Η ψυχική αντοχή μας κρύβεται ταυτόχρονα σε εγκέφαλο και… έντερο

  • Iatropedia newsroom
γυναίκα σε κορυφή με τα χέρια ανοιχτά
Η εξεύρεση τρόπων πρόληψης του στρες μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων, του εγκεφαλικού, της παχυσαρκίας και του διαβήτη

Τι διαφορετικό έχουν οι άνθρωποι που δέχονται θετικά την αλλαγή και ακολουθούν το ένστικτό τους; Που ανταποκρίνονται καλά στις δυσκολίες, χωρίς να στρεσάρονται υπερβολικά, αυτοί που θεωρούνται με λίγα λόγια «πιο ανθεκτικοί»; Εγκέφαλο και έντερο, απαντούν ερευνητές του UCLA.

Οι επιστήμονες εξέτασαν τους εγκεφάλους και τα μικροβιώματα του εντέρου ανθρώπων που αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά την πίεση από διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων της κοινωνικής απομόνωσης και των διακρίσεων. Η εξεύρεση τρόπων πρόληψης του στρες μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων, του εγκεφαλικού, της παχυσαρκίας και του διαβήτη, εξήγησαν οι ερευνητές.

«Εάν μπορούμε να προσδιορίσουμε πώς είναι ένας υγιής, ανθεκτικός εγκέφαλος και ένα ανθεκτικό μικροβίωμα, τότε μπορούμε να αναπτύξουμε στοχευμένες παρεμβάσεις στις περιοχές αυτές για να μειώσουμε το άγχος», ανέφερε η Arpana Gupta, συνδιευθύντρια του UCLA Goodman-Luskin Microbiome Center.

Για τη μελέτη, η ομάδα της Gupta εξέτασε το πόσο προσαρμοστικά και ανθεκτικά ήταν 116 άτομα και τα χώρισε σε δύο ομάδες: η μία είχε υψηλές επιδόσεις σε επίπεδο ανθεκτικότητας και η άλλη χαμηλές. Οι συμμετέχοντες έδωσαν δείγματα κοπράνων και υποβλήθηκαν σε μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που ήταν ιδιαίτερα ανθεκτικοί είχαν εγκεφαλική δραστηριότητα σε περιοχές που σχετίζονται με τη συναισθηματική ρύθμιση και καλύτερες δεξιότητες σκέψης σε σχέση με τους υπόλοιπους.

«Τα εξαιρετικά ανθεκτικά άτομα διαπιστώθηκε ότι είναι καλύτερα στη ρύθμιση των συναισθημάτων τους, λιγότερο επιρρεπή στην καταστροφολογία και λειτουργούν με τη λογική», πρόσθεσε η πρώτη συγγραφέας Desiree Delgadillo, μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο UCLA.

Τι κρύβεται στο έντερό μας

Εκτός από τις εγκεφαλικές διαφορές, όμως, συνέβαινε και κάτι μοναδικό στα σπλάχνα τους.

Τα μικρόβια του εντέρου τους παρήγαγαν χημικές ουσίες και εμφάνιζαν γονιδιακή δραστηριότητα που συνδέεται με χαμηλά επίπεδα φλεγμονής και ισχυρό εντερικό φραγμό. Η φλεγμονή προκαλεί αυτό που είναι γνωστό ως «διαρρέον έντερο», το οποίο βλάπτει την ικανότητα του σώματος να απορροφά τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και να μπλοκάρει τις τοξίνες.

Οι ερευνητές εξεπλάγησαν όταν βρήκαν αυτά τα χαρακτηριστικά μικροβιώματος στα εξαιρετικά ανθεκτικά άτομα που συμμετείχαν στη μελέτη.

«Η ανθεκτικότητα είναι πραγματικά ένα φαινόμενο ολόκληρου του σώματος που δεν επηρεάζει μόνο τον εγκέφαλό σας αλλά και το μικροβίωμα σας και τους μεταβολίτες που παράγει», ανέφερε η Gupta.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στις 21 Ιουνίου στο περιοδικό Nature Mental Health.

Το επόμενο βήμα είναι να διερευνηθεί εάν μια παρέμβαση για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας θα αλλάξει τη δραστηριότητα στον εγκέφαλο και το έντερο.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Αδυνάτισμα: Τι πρέπει να βάλετε στη διατροφή σας αν θέλετε να χάσετε κιλά

Σνακ στη δουλειά: Η σωστή προετοιμασία είναι το κλειδί για να «τσιμπάτε» έξυπνα στο γραφείο

Αέρας και ζέστη: Τι μπορείτε να κάνετε για να προστατεύσετε το δέρμα σας