Iatropedia

Κορωνοϊός: Η καραντίνα μπορεί να καταβάλλει ψυχικά και τους πιο δυνατούς

Η καραντίνα είναι ένα απαραίτητο μέτρο για να αναχαιτιστεί ο νέος κορωνοϊός. Ωστόσο μπορεί να αποδειχθεί αληθινή δοκιμασία για όσους τη βιώνουν.

Ο κορονοϊός Covid-19 συνεχίζει την επέλασή του στον πλανήτη και ολοένα περισσότεροι άνθρωποι μπαίνουν σε καραντίνα επειδή είναι φορείς του και πρέπει να αποφευχθεί η περαιτέρω εξάπλωσή του. Δυστυχώς, όμως, η καραντίνα δεν είναι κάτι απλό, αλλά μπορεί να έχει σοβαρές ψυχικές επιπτώσεις.

Νέα ανάλυση που δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση The Lancet αποκαλύπτει ότι η σύγχυση, ο θυμός και το μετατραυματικό στρες παρατηρούνται συχνά στους εγκλείστους. Μάλιστα οι ψυχικές αυτές επιπτώσεις μπορεί να επιμείνουν επί καιρό μετά το τέλος της καραντίνας.

Διαβάστε ακόμα: Κορωνοϊός: Συμπτώματα, μετάδοση και μέτρα προστασίας – Συνοπτικά τι πρέπει να ξέρετε

Κορωνοϊός: “Πιστεύω ότι έχω νοσήσει! Τι πρέπει να κάνω;” – Τα πρώτα βήματα πριν τη διάγνωση

Υπό το φως των ευρημάτων τους, οι ερευνητές προχωρούν σε συστάσεις ώστε να μειωθεί κατά το δυνατόν περισσότερο ο αρνητικός αντίκτυπος της καραντίνας.

Συνδυασμένη ανάλυση

Την μελέτη πραγματοποίησαν επιστήμονες από το King’s College του Λονδίνου. Οι ερευνητές ανέλυσαν συνδυαστικά τα ευρήματα 24 προγενέστερων ερευνών, που είχαν διεξαχθεί σε 10 χώρες του κόσμου.

Οι έρευνες είχαν πραγματοποιηθεί σε περιόδους που πάλι η ανθρωπότητα βρισκόταν αντιμέτωπη με σοβαρό πρόβλημα δημοσίας υγείας. Στην πραγματικότητα, οι εθελοντές που συμμετείχαν ήσαν πάσχοντες από SARS, Έμπολα, γρίπη H1N1, MERS ή γρίπη των ιπποειδών. Η γρίπη των ιπποειδών προκαλείται από ιό γρίπης τύπου Α και κατά καιρούς παρατηρούνται εξάρσεις σε διάφορες χώρες (π.χ. ΗΠΑ, Αυστραλία κ.λπ.).

Η μετανάλυση αυτή κατέδειξε ευρύ φάσμα ψυχολογικών επιπτώσεων της καραντίνας. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονταν συμπτώματα μετατραυματικού στρες, κατάθλιψη, θυμός και φόβος, καθώς και κατάχρηση ουσιών. Από τα συμπτώματα αυτά, εκείνα του μετατραυματικού στρες είχαν τις περισσότερες πιθανότητες να είναι μακροχρόνια.

Παράγοντες κινδύνου πριν την καραντίνα

Φυσικά δεν κινδυνεύουν να παρουσιάσουν ψυχική επιβάρυνση όλοι όσοι μπαίνουν σε καραντίνα. Η νέα ανάλυση έδειξε ότι υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες που αυξάνουν τις πιθανότητες να συμβεί κάτι τέτοιο. Αυτοί είναι:

Παράγοντες κινδύνου κατά την καραντίνα

Μετά το τέλος της καραντίνας

Σημαντικό ρόλο στην ψυχική επιβάρυνση των ασθενών έπαιξαν επίσης τα οικονομικά προβλήματα και το στίγμα μετά την καραντίνα. Τα οικονομικά προβλήματα είναι σημαντικός παράγοντας και κατά την καραντίνα. Αυτό είναι λογικό αφού οι άνθρωποι αναγκάζονται να εγκαταλείψουν ξαφνικά τις δουλειές τους, χωρίς προγραμματισμό.

Όσον αφορά το στίγμα, πολλοί ασθενείς ανέφεραν ότι για αρκετό καιρό μετά την καραντίνα ένιωθαν δακτυλοδεικτούμενοι στις γειτονιές τους. Ανέφεραν επίσης ότι αντιμετώπισαν συμπεριφορές απόρριψης και κοινωνικής απομόνωσης, καθώς οι άλλοι τους απέφευγαν ή τους αντιμετώπιζαν με φόβο.

Πως μπορούν να βοηθηθούν οι έγκλειστοι

Οι επιστήμονες του King’s College τονίζουν στην ανάλυσή τους πως η καραντίνα είναι ένα απαραίτητο μέτρο για να αναχαιτιστεί ο κορωνοϊός Covid-19. Ωστόσο, πρέπει να λαμβάνονται μέτρα για την προστασία της ψυχικής υγείας των ασθενών. Έτσι λοιπόν προτείνουν:

Απαραίτητο είναι, τέλος, να ληφθεί ειδική μέριμνα για τους πάσχοντες εργαζομένους στην Υγεία. Είναι πολύ σημαντικό να αισθάνονται ότι έχουν την υποστήριξη των συναδέλφων τους και όχι να απομακρύνονται από κοντά τους, γράφουν οι ερευνητές.