Iatropedia

Η ζέστη ρίχνει την ψυχική διάθεση: 6 στους 10 αναφέρουν θυμό, απογοήτευση, σύγχυση

heat wave fan

Προκαλεί επίσης κόπωση σε περισσότερους από επτά στους δέκα ενήλικες, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Αισθάνεστε κακοδιάθετοι όταν έχει πολλή ζέστη; Αν ναι, δεν είστε οι μόνοι. Μια νέα δημοσκόπηση αποκαλύπτει ότι οι υψηλές θερμοκρασίες «ρίχνουν» την ψυχική διάθεση και μπορεί να προκαλέσουν μέχρι και οξυθυμία.

Η δημοσκόπηση διεξήχθη από το Yahoo News και το YouGov σε 1.754 ενήλικες εθελοντές από τις ΗΠΑ. Το 62% των ερωτηθέντων είπαν ότι η πολλή ζέστη επηρεάζει την ψυχική διάθεσή τους. Άλλο ένα 8% δεν ήταν βέβαιοι τι να απαντήσουν. Μόνο οι τρεις στους δέκα είπαν πως δεν έχουν πρόβλημα.

Τι αισθήματα τους προκαλεί; Σε πολλές περιπτώσεις δεν είναι μόνο ένα. Στην πραγματικότητα:

Επιπλέον, το 72% των ερωτηθέντων είπαν ότι η ζέστη τους καταπονεί και σωματικά, προκαλώντας τους κόπωση. Τα ευρήματα αυτά είναι λογικά από ιατρικής πλευράς, δήλωσε ο Dr. Jose Mayorga, αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Οικογενειακής Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Ίρβαιν (UCI).

Πολύς κόσμος δεν νιώθει άνετα στη ζέστη, εξήγησε, και εκδηλώνει έντονη κόπωση εξαιτίας της. Όταν όμως κάποιος νιώθει κουρασμένος, μειώνεται το αίσθημα της ευτυχίας. Γιατί νιώθει κόπωση; Η αιτία βρίσκεται στους εσωτερικούς μηχανισμούς του σώματος.

Καθώς αυξάνεται η περιβαλλοντική θερμοκρασία, ο οργανισμός κινητοποιείται για να διατηρήσει σταθερή την εσωτερική θερμοκρασία του. Ωστόσο οι μηχανισμοί που ενεργοποιεί (όπως η εφίδρωση) χρειάζονται ενέργεια για να λειτουργήσουν και έτσι ο οργανισμός καταπονείται.

Μειωμένες αντοχές

Γεγονός είναι ότι η ζέστη διαταράσσει την φυσική ισορροπία του οργανισμού. Όταν όμως κάποιος νιώθει κουρασμένος και είναι μούσκεμα στον ιδρώτα, το πιθανότερο είναι πως έχει μειωμένες ψυχικές αντοχές σε οτιδήποτε βρίσκει ενοχλητικό, κατά τον Dr. Mayorga.

Η συνέπεια είναι να νιώθει απογοητευμένος, να έχει άγχος και πιθανώς να είναι οξύθυμος. Αυτά συνήθως δεν παρατηρούνται όταν κάποιος βρίσκεται σε κλιματιζόμενο, δροσερό χώρο, αλλά σε θερμούς εσωτερικούς ή εξωτερικούς χώρους όπου η μάχη με τις υψηλές θερμοκρασίες είναι άνιση. Το επακόλουθο είναι να αντιδράμε πιο έντονα απ’ ό,τι θα θέλαμε ή συνηθίζουμε.

Ωστόσο δεν επηρεάζονται όλοι εξίσου από τη ζέστη. Ο Dr. Mayorga λέει ότι πολλοί άνθρωποι πλήττονται περισσότερο από άλλους, ιδίως όταν υπολειτουργούν οι μηχανισμοί ρύθμισης της σωματικής θερμοκρασίας. Αυτό είναι πιθανότερο να συμβεί στους ηλικιωμένους και σε όσους λαμβάνουν ορισμένα φάρμακα που αυξάνουν την ευαισθησία στη ζέστη.

Για να προστατευθείτε τις μέρες με καύσωνα, φροντίστε να μένετε όσο το δυνατόν περισσότερο σε δροσερούς χώρους. Να πίνετε επίσης πολύ νερό για να είστε καλά ενυδατωμένοι. Και αν παρουσιάσετε έντονη κόπωση ή πονοκέφαλο μετά από παρατεταμένη παραμονή σε θερμό χώρο, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

Φωτογραφία: iStock