Iatropedia

Κορωνοϊός Άνοια: Πώς να διαφυλάξετε την ηρεμία των ασθενών

Η πανδημία έχει οδηγήσει στη διαμόρφωση ενός τοξικού για την ψυχική υγεία περιβάλλοντος. Πρώτα πρέπει να προφυλάξει κανείς τη δική του ηρεμία και ύστερα εκείνη των ασθενών με άνοια.

Η ζωή με την άνοια έχει καθημερινές προκλήσεις για τους ασθενείς και τους φροντιστές τους. Πόσο μάλλον όταν έχει εισβάλλει σε αυτήν και ο κορονοϊός Covid-19, που επικρέμαται πάνω απ’ τα κεφάλια όλων μας σαν αόρατος εχθρός.

«Η πανδημία του κορωνοϊού έχει οδηγήσει σε παρατεταμένη έκθεση στο άγχος και στη διαμόρφωση ενός τοξικού για την ψυχική υγεία περιβάλλοντος», λέει η γνωστική νευροψυχολόγος Όλγα Λυμπεροπούλου, υπεύθυνη του Κέντρου Διαταραχών Μνήμης. «Γεμίζουμε τις μέρες μας προσπαθώντας να αποκωδικοποιήσουμε όσα λένε οι ειδικοί. Προσπαθούμε να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα, εξασφαλίζοντας ταυτοχρόνως μια όσο το δυνατόν πιο ομαλή καθημερινότητα σε συνθήκες που μεταβάλλονται διαρκώς. Αυτό από μόνο του είναι άθλος».

Διαβάστε περισσότερα Κορωνοϊός: Η καραντίνα μπορεί να καταβάλλει ψυχικά και τους πιο δυνατούς

Κορωνοϊός: Τι είναι ο “πυρετός της καμπίνας” που φέρνει ο εγκλεισμός στο σπίτι

Οι ασθενείς με άνοια, όμως, δυσκολεύονται ακόμα περισσότερο να κατανοήσουν τις αλλαγές που έχει επιφέρει ο κορωνοϊός Covid-19 στη ζωή μας. Και αυτό διότι, αναλόγως με το στάδιο της νόσου τους:

«Αν φροντίζετε ένα άνθρωπο που έχει διαγνωστεί με άνοια, μπορείτε με μερικά απλά βήματα να τον προστατεύσετε από το αρνητικό κλίμα των ημερών», λέει η κυρία Λυμπεροπούλου, η οποία ειδικεύεται στην τρίτη ηλικία και τις άνοιες. Να τι συνιστά:

Επιλέξτε προσεκτικά τις πληροφορίες που μοιράζεστε μαζί του

Η επιλογή πρέπει να γίνεται αναλόγως με το επίπεδο των νοητικών του λειτουργιών. Ένας άνθρωπος που βρίσκεται στα αρχικά στάδια της άνοιας είναι σε θέση να κατανοήσει τις βασικές πτυχές της κατάστασης. Πιθανότατα, λοιπόν, θα εκδηλώσει ενδιαφέρον για όσα συμβαίνουν. Μην τον αποκλείσετε από την επαφή με την πραγματικότητα. Συζητήστε μαζί του τις εξελίξεις με απλά λόγια, δίνοντας έμφαση στα βασικά σημεία της επικαιρότητας.

Αντίθετα, είναι περιορισμένη η ικανότητα ενός ανθρώπου με άνοια μεσαίου ή προχωρημένου σταδίου να αντιληφθεί τα γεγονότα των τελευταίων εβδομάδων. Για το λόγο αυτό θα ήταν προτιμότερο οι πληροφορίες που θα δώσετε να είναι διατυπωμένες με απλό και κατανοητό τρόπο. Καλό είναι επίσης να εστιάζονται σε ένα-δύο σημαντικά σημεία.

Διατηρήστε τη συζήτηση σε καθησυχαστικό επίπεδο

Να αποφύγετε να αναπαράγετε την καταστροφολογία που προβάλλουν πολλά μέσα μαζικής ενημέρωσης. Αν συζητάτε και αναλύετε τα χειρότερα δυνατά σενάρια,  παρουσία του ανθρώπου με άνοια, υπάρχει ο κίνδυνος να του δημιουργήσετε συναισθήματα φόβου και ανασφάλειας.

Ο φόβος και η ανασφάλεια ενδέχεται να πυροδοτήσουν αρνητικές αντιδράσεις και δύσκολες στη διαχείρισή τους συμπεριφορές.

Κανείς δεν ξέρει τι ακριβώς θα συμβεί την επόμενη μέρα. Επομένως, προσπαθήστε να διατηρήσετε μία θετική στάση απέναντι στην πανδημία του νέου κορωνοϊού. Με αυτό τον τρόπο δεν θα μεταδώσετε το άγχος σας στο αγαπημένο σας πρόσωπο.

Μην αφήνετε την τηλεόραση συνεχώς ανοιχτή

Για όλους τους ανθρώπους είναι πολύ δύσκολο, αν όχι αδύνατον, να διαχειριστούν τον τεράστιο όγκο των πληροφοριών που ασταμάτητα παρέχουν οι τηλεοπτικές ενημερωτικές εκπομπές. Πόσο μάλλον όταν έχει κανείς και άνοια.

Αν λοιπόν θέλετε να ενημερώνεστε συχνά, επιλέξτε άλλα μέσα, όπως το διαδίκτυο. Κλείνοντας την τηλεόραση θα διαπιστώσετε ότι διαφυλάσσετε όχι μόνο την ηρεμία του ασθενούς με άνοια, αλλά και τη δική σας.

Ακολουθήστε το συνηθισμένο πρόγραμμα δραστηριοτήτων

Η ύπαρξη ρουτίνας δημιουργεί στο άτομο με άνοια μία αίσθηση ασφάλειας. Είναι επομένως σημαντικό να συνεχίζεται η ζωή του όσο πιο φυσιολογικά γίνεται, ανεξαρτήτως των γεγονότων που συμβαίνουν. Αυτό είναι εξίσου σημαντικό και για τη δική σας ψυχική υγεία.

Στο βαθμό, λοιπόν, που το επιτρέπουν οι μεταβαλλόμενες συνθήκες, προσπαθήστε να φροντίζετε το αγαπημένο σας πρόσωπο όπως και πριν.