Iatropedia

Μοναξιά: Γιατί είναι υψηλότερα τα ποσοστά σε αμφιφυλόφιλα και τρανσέξουαλ άτομα

Young adult woman with depression sitting at home alone

Η μοναξιά έχει συνδεθεί εδώ και καιρό με άλλες παθήσεις ψυχικής και σωματικής υγείας, όπως η κατάθλιψη, το άγχος, οι καρδιακές παθήσεις και ο διαβήτης.

Οι τρανσέξουαλ και οι αμφιφυλόφιλοι ενήλικες νιώθουν πολύ περισσότερη μοναξιά σε σχέση με τα ετεροφυλόφιλα άτομα, όπως δείχνουν νέα δεδομένα.

Δεδομένα υγείας ενηλίκων από τις ΗΠΑ από το 2022 δείχνουν υψηλότερα ποσοστά αυτοαναφερόμενης μοναξιάς μεταξύ των ατόμων που αναγνωρίζονται ως αμφιφυλόφιλοι (56,7%) ή τρανς (56,4% έως 63,9%), σύμφωνα με ερευνητές του Κέντου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC). Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό του CDC, «Morbidity and Mortality Weekly Report».

Τα ποσοστά των αμφιφυλόφιλων συγκρίνεται με το 30,3% των στρέιτ ατόμων που δήλωσαν ότι νιώθουν συχνά μοναξιά και το 32,1% των ατόμων cisgender (όσοι αποδέχονται το φύλο με το οποίο έχουν γεννηθεί) που έχουν αυτό το αίσθημα.

«Η αντιμετώπιση της απειλής για την ψυχική υγεία μεταξύ των σεξουαλικών και φυλετικών μειονοτικών ομάδων θα πρέπει να περιλαμβάνει τη μοναξιά και την έλλειψη κοινωνικής και συναισθηματικής υποστήριξης», κατέληξε η ομάδα Πρόληψης Χρόνιων Νοσημάτων και Προαγωγής Υγείας του CDC, με επικεφαλής την Katherine Bruss.

Δείτε επίσης: Κατάθλιψη: Υπάρχουν 6 διαφορετικοί τύποι που απαιτούν ξεχωριστή θεραπεία

Μοναξιά, κατάθλιψη και άγχος στις κοινότητες LGBTQI+

Όπως σημείωσε η ομάδα της Bruss, το να αισθάνεσαι συνδεδεμένος με τους άλλους κοινωνικά φέρνει «σημαντικά οφέλη για την υγεία», συμπεριλαμβανομένης της «αίσθησης του ανήκειν και ότι σε φροντίζουν, εκτιμούν και υποστηρίζουν».

Από την άλλη πλευρά, η μοναξιά έχει συνδεθεί εδώ και καιρό με παθήσεις όπως η κατάθλιψη, το άγχος, οι καρδιακές παθήσεις και ο διαβήτης. Η επιστημονική ομάδα υποστηρίζει ότι υπάρχει έλλειψη δεδομένων για τα ποσοστά μοναξιάς μεταξύ των LGBTQI+ πληθυσμών.

Εκτός από τα υψηλά ποσοστά που έχει η μοναξιά μεταξύ των αμφιφυλόφιλων και των τρανς ατόμων, τα δεδομένα έδειξαν ότι αυτές οι ομάδες είχαν λιγότερη κοινωνική υποστήριξη. Για παράδειγμα, ενώ το 22,8% των στρέιτ ατόμων δήλωσε ότι δεν είχε επαρκή κοινωνική υποστήριξη, ο αριθμός αυτός αυξήθηκε στο 36,5% μεταξύ των ατόμων που προδιορίζονται ως αμφιφυλόφιλοι.

Τα ποσοστά «εκτοξεύονται» στο 56,4% έως 63,9% μεταξύ των τρανς ατόμων, διαπίστωσε η μελέτη.

Δείτε επίσης: Εφηβεία: Το 70% των ψυχικών διαταραχών εμφανίζονται μεταξύ των 12 με 25 ετών

Τα ποσοστά άγχους, ψυχικής δυσφορίας και κατάθλιψης ήταν επίσης σημαντικά υψηλότερα μεταξύ των αμφιφυλόφιλων ή τρανσέξουαλ σε σύγκριση με τους ενήλικες ετεροφυλόφιλους.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι το περιβάλλον πρέπει να αλλάξει και να αναπτυχθούν ασφαλείς χώροι για αυτές τις κοινότητες.

«Το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης, συμπεριλαμβανομένων των νοσοκομείων, των εξωτερικών ιατρείων, των τμημάτων επειγόντων περιστατικών και άλλων εγκαταστάσεων υγειονομικής περίθαλψης, μπορεί να διαδραματίσει ρόλο στην ευαισθητοποίηση, στην προώθηση ενός φιλόξενου περιβάλλοντος, στη χρήση ουδέτερης γλώσσας ως προς το φύλο και στη μείωση του στίγματος γύρω από τη μοναξιά», καταλήγουν οι ερευνητές.

Φωτογραφία iStock