Μελαγχολία της λοχείας: Πώς μπορεί να βοηθήσει τις γυναίκες η άσκηση
Οι γυναίκες που νιώθουν μελαγχολία μετά τη γέννηση του μωρού τους, καλό είναι να αφιερώνουν καθημερινά τουλάχιστον 10 λεπτά σε μία φυσική δραστηριότητα μετρίας εντάσεως, όπως το περπάτημα με γρήγορο βήμα.
Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι η άσκηση αυτή μπορεί να μειώσει τη σοβαρότητα της μελαγχολίας που αισθάνονται. Μπορεί επίσης να ελαττώσει κατά το ήμισυ σχεδόν τον κίνδυνο να αναπτύξουν μείζονα κατάθλιψη.
Η μελέτη αποτελεί την μεγαλύτερη έως σήμερα ανασκόπηση της ιατρικής βιβλιογραφίας. Οι ερευνητές τονίζουν πως ίσως δεν είναι εύκολο για τις γυναίκες να βρίσκουν καθημερινά 10 λεπτά για να περπατάνε. Ωστόσο επισημαίνουν πως η ανάρρωση από τον τοκετό και η διαχείριση των συναισθημάτων πρέπει να αποτελούν προτεραιότητα γι’ αυτές.
Ευτυχώς μπορούν στον περίπατο να παίρνουν μαζί το μωρό τους, λένε. Όταν αισθανθούν έτοιμες μπορούν να ασχοληθούν με άλλες φυσικές δραστηριότητες που δεν θα συμπεριλαμβάνουν το μωρό. Εκτός από το περπάτημα με γρήγορο βήμα, άλλες μετρίας εντάσεως φυσικές δραστηριότητες είναι ενδεικτικά:
- Η αεροβική στο νερό
- Η στατική ποδηλασία
- Οι ασκήσεις αντίστασης (για δύναμη)
Τι είναι
Η μελαγχολία της λοχείας (baby blues) είναι αισθήματα κατάθλιψης και άγχους που εκδηλώνονται τις πρώτες μέρες μετά τον τοκετό. Η γυναίκα μπορεί να κλαίει χωρίς λόγο, να δυσκολεύεται να κοιμηθεί ή να αμφισβητεί την ικανότητά της να φροντίσει το μωρό.
Τα συναισθήματα αυτά συνήθως υποχωρούν μόνα τους εντός μίας ή δύο εβδομάδων από τον τοκετό. Η γυναίκα δεν χρειάζεται θεραπεία γι’ αυτά. Υπολογίζεται ότι οκτώ στους δέκα νέους γονείς εκδηλώνουν μελαγχολία μετά τη γέννηση του μωρού τους.
Η επιλόχειος κατάθλιψη είναι διαφορετική κατάσταση. Είναι πιο σοβαρή και διαρκεί περισσότερο. Επιπλέον, συνήθως εκδηλώνεται δύο εβδομάδες ή περισσότερο μετά τον τοκετό, ακόμα και μήνες αργότερα.
Αν πάντως μια γυναίκα αισθάνεται μελαγχολική μετά τη γέννηση του μωρού της επί περισσότερες από 2 εβδομάδες, καλό είναι να συμβουλεύετε τον γιατρό της.
Η νέα μελέτη
Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στην Βρετανική Επιθεώρηση Αθλητιατρικής (BJSM). Όπως γράφουν οι ερευνητές, προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει ότι η άσκηση είναι αποτελεσματική θεραπεία γενικώς για την κατάθλιψη και το άγχος. Παρέμενε όμως ασαφές αν μπορεί να καταπολεμήσει την μελαγχολία της λοχείας τις πρώτες εβδομάδες μετά τον τοκετό.
Για να διερευνήσουν το θέμα, οι ερευνητές από τον Καναδά εξέτασαν συνδυαστικά τα ευρήματα 35 προγενέστερων μελετών. Σε αυτές είχαν ενταχθεί συνολικώς 4.072 γυναίκες με νεογέννητα μωρά από 14 χώρες του κόσμου.
Σε όσες γυμνάζονταν, η συχνότητα της φυσικής δραστηριότητας κυμαινόταν από 1 έως 5 ημέρες την εβδομάδα. Η διάρκειά της κυμαινόταν από 15 έως 90 λεπτά την φορά. Τα είδη των ασκήσεων που έκαναν ήταν:
- Αεροβική
- Προπόνηση για δύναμη
- Διατάσεις (στρέτσινγκ)
- Γιόγκα
Τα ευρήματα
Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, ο κίνδυνος να εξελιχθεί η μελαγχολία σε σοβαρή επιλόχεια κατάθλιψη ήταν μειωμένος κατά 45% στις γυναίκες που γυμνάζονταν. Η άσκηση συσχετίσθηκε επίσης με λιγότερο σοβαρά συμπτώματα κατάθλιψης, αλλά και άγχους στις λεχώνες.
Η έναρξη της άσκησης πριν περάσουν 12 εβδομάδες από τον τοκετό σχετίσθηκε με μεγαλύτερη μείωση στα συμπτώματα της κατάθλιψης. Όσο περισσότερη ώρα, εξ άλλου, αφιέρωναν οι γυναίκες σε αυτήν, τόσο αμβλύνονταν τα συμπτώματά της.
Για να αποκομίσουν αυτά τα οφέλη, οι γυναίκες καλό είναι να αφιερώνουν τουλάχιστον 80 λεπτά την εβδομάδα σε μέτριες δραστηριότητες, λένε οι ερευνητές. Ιδανικά πρέπει να γυμνάζονται 4 μέρες την εβδομάδα.
«Όταν η μητέρα αναρρώσει από τον τοκετό, συνιστάται να αρχίσει να κάνει σύντομους περιπάτους εκτός σπιτιού. Το περπάτημα είναι θαυμάσια άσκηση και μπορεί να την κάνει με το μωρό της», δήλωσε η επιβλέπουσα ερευνήτρια Dr. Margie Davenport, καθηγήτρια στο Τμήμα Κινησιολογίας & Αθλητισμού του Πανεπιστημίου της Αλμπέρτα.
Είναι όμως σημαντικό να γίνει η άσκηση βαθμιαία, πρόσθεσε. Επιπλέον, η γυναίκα πρέπει να συμβουλευθεί πρώτα τον γιατρό της για να είναι σίγουρη ότι μπορεί να αθληθεί.
Φωτογραφία: iStock