Η «τοξική αρρενωπότητα» εμποδίζει τους άνδρες να δημιουργούν δυνατές φιλίες

  • Ελισάβετ Σταύρου
άνδρες - αρρενωπότητα
Γιατί οι άνδρες δυσκολεύονται να έχουν καλούς φίλους περισσότερο από τις γυναίκες; Τι τους εμποδίζει από το να δημιουργήσουν δυνατές φιλίες;

Σε σύγκριση με τις γυναίκες, οι άνδρες τείνουν να έχουν λιγότερους φίλους – και οι φιλίες που έχουν συχνά είναι λιγότερο βαθιές. Αυτό έχει μεγάλη σημασία για την ψυχική υγεία των ανδρών.

Το θέμα της φιλίας για τους άνδρες συχνά παραβλέπεται, αλλά δεν θα έπρεπε, λέει ο ψυχολόγος και ειδικός ψυχικής υγείας ανδρών, Adam Borland, PsyD, τονίζοντας τη σημασία των φιλικών σχέσεων στην ψυχολογία των ανδρών.

Γιατί είναι τόσο σημαντικές οι αντρικές φιλίες;

«Οι φίλοι είναι η οικογένεια που επιλέγουμε». Όλοι έχουμε ακούσει αυτήν την έκφραση και ο Δρ Borland έρχεται να την επιβεβαιώσει. «Δημιουργούμε και διατηρούμε αυτές τις σχέσεις από επιλογή, σε αντίθεση με τα μέλη της οικογένειάς μας, τα οποία δεν μπορούμε πραγματικά να επιλέξουμε, όσο και να τους αγαπάμε».

Η δημιουργία ουσιαστικών, ισχυρών σχέσεων με άτομα εκτός της οικογένειας μας προσφέρει κίνητρο και υποστήριξη, ενώ μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της μοναξιάς και της απομόνωσης, συναισθήματα που μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά την ψυχική υγεία. Η δημιουργία σταθερών σχέσεων δημιουργεί ευκαιρίες για αμοιβαία υποστήριξη και οικοδόμηση εμπιστοσύνης.

«Πρέπει να είστε εκεί για κάποιον και στις εύκολες και στις δύσκολες στιγμές, ελπίζοντας ότι θα κάνει το ίδιο για εσάς», λέει ο Δρ Borland, προσθέτοντας ότι «αυτές οι στενότερες σχέσεις είναι απίστευτα σημαντικές για την ψυχική και σωματική υγεία».

Δείτε επίσης: Τα γονίδια των «κολλητών» μας επηρεάζουν και τη δική μας υγεία

Γιατί πολλοί άντρες δεν έχουν στενές φιλίες;

Όπως σημειώνει ο ειδικός σε θέματα ψυχικής υγείας, είναι συχνό φαινόμενο κάποιοι άνδρες να έχουν λίγους φίλους, και συχνά, οι αντρικές φιλίες μπορεί να είναι κάπως επιφανειακές.

Οι φιλίες απαιτούν συνήθως ένα επίπεδο συναισθηματικής ευπάθειας με το οποίο οι άντρες μπορεί να μην είναι εξοικειωμένοι.

Η «τοξική αρρενωπότητα» παίζει μεγάλο ρόλο στη ψυχική υγεία των ανδρών. Η τοξική αρρενωπότητα περιλαμβάνει ένα φάσμα συμπεριφορών και στάσεων που ενισχύουν στερεοτυπικές αντιλήψεις για το τι σημαίνει να είσαι άνδρας και είναι επιβλαβής τόσο για τα αγόρια και τους άνδρες, όσο και για τα κορίτσια και τις γυναίκες.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι άνδρες μαθαίνουν από μικροί ότι το να δείχνουν ευάλωτοι είναι μια αδυναμία που τους κάνει λιγότερο αρρενωπούς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα: «Οι άνδρες δεν κλαίνε».

Στην πραγματικότητα, το να δείχνεις κάποια ευάλωτα σημεία του εαυτού σου και να εκφράζεις σε κάποιον τα συναισθήματά σου είναι το αντίθετο από το να δείχνεις αδυναμία. Είναι μια δήλωση δύναμης.

«Με το να ανοίγεσαι σε κάποιον, του κάνεις ένα δώρο – το δώρο να δει τον αληθινό σου εαυτό», εξηγεί ο Δρ Borland, υπογραμμίζοντας ότι οι δυνατές φιλίες δημιουργούνται με την ειλικρινή έκφραση των συναισθημάτων, με την οποία δύο άνθρωποι έρχονται κοντά. Αυτό ισχύει και για τις ερωτικές σχέσεις.

Οι γυναίκες εκφράζονται πιο εύκολα για όλα όσα τις απασχολούν, από απλά προβλήματα της καθημερινότητας μέχρι βαθιά συναισθήματα και ανησυχίες για την οικογένεια, την υγεία και το μέλλον τους. Από την άλλη, οι άνδρες δύσκολα θα εκφράσουν τα συναισθήματά τους σε κάποιον φίλο τους για κάτι βαθύτερο.

Δείτε επίσης: Κατάθλιψη: 9 σημάδια ότι είναι σοβαρή και πρέπει να ζητήσετε βοήθεια

Οι φιλίες απαιτούν χρόνο και ενέργεια

Γενικότερα, και όσο μεγαλώνουμε, οι φιλίες χρειάζονται «δουλειά». Στην ενήλικη ζωή είμαστε συχνότερα απασχολημένοι και έχουμε λιγότερο χρόνο για να περάσουμε με τους φίλους μας. Η διατήρηση φιλιών ενηλίκων απαιτεί επικοινωνία και προσπάθεια.

«Οι άντρες συνήθως δεν δίνουν προτεραιότητα στις φιλίες όπως οι γυναίκες. Μπορεί να μην επενδύουν χρόνο και συναισθηματική ενέργεια σε αυτές τις σχέσεις», καταλήγει ο Δρ. Borland.

Δείτε επίσης: Φιλία: Γιατί μας «κόβουν» οι άλλοι; Ποια χαρακτηριστικά μάς κάνουν πιο ελκυστικούς και ποια απωθούν τον κόσμο

Φωτογραφία iStock