε χωρίς να τους κρίνουμε.
Δημιουργείστε αναμνήσεις και όμορφες στιγμές
Οι έφηβοι όσο μεγαλώνουν επιθυμούν περισσότερο τη συντροφιά και τις κοινές εμπειρίες με τους φίλους τους. Οι όποιες συνήθειες και δραστηριότητες με τους γονείς, που στο παρελθόν μπορεί να ήταν ευχάριστες, σε αυτή τη φάση προκαλούν πλήξη και ανία στον έφηβο. Είναι και αυτό ένα συναίσθημα της εφηβείας και δε χρειάζεται να προκαλεί αντιδράσεις στους γονείς, ούτε να είναι αιτία συγκρούσεων. Μπορούμε να οργανώσουμε κάτι που θα απολαύσει και ο έφηβος μαζί μας, αλλά θα είναι κοντά στα ενδιαφέροντά του, πχ. ένα έργο στο θέατρο ή στο σινεμά που θα επιλέξει ο έφηβος, μια βόλτα στα μαγαζιά, παρακολούθηση αγώνα ποδοσφαίρου και οτιδήποτε άλλο γνωρίζουμε ότι αρέσει στο έφηβο παιδί μας. Είναι ένας τρόπος να βρεθούμε κοντά, να ανταλλάξουμε απόψεις μαζί του και να δημιουργήσουμε κοινές εμπειρίες.
Η εφηβεία χαρακτηρίζεται συχνά ως μια «σκοτεινή περίοδος» στη ζωή των παιδιών, ακριβώς για όλα τα παραπάνω που αναφέρονται, όμως έχει και πολλά θετικά στοιχεία, όπως ότι τα παιδιά μεγαλώνουν έχοντας τη δική τους ματιά στα πράγματα, αποκτούν άποψη, κριτική σκέψη και γνώση για τη ζωή, δημιουργώντας την προσωπικότητα τους. Ως γονείς πρέπει να αποδεχτούμε ότι η επαφή με τον έφηβο είναι κάτι που απαιτεί αρκετή υπομονή και επιμονή, ωστόσο είναι μια μόνο περίοδος στη ζωή του παιδιού μας, η οποία όμως είναι πολύ σημαντική και καθοριστική για την ενηλικίωσή του.
Περισσότερες πληροφορίες στο https://vanapapakitsou.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Κακοποιητική σχέση: Σημάδια και συμπεριφορές – Πώς μπορώ να βγω από μια κακοποιητική σχέση
Παιδική κακοποίηση: Πώς να την αναγνωρίσετε και τι να κάνετε εμπράκτως για να βοηθήσετε
Κατάθλιψη στην εφηβεία: Συμπτώματα και πώς μπορούν να βοηθήσουν οι γονείς