Iatropedia

Κορωνοϊός: Οι γυναίκες υποφέρουν ψυχικά περισσότερο από την πανδημία

Η απομόνωση και οι περιορισμοί προκαλούν άγχος, κατάθλιψη, ψυχικό τραύμα και διαταραχές του ύπνου. Ταυτοχρόνως εντείνουν τη συμπόνια που νιώθουν οι γυναίκες.

Η πανδημία που έχει προκαλέσει ο κορωνοϊός Covid-19 μπορεί να επιβαρύνει περισσότερο την ψυχική υγεία των γυναικών απ’ ό,τι των ανδρών, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε 571 άνδρες και γυναίκες στον Καναδά. Η μέση ηλικίας τους ήταν τα 26 έτη, ενώ οι 459 ήταν γυναίκες. Οι ερευνητές τους ζήτησαν, μεταξύ 23 Μαρτίου και 7 Ιουνίου 2020, να συμπληρώσουν ειδικά ερωτηματολόγια για την ψυχική υγεία τους.

Περίπου μία εβδομάδα πριν από την έναρξη της μελέτης είχαν τεθεί σε ισχύ στον Καναδά περιοριστικά μέτρα για να αντιμετωπιστεί ο κορωνοϊός. Έτσι, είχαν κλείσει τα σχολεία και πολλές επιχειρήσεις και ίσχυε ισχυρή σύσταση για αποφυγή των άσκοπων μετακινήσεων.

Διαβάστε ακόμα Κορωνοϊός: Πώς να νικήσετε στρες, άγχος, κατάθλιψη. Τι συνιστά ο Π.Ο.Υ.

Περισσότερο από 66% των ερωτηθέντων ανέφεραν χειρότερη ποιότητα ύπνου απ’ ό,τι πριν αρχίσουν τα περιοριστικά μέτρα. Το 39% ανέφεραν επιδείνωση της αϋπνίας τους, ενώ όλοι είπαν ότι ένιωθαν εντεινόμενο άγχος και δυσφορία.

Τα προβλήματα ύπνου, η κατάθλιψη και τα αγχώδη συμπτώματα ήταν πιο συχνά στις γυναίκες απ’ ό,τι στους άνδρες. Ειδικότερα, οι γυναίκες ανέφεραν χαμηλότερη ποιότητα ύπνου, λιγότερο ήσυχο ύπνο και περισσότερα συμπτώματα αϋπνίας. Είχαν επίσης εντονότερα συμπτώματα αγχώδους διαταραχής και κατάθλιψης.

Όλ’ αυτά τα προβλήματα εντείνονταν με την πάροδο του χρόνου και την παράταση των περιορισμών για να αντιμετωπιστεί ο κορωνοϊός.

Και ψυχικό τραύμα

«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι καθώς περνούσε ο καιρός εντεινόταν το άγχος, η κατάθλιψη και η κακή ποιότητα ύπνου σε άνδρες και γυναίκες», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Dr Veronica Guadagni, μεταδιδακτορική ερευνήτρια στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Κάλγκαρι. «Η επιδείνωση αυτή ήταν πιο έντονη στις γυναίκες».

Το ίδιο ίσχυε και για το ψυχικό τραύμα που παρουσίαζαν πολύ εθελοντές, λόγω της αυτοαπομόνωσής τους.

Οι γυναίκες παρουσίαζαν επιπροσθέτως εντεινόμενη συμπόνια προς τους άλλους. Το γεγονός αυτό υποδηλώνει ότι εντεινόταν η ικανότητά τους να κατανοούν τα συναισθήματα των άλλων και να τους φροντίζουν. Ωστόσο η συμπόνια «γεννά» περισσότερο άγχος και κατάθλιψη, σημειώνουν οι ερευνητές στην ιατρική επιθεώρηση Frontiers in Global Women’s Health.

«Τα ευρήματα αυτά δεν προκαλούν έκπληξη. Οι γυναίκες είναι εκείνες που συνήθως  επωμίζονται περισσότερο το βάρος της διατήρησης της ισορροπίας στην οικογένεια», δήλωσε ο επιβλέπων ερευνητής Dr Giuseppe Iaria, καθηγητής Ψυχολογίας στο Κάλγκαρυ. «Η φροντίδα της οικογένειας στις κρίσιμες περιόδους πάντοτε αποτελούσε μεγάλο φορτίο γι’ αυτές. Πόσο μάλλον μεσούσης της πανδημίας που έχει προκαλέσει ο νέος κορωνοϊός και η οποία έχει φέρει πολλές ανατροπές στη ζωή μας. Ήταν αναμενόμενο να επηρεάζει και την ψυχική υγεία».