Κορωνοϊός: Θυσιάζουν και την ψυχική υγεία τους για να μας σώσουν – Έρευνα σε εργαζομένους στα νοσοκομεία
O κορονοϊός Covid-19 όχι μόνο μολύνει εκατοντάδες εργαζομένους στα νοσοκομεία, αλλά αυξάνει τον κίνδυνο να εκδηλώσουν θλίψη, αγχώδη διαταραχή, αϋπνία και κατάθλιψη, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.
Ο κίνδυνος αυτός είναι μεγαλύτερος για τους εργαζομένους της πρώτης γραμμής. Τους νοσηλευτές και τους γιατρούς, δηλαδή, που συμμετέχουν άμεσα στη διάγνωση, θεραπεία και φροντίδα όσων αρρωσταίνει ο νέος κορωνοϊός.
Οι αιτίες για την επιβάρυνση (και) της ψυχικής υγείας των εργαζομένων στα νοσοκομεία είναι πολλές και συμπεριλαμβάνουν:
- Τον αυξανόμενο αριθμό ύποπτων περιστατικών που χρειάζονται έλεγχο
- Τον αυξανόμενο αριθμό επιβεβαιωμένων περιστατικών που χρειάζονται φροντίδα
- Την έλλειψη ατομικού προστατευτικού εξοπλισμού που προκαλεί πρόσθετο άγχος για τη δική τους υγεία
- Την έλλειψη ειδικής θεραπείας για τη φροντίδα των ασθενών
- Τα συναισθήματα ότι δεν μπορούν να βοηθήσουν αρκετά τους ασθενείς
- Την διαρκή επαγρύπνηση, καθώς οι ασθενείς κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή να παρουσιάσουν αιφνίδια επιβάρυνση της υγείας τους
Μελέτη στην Κίνα
Αυτά είναι μερικά από τα συμπεράσματα μελέτης στην Κίνα που πραγματοποιήθηκε σε 1.257 εργαζομένους στην υγεία, οι οποίοι φρόντισαν ασθενείς με τη λοίμωξη που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός. Το σχεδόν 61% των ερωτηθέντων ήσαν νοσηλευτές και νοσηλεύτριες και το σχεδόν 65% είχαν ηλικία 26-40 ετών.
Περισσότεροι από επτά στους δέκα ερωτηθέντες (το 71,5%) ανέφεραν ότι ένιωθαν επίμονη θλίψη. Στις πιθανές πηγές της συμπεριλαμβάνονται αισθήματα ευαλωτότητας ή απώλειας του ελέγχου και ανησυχία για την δική τους υγεία ή τη διασπορά του ιού στην οικογένειά τους.
Αγχώδη διαταραχή είχε εκδηλώσει το 45% των ερωτηθέντων, ενώ ένας στους τρεις (το 34%) βασανιζόταν από αϋπνία. Σχεδόν οι μισοί εργαζόμενοι στην υγεία, εξ άλλου, ανέφεραν συμπτώματα κατάθλιψης.
Οι εργαζόμενοι σε νοσοκομεία αναφοράς και στις περιοχές όπου ο κορωνοϊός είχε προκαλέσει τα περισσότερα κρούσματα, είχαν αυξημένες πιθανότητες να εκδηλώσουν τέτοιου είδους προβλήματα. Το ίδιο και οι γυναίκες και οι νοσηλευτές, έναντι των ανδρών και των γιατρών.
Στερούνται και την οικογένειά τους
Τα νέα ευρήματα απηχούν εκείνα μελέτης του 2003, όταν είχε υπάρξει η επιδημία του SARS (2003). Εκείνη την εποχή, εργαζόμενοι στην υγεία είχαν εκφράσει των αγωνία τους ότι θα μολύνουν τους φίλους και την οικογένειά τους. Άλλοι ένιωθαν στιγματισμένοι επειδή βρίσκονταν σε στενή επαφή με τους νοσούντες.
Οι εργαζόμενοι στην υγεία σε πολλές περιπτώσεις ανέπτυξαν μακροχρόνιο στρες που τους ταλαιπώρησε πολύ καιρό έως ότου το αντιμετωπίσουν. Πολλοί στερήθηκαν τις οικογένειές τους για να τις προστατεύσουν. Οι νοσηλευτές είχαν και το πρόσθετο βάρος της στήριξης ασθενών που νοσηλεύονταν και πέθαιναν μόνοι, χωρίς τους δικούς τους ανθρώπους.
Οι ερευνητές της παρούσας μελέτης εκτιμούν ότι παρόμοιοι φόβοι συμβάλλουν σήμερα στη θλίψη πολλών εργαζομένων στην υγεία. Πόσο μάλλον που κινδυνεύουν πολύ περισσότερο να τους μολύνει ο κορωνοϊός Covid-19, που είναι πολύ πιο μεταδοτικός από τον SARS.
«Η προστασία της ψυχοσωματικής υγείας των εργαζομένων στην Υγεία αποτελεί σημαντικό τμήμα των μέτρων δημοσίας υγείας που απαιτούνται για την αντιμετώπιση του Covid-19», τονίζουν. «Πρέπει να εφαρμοστούν αμέσως ειδικές παρεμβάσεις για την ψυχική υγεία των εργαζομένων που εκτίθενται στον κορωνοϊό, με δεδομένο τον αυξημένο κίνδυνο που διατρέχουν».