Iatropedia

«Κανόνες αρρενωπότητας»: Ο άντρας “playboy” έχει θεματάκια… ψυχολογικά λένε οι ερευνητές

Οι άνδρες που έχουν μια συμπεριφορά τυπικού “playboy” απέναντι στις γυναίκες και οι οποίοι γενικότερα έχουν την τάση να προβάλλουν την δύναμή τους απέναντι σε αυτές (όχι μόνο σωματική, αλλά και κοινωνική, ταξική, σεξιστική κλπ) είναι πιο πιθανό να αντιμετωπίζουν τώρα ή στο εγγύς μέλλον προβλήματα ψυχικής υγείας, σε σύγκριση με εκείνους τους άνδρες που δεν έχουν τέτοια συμπεριφορά απέναντι στις γυναίκες.

Αυτό είναι το γενικό συμπέρασμα έρευνας για την ψυχική υγεία των ανδρών με γνώμονα το πώς ο σεξισμός προσδιορίζει την συμπεριφορά τους, είτε το αντιλαμβάνονται, είτε όχι.

Η συσχέτιση που εντόπισαν οι ερευνητές ανάμεσα στον σεξισμό (και γενικά διάφορες “παραδοσιακές απόψεις” για αρρενωπότητα) και τα ψυχολογικά προβλήματα, αναδείχτηκε μέσα από μια ανάλυση 74 επιμέρους μελετών, οι οποίες διεξήχθησαν την περίοδο 2003-2013. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι σε αυτές τις μελέτες οι συμμετέχοντες ήταν συνολικά περίπου 19.500 άτομα με την συντριπτική τους πλειοψηφία να είναι λευκοί.

Η έρευνα “διερεύνησε τις προσδοκίες (των ανδρών) για το τι σημαίνει να είσαι αρρενωπός και το πώς αυτό σχετίζεται με την κατάσταση της ψυχικής υγείας των συμμετεχόντων”, εξήγησε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Y. Joel Wong.

“Αυτό που διαπιστώσαμε συνολικά είναι ότι όσο περισσότερο ένας άνδρας ακολουθούσε τους ‘κανόνες’ της αρρενωπότητας που είχε στο μυαλό του, τόσο πιο φτωχή ήταν η ψυχική του υγεία, αλλά και τόσο λιγότερο πιθανό ήταν να αναζητήσει βοήθεια σε γιατρούς ψυχικής υγείας”, είπε χαρακτηριστικά ο δρ Wong, ο οποίος είναι αναπληρωτής καθηγητής Συμβουλευτικής και Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας στο πανεπιστήμιο Indiana University Bloomington.

Η ομάδα του Wong δημοσίευσε τα ευρήματα της έρευνάς της στην διαδικτυακή έκδοση του επιστημονικού περιοδικού Journal of Counseling Psychology. Οι περισσότερες από τις επιμέρους μελέτες που αναλύθηκαν αφορούσαν λευκούς άνδρες, ηλικίας από προεφηβεία μέχρι και ηλικιωμένους άνω των 65 ετών.

Η ομάδα του δρ Wong επικεντρώθηκε σε στοιχεία που αφορούν 11 διαφορετικούς τύπους της λεγόμενης “αρσενικής κανονικότητας”, όπως:

  1. Επιθυμία για νίκη στα πάντα
  2. Διατήρηση του συναισθηματικού ελέγχου σε κάθε περίσταση
  3. Ανάληψη επικινδύνων αποστολών
  4. Συμμετοχή σε πράξεις βίας
  5. Εξάσκηση κυρίαρχης συμπεριφοράς σε άλλους
  6. Συμμετοχή σε έναν τρόπο ζωής “playboy” στις σχέσεις του με τις γυναίκες
  7. Ανάγκη να νιώθει αυτάρκης/αυτοδύναμος
  8. Να θεωρεί την εργασία ύψιστης σημασίας στην ζωή του
  9. Να ασκεί εξουσία πάνω στις γυναίκες
  10. Περιφρόνηση/αποστροφή για τους ομοφυλόφιλους
  11. Να διατηρεί πάντα αναλλοίωτο (ή να νιώθει ότι βελτιώνει) το “status” του στην κοινωνία

Σε αυτό το σύνολο των “προτύπων αρρενωπότητας” έγινε αντιπαραβολή του κινδύνου για την ανάπτυξη μιας σειράς από προβλήματα ψυχικής υγείας, όπως

Στο τέλος, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνδρες που ακολουθούν τους “κανόνες αρρενωπότητας”, όπως τους αντιλαμβάνονται, είναι γενικά σε χειρότερη κατάσταση ψυχικής υγείας και επιδεικνύουν μειωμένη πρόθεση να αναζητήσουν ψυχολογική βοήθεια. Βασικοί δημογραφικοί παράγοντες, όπως η φυλή, η ηλικία και ο σεξουαλικός προσανατολισμός, διαπιστώθηκε ότι δεν είχαν καμία σοβαρή επίπτωση στο συνολικό πόρισμα των επιστημόνων.

