Κομπλιμέντα: Γιατί είναι τόσο δύσκολο να τα δεχθούμε και τι μπορούμε να κάνουμε
Για αρκετούς ανθρώπους, ένα κομπλιμέντο δεν είναι απλή υπόθεση. Ακόμη και το απλό «ευχαριστώ» δεν βγαίνει εύκολα. Όμως, όταν δεν πιστεύεις τα κομπλιμέντα που σου κάνουν, περιορίζεις το πόσο καλά γνωρίζεις τον εαυτό σου.
Υπάρχουν πιθανώς πάρα πολλοί λόγοι που κάποιος δυσκολεύεται να δεχθεί κομπλιμέντα: χαμηλή αυτοεκτίμηση, τραύμα, κατάθλιψη, έλλειψη φιλοφρονήσεων στην παιδική ηλικία, υπερβολικά πολλά κομπλιμέντα στην παιδική ηλικία κλπ. Όμως, όσο περίπλοκοι κι αν είναι οι λόγοι, ο δρόμος της αποδοχής είναι απλός. Είναι μια διαδικασία τριών βημάτων. Πρώτον, πιστέψτε αυτό που σας λένε. Εάν εξακολουθείτε να δυσκολεύεστε, κάντε ένα δεύτερο τσεκ. Και αν εξακολουθεί να είναι δύσκολο, τότε ελέγξτε τον εαυτό σας.
Βήμα πρώτο: Πιστέψτε αυτό που σας λένε
Όταν κάποιος προσπαθεί να σας κάνει ένα κομπλιμέντο, μιλάει υποκειμενικά. Για παράδειγμα, αν έχετε ύψος 1,90 και σας πω «Ουάου, είσαι ψηλός!», είμαι ειλικρινής. Αν είμαι 1,60, πολλοί άνθρωποι είναι ψηλοί σε σύγκριση με εμένα. Αν απαντήσετε «Όχι, δεν είμαι. Ο μπαμπάς μου είναι ψηλός», μπορεί να λέτε την αλήθεια, αλλά κι αυτό που είπα εγώ ήταν επίσης αλήθεια. Για μένα είσαι ψηλός. Δεν είπα ότι είσαι πιο ψηλός από οποιονδήποτε υπήρξε ποτέ. Εκφράζω υποκειμενικά, από το μέτριο ύψος μου, ότι είσαι ψηλός. Η άποψή μου δεν είναι κάτι για το οποίο μπορείτε να διαφωνήσετε μαζί μου. Ομοίως, όταν λέω ότι είστε έξυπνος ή αστείος, σχολιάζω με βάση τον δικό μου ορισμό για το ποιος είναι έξυπνος ή αστείος, έτσι σας βλέπω. Δεν λέω ότι όλοι στον κόσμο θα συμφωνούσαν μαζί μου. Μιλάω από τη δική μου οπτική γωνία. Είναι απογοητευτικά εύκολο να παρεξηγήσετε την πρόθεση πίσω από τα λόγια των ανθρώπων. Όταν κάποιος σας κάνει ένα κομπλιμέντο, μιλάει για κάτι που είναι παρατηρήσιμο.
Βήμα δεύτερο: Ξανατσεκάρετε
Εάν εξακολουθείτε να δυσκολεύεστε να δεχτείτε ένα κομπλιμέντο επειδή δεν σας φαίνεται σωστό, δεν χρειάζεται απλώς να το δεχτείτε επειδή το λέει. Μπορείτε να ρωτήσετε κάποιον τρίτο. Μπορεί να είναι δύσκολο να αποδεχτείς μια γνώμη όταν είναι αντίθετη από τη δική σου, γι’ αυτό καλέστε ενισχύσεις. Ρωτήστε κάποιον άλλο τι πιστεύει. Μπορείτε να ρωτήσετε δύο ή τρία ή και τέσσερα ακόμη άτομα, εάν δύο δεν είναι αρκετά. Εάν συνεχίζετε να ακούτε το ίδιο πράγμα ξανά και ξανά και εξακολουθείτε να μην μπορείτε να δεχτείτε το κομπλιμέντο, τότε μπορεί να συμβαίνει κάτι πιο ύπουλο.
Βήμα τρίτο: Ελέγξτε τον εαυτό σας
Πόσο ειλικρινής είστε με τους φίλους και την οικογένειά σας όταν ζητούν τη γνώμη σας; Οι άνθρωποι που δυσκολεύονται να δεχθούν τα κομπλιμέντα, τείνουν συνήθως να κρύβουν από τους άλλους το πώς νιώθουν πραγματικά. Οπότε μπορεί να υποθέτουν ότι κάνουν και οι άλλοι αυτό που κάνουν οι ίδιοι. Αν δεν είστε ειλικρινείς με τους άλλους ή λέτε ψέματα για το τι πιστεύετε, τότε δεν είναι περίεργο που δυσκολεύεστε να εμπιστευτείτε τα κομπλιμέντα των άλλων. Να είστε πιο ειλικρινείς με τους ανθρώπους γύρω σας, ακόμα και σε ερωτήσεις του τύπου «τι κάνεις, πώς είσαι;», και θα γίνει πολύ πιο εύκολο να πιστέψετε τι λένε οι άλλοι για εσάς.
Το πώς δεχόμαστε τα κομπλιμέντα είναι, εξάλλου, δείκτης εμπιστοσύνης. Πόσο μπορείς να πλησιάσεις κάποιον, να σχετιστείς μαζί του, αν δεν μπορείς να εμπιστευτείς αυτό που λέει;
Φωτογραφία: iStock
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Καρκίνος του μαστού: Πώς βοηθάει τις γυναίκες μια δυνατή συντροφική σχέση [μελέτη]