Η ηχορύπανση στην παιδική ηλικία συνδέεται με τις αγχώδεις διαταραχές

  • Ρούλα Τσουλέα
ηχορύπανση
Τι έδειξε μελέτη σε παιδιά που ζούσαν σε γειτονιές με πολλή φασαρία από τα αυτοκίνητα και άλλες πηγές.

Τα παιδιά που ζουν σε γειτονιές με αυξημένη ηχορύπανση μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν μεγαλώνοντας αγχώδεις διαταραχές, προειδοποιούν βρετανοί επιστήμονες.

Ο κίνδυνος να εκδηλωθεί κάποιο πρόβλημα ψυχικής υγείας αυξάνεται και όταν εκτίθενται στην ατμοσφαιρική ρύπανση, προσθέτουν. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η αιτία είναι οι συνέπειες που έχουν η ηχορύπανση και οι ρύποι στο στρες και στον ύπνο των παιδιών.

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στην ιατρική επιθεώρηση JAMA Network Open. Οι ερευνητές εξέτασαν στοιχεία από 9.065 εθελοντές, το 51% εκ των οποίων ήταν γυναίκες. Όλοι τους είχαν γεννηθεί στην Αγγλία μεταξύ 1991 και 1993.

Οι ερευνητές τους παρακολουθούν από την ημέρα που γεννήθηκαν. Τα στοιχεία που ανέλυσαν αφορούσαν την ψυχική τους υγεία σε ηλικία 24,5 ετών.

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, το 11,4% ανέφεραν ότι είχαν ή έχουν κατάθλιψη. Το 9,7% ανέφεραν κάποια αγχώδη διαταραχή, ενώ το 19,5% είχε περάσει κάποιο ψυχωτικό επεισόδιο.

Όσοι είχαν εκτεθεί κατά την παιδική ή/και εφηβική ηλικία στην ηχορύπανση στις γειτονιές όπου κατοικούσαν, είχαν 20% περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με αγχώδη διαταραχή.

Αντίστοιχα, η έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση κατά την εμβρυϊκή ζωή αύξανε κατά 10% τον κίνδυνο κατάθλιψης. Αύξανε επίσης κατά 11% τον κίνδυνο ψυχωτικού επεισοδίου. Ο κίνδυνος αφορούσε την έκθεση στα μικροσκοπικά αιωρούμενα σωματίδια διαμέτρου 2,5 μικρών και κάτω. Το ένα μικρόν ισούται με ένα εκατομμυριοστό του μέτρου.

Οι πιθανές αιτίες

«Η ηχορρύπανση κατά την παιδική ζωή και την εφηβεία μπορεί να αυξάνει τον κίνδυνο για αγχώδεις διαταραχές επειδή εντείνει το στρες», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Dr. Joanne Newbury, μεταδιδακτορική ερευνήτρια Ψυχολογίας στο King’s College του Λονδίνου (KCL). «Μπορεί επίσης να διαταράξει σημαντικά τον ύπνο».

Ο ήχος από τα οχήματα και άλλες πηγές στη γειτονιά μπορεί επίσης να έχει επιπτώσεις στον αναπτυσσόμενο εγκέφαλο των παιδιών. Αυτές μπορεί να εκδηλωθούν με μειωμένη συγκέντρωση στο σχολείο, γεγονός που επίσης προκαλεί στρες στα παιδιά.

Όσον αφορά την έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση κατά την εγκυμοσύνη, αυτή μπορεί να πλήττει την ανάπτυξη του εγκεφάλου. Μπορεί επίσης να οδηγήσει σε μειωμένη σωματική ανάπτυξη του εμβρύου και πρόωρο τοκετό. Και οι δύο αυτές επιπλοκές είναι παράγοντες κινδύνου για προβλήματα ψυχικής υγείας, προσθέτουν οι ερευνητές.

Ωστόσο τα νέα ευρήματα δεν αποδεικνύουν ότι η ηχορύπανση και η ρύπανση έχουν σχέση αιτίας-αποτελέσματος με τις ψυχικές νόσους. Υποδεικνύουν απλώς μία συσχέτιση, η οποία πρέπει να διερευνηθεί περαιτέρω, καταλήγουν οι ερευνητές.

Φωτογραφία: iStock