Ωστόσο, αναλύοντας βαθύτερα το φαινόμενο, η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι το μορφωτικό επίπεδο των συμμετεχόντων μεταξύ των επιμέρους μελετών ήταν πολύ ευρύ. Βάζοντας και αυτό τον παράγοντα στην “εξίσωση”, βρήκαν μια ισχυρότερη σύνδεση μεταξύ της συμπεριφοράς που αναφέρθηκε παραπάνω και των προβλημάτων ψυχικής υγείας σε εκείνους τους άντρες που είχαν χαμηλότερο μορφωτικό επίπεδο.

Επίσης, η ανάλυση αποκάλυψε, ότι μόνο τέσσερις από τους προαναφερθέντες “κανόνες αρρενωπότητας” ήταν επί της ουσίας “σημαντικοί” στην σύνδεση της συμπεριφοράς του άνδρα με την κακή ψυχική του υγεία. Αυτοί ήταν

  1. Η ανάγκη για διατήρηση του συναισθηματικού ελέγχου σε κάθε περίσταση
  2. Η συμπεριφορά “playboy” στις σχέσεις με τις γυναίκες
  3. Η ανάγκη για αυτάρκεια
  4. Η εξουσία πάνω στις γυναίκες

Από αυτούς τους “κανόνες”, η ανάγκη για να νιώθει ο άντρας αυτάρκης και αυτοδύναμος ήταν ο πιο χαρακτηριστικός αναφορικά με την πιθανότητα για χειρότερη ψυχική υγεία.

Ο δρ Wong παρατήρησε, επίσης, ότι το να ακολουθεί ένας άντρας τους “κανόνες αρρενωπότητας” σχετίζεται συχνά με το αίσθημα της μοναξιάς, της εχθρικότητας, ή με προβλήματα κοινωνικοποίησης και πιο σπάνια με τον κίνδυνο για κατάθλιψη.

Οι ερευνητές επισήμαναν ότι η ανάλυσή τους έδειξε μόνο συνδέσεις ανάμεσα σε συμπεριφορικά στοιχεία και στην ψυχική υγεία των συμμετεχόντων, αλλά όχι κάποια άμεση σχέση αιτίας-αποτελέσματος ανάμεσα στην τήρηση των “κανόνων αρρενωπότητας” από έναν άνδρα και την μειωμένη του ψυχολογική ευεξία.

Ο δρ Wong τόνισε ότι “τα ευρήματα δεν μας επιτρέπουν να απαντήσει στο ερώτημα ως προς το γιατί” υπάρχουν αυτές οι παρατηρήσεις.

Ο ίδιος, πάντως, είχε κάποιες θεωρίες ως προς αυτό: “Θα έλεγα ότι θα μπορούσε να είναι ότι αυτοί οι κανόνες ολοένα και περισσότερο στις μέρες μας απορρίπτονται και θεωρούνται ξεπερασμένοι, το οποίο σημαίνει ότι ορισμένοι άνδρες μπορεί να υποστούν πίεση από άλλους ανθρώπους που νιώθουν άβολα με αυτούς τους κανόνες (…) Για παράδειγμα, αν κάποιος ήταν πολύ… playboy στο παρελθόν, η σύντροφός του ίσως και να αναγκαζόταν να το ανεχτεί αυτό (λόγω κοινωνικής πίεσης). Αλλά σήμερα είναι πιο πιθανό να δεχτεί επίθεση ένας άνδρας που επιδεικνύει τέτοια συμπεριφορά. Γι’ αυτό ίσως να είναι ένα πολύ πιο αγχωτικό περιβάλλον το σημερινό για έναν playboy από ό,τι στο παρελθόν”.

http://www.everydayhealth.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σχέσεις στον χώρο εργασίας: Σε ποια επαγγέλματα είναι πιο… καυτές

Σεξ και σχέσεις: Τα Top-20 χαρακτηριστικά που ψάχνει η γυναίκα στον άνδρα…

Διάρκεια στο σεξ: Πόση θέλουν οι άντρες και πόση οι γυναίκες…

Έρευνα ανέδειξε τα top-15 σέξι επαγγέλματα για άντρες και γυναίκες [λίστα]

Έρευνα: Οι γυναίκες θέλουν πολύ περισσότερο σεξ από όσο νομίζουν οι άντρες… [vid]