Κορονοϊός: Ποιο υποκείμενο νόσημα είναι η #2 αιτία θανάτου από COVID-19 μετά την προχωρημένη ηλικία!
Ο κορονοϊός γίνεται πιο επικίνδυνος γενικά για άτομα με διαβήτη, καρκίνο, καρδιακές παθήσεις και παχυσαρκία. Όσοι έχουν κάποιο από αυτά τα υποκείμενα νοσήματα είναι πιο πιθανό εν τέλει να πεθάνουν από επιπλοκές της COVID-19.
Οι ηλικιωμένοι είναι πιο πιθανό να παρουσιάσουν επιπλοκές, επειδή πολλές από αυτές τις ασθένειες έρχονται με την ηλικία. Αυτό σημαίνει ότι οι ηλικιωμένοι συχνά έχουν περισσότερα από ένα υποκείμενα νοσήματα, που είναι παράγοντες κινδύνου θανάτου από COVID-19.
Αλλά μια νέα μελέτη ισχυρίζεται τώρα ότι ο μεγαλύτερος παράγοντας κινδύνου θανάτου COVID-19 μετά την ηλικία δεν είναι αυτός που περιμένουν οι περισσότεροι. Μάλιστα, δεν είναι καν στη λίστα των υποκείμενων νοσημάτων που αναφέρονται παραπάνω.
Κορονοϊός: Ο δεύτερος μεγαλύτερος παράγοντας κινδύνου για θάνατο από COVID-19 είναι η σχιζοφρένεια
Ερευνητές από την Ιατρική Σχολή της Νέας Υόρκης εξέτασαν αρχεία υγείας από 260 κλινικές και από τέσσερα νοσοκομεία στη Νέα Υόρκη, αναζητώντας κρούσματα COVID-19. Συνολικά εντόπισαν 7.348 ενήλικες που ήταν θετικοί στον κορονοϊό από τις 3 Μαρτίου έως τις 31 Μαΐου. Οι επιστήμονες στη συνέχεια διαίρεσαν τους ασθενείς που πάσχουν από μια γνωστή ψυχιατρική διαταραχή σε τρεις κατηγορίες:
- φάσμα σχιζοφρένειας
- διαταραχή της διάθεσης ή
- διαταραχή άγχους
Συνέκριναν τα δεδομένα με ασθενείς με COVID-19 που δεν είχαν διαγνωστεί με ψυχιατρική διαταραχή. Έλαβαν υπόψη επίσης διάφορες παραμέτρους, όπως:
- φύλο
- ηλικία
- φυλή
και γνωστούς παράγοντες κινδύνου, όπως:
- υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση)
- διαβήτης
- καρδιακές παθήσεις
- χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια
- χρόνια νεφρική νόσος
- κάπνισμα και
- καρκίνος
Περίπου 75 ασθενείς στην ομάδα είχαν σχιζοφρένεια, πολύ χαμηλότερο ποσοστό από την ομάδα διαταραχής της διάθεσης (564) και την ομάδα διαταραχών άγχους (360). Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι διαταραχές της διάθεσης και του άγχους δεν σχετίζονται με τον κίνδυνο θανάτου COVID-19.
Όμως η σχιζοφρένεια αποδείχθηκε σημαντικός παράγοντας κινδύνου: Εκείνοι που πάσχουν από σχιζοφρένεια είχαν 2,7 φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από COVID-19 σε σχέση με τους ασθενείς που δεν πάσχουν από την εν λόγω ψυχική διαταραχή.
Αυτός ο αριθμός σημαίνει ότι η σχιζοφρένεια είναι ο δεύτερος υψηλότερος παράγοντας κινδύνου θανάτου από COVID-19 μετά την ηλικία!
Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι τα άτομα ηλικίας 45-54 ετών ήταν 3,9 φορές πιο πιθανό να πεθάνουν από το COVID-19 σε σχέση με τους νεαρότερους ασθενείς και ο κίνδυνος διπλασιάστηκε για κάθε 10 χρόνια μετά την ηλικία των 54 ετών, ανεξάρτητα από οποιεσδήποτε καταστάσεις ψυχικής υγείας.
Οι ασθενείς με διαβήτη ή καρδιακή ανεπάρκεια είχαν 1,65 φορές και 1,28 φορές υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από COVID-19, αντίστοιχα.
Το ότι η σχιζοφρένεια είναι ένας τόσο σημαντικός παράγοντας κινδύνου είναι “εξίσου αναμενόμενο και πρωτοφανές”, δήλωσε ο δρ. Donald Goff. Ο καθηγητής της Νέας Υόρκης εξήγησε ότι δεν είναι σαφές τι κάνει την COVID-19 τόσο επικίνδυνη για άτομα που πάσχουν από σχιζοφρένεια. Η σχιζοφρένεια είναι παράγοντας κινδύνου για άλλες ασθένειες και οι ασθενείς μπορούν να παρουσιάσουν συμπεριφορές που συνοδεύουν την ασθένεια, όπως παχυσαρκία, καρδιακές παθήσεις και κάπνισμα. Αλλά ο κίνδυνος παραμένει υψηλός ακόμη και μετά την προσαρμογή των δεδομένων γι’ αυτές τις συννοσηρότητες.
“Μοιάζει σαν να υπάρχει κάτι είτε από καθ’ αυτήν τη νόσο της σχιζοφρένειας είτε από τα φάρμακα για την καταστολή της, που κάνει τους σχιζοφρενείς πολύ πιο πιθανό να πεθάνουν από COVID-19”, δήλωσε ο δρ. Goff.
Η σχιζοφρένεια μπορεί να επηρεάσει την ανοσοαπόκριση, κάτι που ίσως εξηγεί το γιατί η COVID-19 οδηγεί σε θάνατο σε αυτούς τους ασθενείς. Αλλά δεν υπάρχει οριστική απόδειξη των μηχανισμών που γίνεται αυτό.
Οι συγγραφείς εξήγησαν επίσης ότι η μελέτη έγινε αρκετά νωρίς στην πανδημία και ότι τώρα υπάρχουν καλύτερες θεραπείες. Αυτό σημαίνει ότι απαιτείται περισσότερη έρευνα για την επαλήθευση των συμπερασμάτων τους.
Αλλά η σχιζοφρένεια μπορεί να παραμείνει υψηλότερος κίνδυνος από άλλες ασθένειες. Την ώρα που η ομάδα του δρ. Goff διεξάγει περισσότερες έρευνες για να εξηγήσει τον υψηλότερο κίνδυνο θανάτου, ο καθηγητής συμβουλεύει ότι τα άτομα με σχιζοφρένεια πρέπει να έχουν προτεραιότητα για το εμβόλιο COVID-19.
Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό JAMA Psychiatry.
Πηγές: https://www.livescience.com, https://medicalxpress.com, https://bgr.com
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Κορονοϊός: Έχετε απώλεια όσφρησης λόγω COVID-19; Τι να κάνετε για να επανέλθει
Ο κορονοϊός μεταδίδεται σε λιγότερο από 15 λεπτά!
Κορωνοϊός: Γιατί οι ειδικοί σημαίνουν συναγερμό για τις ηλικίες 45-65 ετών
Κορονοϊός: ΜΗΝ πάρετε κάτι τέτοιο πριν κάνετε το εμβόλιο COVID-19, λένε οι ειδικοί