Κορωνοϊός: Η πανδημία διαλύει την ψυχολογία των νέων
Αντιμέτωπους με την κατάθλιψη και τις αγχώδεις διαταραχές έχει φέρει πολλούς από εμάς ο κορωνοϊός Covid-19. Εκείνοι, όμως, που αποδεικνύονται ιδιαίτερα επιρρεπείς στην ψυχική καταπόνηση είναι οι νέοι, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.
Στη μελέτη συμμετείχαν περισσότεροι από 5.400 εθελοντές, ηλικίας 18 ετών και άνω, από τις ΗΠΑ. Όλοι τους συμπλήρωσαν αναλυτικά ερωτηματολόγια για την ψυχική διάθεσή τους στα τέλη Ιουνίου. Οι απαντήσεις τους έδειξαν ότι σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019:
- Σχεδόν τριπλασιάστηκε το ποσοστό όσων είχαν συμπτώματα συμβατά με αγχώδη διαταραχή
- Σχεδόν τετραπλασιάστηκε το ποσοστό όσων είχαν συμπτώματα που υποδηλώνουν κατάθλιψη
Συνολικά, στην μελέτη του 2020 το 41% των ερωτηθέντων ανέφεραν συμπτώματα συμβατά με τουλάχιστον ένα πρόβλημα ψυχικής υγείας. Το 31% είχαν συμπτώματα αγχώδους διαταραχής ή κατάθλιψης. Το 13% ανέφεραν έναρξη ή αύξηση της χρήσης ουσιών (π.χ. αλκοόλ, χασίς) για να αντέξουν το στρες που τους προκαλεί ο κορωνοϊός. Το σχεδόν 11% ανέφεραν πως εκδήλωσαν αυτοκτονικό ιδεασμό τις τελευταίες 30 ημέρες πριν από τη συμμετοχή τους στη μελέτη.
Στους νέους
Ωστόσο ο αντίκτυπος της πανδημίας στον ψυχισμό των νέων ηλικίας 18-24 ετών ήταν ακόμα μεγαλύτερος. Σε αυτή την ηλικιακή ομάδα:
- Το 63% των ερωτηθέντων ανέφεραν συμπτώματα που συνάδουν με αγχώδη διαταραχή ή κατάθλιψη
- Το 25% ανέφεραν πως άρχισαν ή αύξησαν την χρήση ουσιών
- Το 25% εκδήλωσαν αυτοκτονικό ιδεασμό
Τα ποσοστά αυτά είναι συντριπτικά. Ανάλογη έρευνα του 2018 είχε δείξει πως το 14% των νέων είχαν σοβαρή κατάθλιψη και το 11% αυτοκτονικό ιδεασμό.
Τα νέα ευρήματα «υπογραμμίζουν τον εκτεταμένο αντίκτυπο της πανδημίας και την ανάγκη πρόληψης και αντιμετώπισης των καταστάσεων αυτών», γράφουν οι ερευνητές στην ιατρική επιθεώρηση Morbidity and Mortality Weekly Report.
Οι πιθανές αιτίες
Οι πιθανές αιτίες για την ψυχική επιβάρυνση που επιφέρει ο νέος κορωνοϊός στους νέους, είναι πολλές και διαφορετικές. Οι παράγοντες που πιστεύεται ότι παίζουν ρόλο σχετίζονται με την πανδημία ή με την νόσο που προκαλεί ο κορωνοϊός, λένε οι ερευνητές. Ειδικότερα, εκτιμούν ότι παίζουν ρόλο:
- Η κοινωνική απομόνωση, όταν τίθενται περιορισμοί (π.χ. στις μετακινήσεις, στις συναθροίσεις)
- Το κλείσιμο σχολείων και πανεπιστημίων
- Η ανεργία, η αναστολή εργασίας και γενικότερα τα οικονομικά προβλήματα
- Η ασθένεια Covid-19 καθ’ εαυτή και οι δυνητικοί κίνδυνοί της
Βέβαια, λένε οι ερευνητές, οι νέοι δεν κινδυνεύουν τόσο πολύ να νοσήσουν βαριά από τον κορωνοϊό, όσο οι μεγάλοι άνθρωποι. Ωστόσο κανένας δεν είναι άτρωτος. Επιπλέον, μπορεί να μην ανησυχούν μόνο για τον εαυτό τους, αλλά και για τους κινδύνους που απειλούν τους δικούς τους ανθρώπους.
Ρόλο ασφαλώς παίζει και η ικανότητα κάθε ατόμου να διαχειρίζεται την αβεβαιότητα που έχει φέρει ο νέος κορωνοϊός. «Ο κορωνοϊός έχει φέρει πολλά ερωτήματα, ιδίως για τους νέους. Τα ερωτήματα αφορούν τους κινδύνους που τους απειλούν, την διάρκεια της πανδημίας, το πώς θα είναι η ζωή τους μετά από αυτήν», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr Mark Czeisler, από το Ινστιτούτο Εγκεφάλου & Ψυχικής Υγείας Turner του Πανεπιστημίου Monash, στην Αυστραλία.
Οι ερευνητές τονίζουν πως υπάρχει επείγουσα ανάγκη να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της πανδημίας στην ψυχική υγεία. Πρέπει επίσης να διερευνηθούν τα αίτιά τους, ώστε να καταρτιστούν στρατηγικές πρόληψης.