Iatropedia

Κι όμως, η παρακολούθηση ενός YouTuber μπορεί να προσφέρει μεγαλύτερη ικανοποίηση από τις χαλαρές παρέες

Smiling young beautiful black woman relaxing at home and watching something funny on the laptop at night.

Η παρακολούθηση διασήμων στο διαδίκτυο προσφέρει θετική ενίσχυση, παρά το γεγονός ότι δεν μπορεί να υπάρξει ανταπόκριση

Οι μονόπλευρες σχέσεις με τους YouTubers κι άλλα πρόσωπα online ή ακόμη και φανταστικούς χαρακτήρες είναι συναισθηματικά πιο ικανοποιητικές από το να μιλάς με περιστασιακούς φίλους, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Έρευνα του Πανεπιστημίου του Έσσεξ διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι νιώθουν πως το να παρακολουθούν τους αγαπημένους τους YouTubers μπορεί να τους φτιάξει τη διάθεση περισσότερο από ό,τι οι χαλαρές παρέες, η συναναστροφή δηλαδή με γνωστούς με τους οποίους όμως δεν έχουν στενές σχέσεις, όπως γείτονες ή συναδέλφους.

Η μελέτη προτείνει ότι η παρακολούθηση διασήμων στο διαδίκτυο προσφέρει θετική ενίσχυση, παρά το γεγονός ότι δεν μπορεί να υπάρξει ανταπόκριση.

Η Δρ Veronica Lamarche, από το Τμήμα Ψυχολογίας, ελπίζει ότι η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο Scientific Reports, θα ρίξει φως στον ρόλο που παίζουν αυτές οι σχέσεις, γνωστές ως παρακοινωνικές, στην κοινωνία, καθώς εξελίσσονται τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Οι παρακοινωνικές σχέσεις είναι ένα σημαντικό μέρος της ψυχολογικής μας εργαλειοθήκης όταν αισθανόμαστε ότι έχουμε ανθρώπους εκεί έξω που είναι σε θέση να αναγνωρίσουν την αξία μας και να μας υποστηρίξουν όταν το έχουμε ανάγκη, ακόμα κι αν δεν μπορούμε ποτέ να τους συναντήσουμε στην πραγματικότητα», ανέφερε η Lamarche.

Κι αυτό δεν ισχύει μόνο για τους πολύ νέους ή τους πολύ μοναχικούς, λέει.

«Στις μελέτες μας, υπήρξαν άνθρωποι όλων των ηλικιών που ανέφεραν ότι είχαν δυνατή σχέση με τουλάχιστον έναν φανταστικό χαρακτήρα, διάσημο ή πρόσωπο online που δεν έχουν συναντήσει ποτέ», εξηγεί.

Το πλαίσιο της έρευνας

Οι ερευνητές μελέτησαν περισσότερα από 1080 άτομα, στο πλαίσιο τριών μελετών, για να κρίνουν πώς αντιλαμβάνονταν τις παρακοινωνικές σχέσεις.

Οι περισσότεροι συμμετέχοντες (το 52%) δήλωσαν ότι έχουν μια δυνατή παρακοινωνική σχέση, με το 36% να λέει ότι ένιωθε κοντά σε κάποιον Youtuber.

Εξέτασαν άτομα με μέσο όρο ηλικίας τα 36 χρόνια στη Βρετανία και στην Αμερική και διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι πιστεύουν ότι οι «μονόπλευρες» φιλίες μπορούν να ικανοποιήσουν συναισθηματικές ανάγκες όπως κάνουν και οι σχέσεις παραδοσιακού τύπου.

Οι φανταστικές αυτές σχέσεις με κάποιον που δεν έχουν γνωρίσει ποτέ ή με έναν φανταστικό χαρακτήρα κρίνονταν ως πιο αποτελεσματικές στην εκπλήρωση των συναισθηματικών τους αναγκών από απλές γνωριμίες ή άλλες αδύναμες σχέσεις με υπαρκτά πρόσωπα της καθημερινής τους ζωής.

Παρ’ όλα αυτά, οι δυνατές αμφίδρομες σχέσεις, όπως μια ρομαντική σχέση ή μια πολύ στενή φιλική σχέση, ήταν, σύμφωνα με τους συμμετέχοντες, ό,τι καλύτερο για την εκπλήρωση συναισθηματικών αναγκών.

«Οι άνθρωποι πιστεύουν φυσικά ότι οι στενές σχέσεις είναι ο καλύτερος τρόπος για να εκπληρώσουν τις συναισθηματικές τους ανάγκες», τονίζει η Lamarche.

«Ωστόσο, όταν τους ζητήθηκε να σκεφτούν μια πρόσφατη εμπειρία όπου κάποιος με τον οποίο είχαν στενή σχέση είχε πληγώσει τα συναισθήματά τους, μερικοί άνθρωποι έγιναν ακόμη πιο σίγουροι ότι οι παρακοινωνικοί δεσμοί τους θα μπορούσαν να ανταποκριθούν στις ανάγκες τους».

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ποιοι κίνδυνοι για τη ζωή κορυφώνονται τη νύχτα [μελέτη]

Κάπνισμα: Οι γυναίκες είναι 13 φορές πιο πιθανό να εκδηλώσουν χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια

Πόνος στην πλάτη: 5 εύκολες ασκήσεις για να ανακουφιστείτε