Iatropedia

Ισχυρό φάρμακο το γέλιο: Τι αλλαγές μπορεί να προκαλέσει στον οργανισμό

laughter therapy

Τι αναφέρει η ειδικός που κάνει μαθήματα γέλιου στον Δήμο Θέρμης στη Θεσσαλονίκη.

Το γέλιο μπορεί να παράσχει πολλά και σημαντικά οφέλη στην υγεία, τα οποία φθάνουν έως την παράταση της ζωής, αναφέρει μία ειδικός στην θεραπεία γέλιου (γελωτοθεραπεία).

Όπως εξηγεί η επαγγελματίας γέλιου Βιτόρια Τοσόνι (Vittoria Tosoni), μελέτες έχουν δείξει ότι 10 έως 15 λεπτά συνεχούς γέλιου μπορούν να οδηγήσουν σε:

«Το γέλιο είναι ένα δυνατό φάρμακο, δωρεάν και χωρίς παρενέργειες. Προκαλεί σωματικές και συναισθηματικές αλλαγές και αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, σύμφωνα με την Ψυχονευροενδοκρινοανοσολογία», είπε η κυρία Τοσόνι.

Και πρόσθεσε πως, σύμφωνα με νορβηγική μελέτη, οι άνθρωποι με έντονη αίσθηση του χιούμορ ζουν περισσότερο από εκείνους που δεν γελούν πολύ.

Οφέλη και από το ψεύτικο

Τα προαναφερθέντα οφέλη δεν τα παρέχει μόνο το γνήσιο γέλιο, αλλά και το ψεύτικο. Όπως εξήγησε η κυρία Τοσόνι, το ανθρώπινο σώμα δεν είναι σε θέση να διακρίνει μεταξύ των δύο, γι’ αυτό και ωφελείται εξίσου.

Του λόγου το αληθές έχουν δείξει μελέτες της Αμερικανίδας ψυχοθεραπεύτριας Annette Goodheart (1935-2011), στις οποίες συμμετείχαν εθελοντές με πολλά και σοβαρά προβλήματα, όπως:

Οι μελέτες αυτές κατέδειξαν ότι το προκαλούμενο γέλιο ερμηνεύεται από τον οργανισμό ως αυθεντικό. Έτσι διεγείρει την παραγωγή ορμονών ευτυχίας, σταθεροποιώντας το ορμονικό σύστημα και ενισχύοντας το ανοσοποιητικό.

Εφ’ όσον λοιπόν μπορούμε να προσποιηθούμε το γέλιο, «το να εκπαιδευτεί κάποιος σε αυτό παράγει υγιή αποτελέσματα στον οργανισμό του», τόνισε η κυρία Τοσόνι.

Μαθήματα γελωτοθεραπείας στο Δήμο Θέρμης

Πώς γίνεται, όμως, η εκπαίδευση στο γέλιο; «Μία απλή άσκηση περιλαμβάνει τρεις βαθιές αναπνοές, τη συγκράτηση του οξυγόνου για λίγα δευτερόλεπτα στην τρίτη αναπνοή, και την εκπνοή χρησιμοποιώντας τον ήχο ‘Χα Χα Χα’», απάντησε.

Μια ακόμη δυνατότητα είναι να αρχίσει κάποιος να γελάει σιωπηλά, παρέα με έναν καλό φίλο και σταδιακά το γέλιο να γίνεται πιο δυνατό.

Η ίδια, πάντως, προτείνει σε όλους να παρακολουθήσουν μαθήματα διαφραγματικής αναπνοής. Κατ’ αυτήν, ο αέρας που εισέρχεται στους πνεύμονες, φουσκώνει την κοιλιά. Στη συνέχεια μπορούν να εξασκούνται μόνοι τους σε κάθε ευκαιρία.

Τη γελωτοθεραπεία έχει εντάξει στα προγράμματα που προσφέρει ο Δήμος Θέρμης Θεσσαλονίκης. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, «η γελωτοθεραπεία είναι μέθοδος εναλλακτικής ιατρικής που εντάσσεται στην ολιστική θεραπευτική ως σειρά από ασκήσεις ή πρακτικές που υποκινούν και εκπαιδεύουν το άτομο ώστε να κινητοποιεί το γέλιο. Ζητούμενο είναι η δραστηριοποίηση των αυτοθεραπευτικών δυνατοτήτων του οργανισμού».

Οι εκπρόσωποι των υπηρεσιών του δήμου επισημαίνουν ότι είναι η πρώτη φορά που γίνεται κάτι τέτοιο στην ευρύτερη περιοχή. Αναφέρουν επίσης ότι η πρωτοβουλία είχε πολύ μεγάλη απήχηση στο κοινό, καθώς η συμμετοχή στον πρώτο κύκλο ξεπερνά τα 70 άτομα.

Οι «Συναντήσεις γέλιου», όπως έχουν ονομαστεί, πραγματοποιούνται κάθε Τρίτη απόγευμα στην αίθουσα Θεάτρου του Πολιτιστικού Κέντρου Θέρμης. Τα μαθήματα κάνει η κυρία Τοσόνι, η οποία χαρακτήρισε «εντυπωσιακή» την αλλαγή της συμπεριφοράς και της στάσης των συμμετεχόντων σε ό,τι συμβαίνει στη ζωή τους.

«Ενεργοποιώντας το «εσωτερικό τους φαρμακείο» βρίσκουν περισσότερους λόγους να γελούν στην καθημερινότητάς και είναι πιο ικανοί να βρίσκουν δημιουργικές λύσεις σε προβλήματα», είπε.

Και κατέληξε: «Καθώς ασχολούμαστε με το γέλιο, συμβαίνει κάτι μαγικό: αρχίζουμε να νιώθουμε τα συναισθήματα που σχετίζονται με αυτό και προκαλούμε την ελπίδα, τη χαρά και την ευτυχία στη ζωή μας».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: iStock