Ο καρκίνος του μαστού αντιμετωπίζεται καλύτερα στις γυναίκες οι οποίες τον διαχειρίζονται με καλή ψυχική διάθεση. Αντιθέτως, η κατάθλιψη μπορεί να μειώνει τις πιθανότητες επιβιώσεως, αναφέρουν επιστήμονες από τις ΗΠΑ.
Σε νέα μελέτη που πραγματοποίησαν διαπίστωσαν πως οι ασθενείς με κατάθλιψη είχαν τριπλάσιες πιθανότητες να χάσουν τη ζωή τους, έναντι όσων δεν έπασχαν από αυτήν.
«Ο καρκίνος του μαστού φαίνεται πως είναι ιδιαίτερα απειλητικός όταν συνδυάζεται με την κατάθλιψη», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Jagdish Khubchandani, καθηγητής Δημόσιας Υγείας στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Νέου Μεξικού. «Η συνύπαρξη των δύο νόσων ως φαίνεται μειώνεται την επιβίωση από τον καρκίνο. Δυστυχώς, πολλές γυναίκες με τη νόσο δεν λαμβάνουν θεραπεία για αντιμετώπιση των προβλημάτων ψυχικής υγείας, όπως η κατάθλιψη».
Τα νέα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στην ιατρική επιθεώρηση Brain Sciences. Όπως γράφουν οι ερευνητές, περισσότερες από μία στις τρεις γυναίκες με καρκίνο του μαστού εκδηλώνουν κλινική κατάθλιψη. Ωστόσο ο δυνητικός ρόλος της στην έκβαση του καρκίνο τους μακροπρόθεσμα, δεν έχει διερευνηθεί επαρκώς.
Η νέα μελέτη
Για να καλύψουν αυτό το κενό, οι επιστήμονες εξέτασαν δεδομένα από 4.719 γυναίκες, ηλικίας 45 ετών και άνω. Στο 5,1% από αυτές είχε διαγνωσθεί καρκίνος του μαστού είχε διαγνωσθεί στο 5,1% από αυτές, ενώ στο 12,7% κατάθλιψη.
Οι ερευνητές εξέτασαν την έκβαση των ασθενών 7,5 χρόνια μετά την διάγνωση του καρκίνου τους. Όπως διαπίστωσαν, σε σύγκριση με τις υγιείς συνομήλικές τους, οι ασθενείς με καρκίνο είχαν κατά μέσον όρο 50% περισσότερες πιθανότητες θανάτου στη διάρκεια της περιόδου παρακολουθήσεως. Ειδικότερα, στη διάρκεια της περιόδου παρακολουθήσεως:
- Πέθανε το 35,2% των γυναικών με καρκίνο
- Το 19,8% όσων δεν έπασχαν από τη νόσο
Όσες ασθενείς, όμως, είχαν ταυτοχρόνως και κατάθλιψη, κινδύνευαν 3 φορές περισσότερο να πεθάνουν.
Ποιες κινδυνεύουν περισσότερο
Ο κίνδυνος θανάτου δεν ήταν ο ίδιος σε όλες τις υποομάδες των ασθενών. Κινδύνευαν περισσότερο:
- Όσες είχαν χαμηλότερο εισόδημα ή μορφωτικό επίπεδο
- Όσες έπασχαν από άλλα χρόνια νοσήματα (π.χ. καρδιαγγειακές παθήσεις)
- Όσες ακολουθούσαν ανθυγιεινό τρόπο ζωής
- Όσες ανήκαν σε μειονότητες
Επιβαρυντικό ρόλο φάνηκε να παίζουν και άλλοι παράγοντες, όπως η αναιμία, το κάπνισμα, η ηλικία και η οικογενειακή κατάσταση.
«Ο καρκίνος του μαστού είναι πολύ συχνός και όλοι γνωρίζουμε ή θα γνωρίσουμε κάποια ασθενή στη διάρκεια της ζωής μας», τόνισε ο Dr. Khubchandani. «Το πιθανότερο είναι ότι θα έχουν επιβαρημένη ψυχική διάθεση, ίσως και ποιότητα ζωής. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο ότι δεν τους παρέχεται ολιστική φροντίδα, συμπεριλαμβανομένης της ψυχολογικής, ώστε να αντιμετωπίσουν καλύτερα τον καρκίνο τους».
Φωτογραφία: iStock