Μοναξιά και στρες αισθάνονται πολλοί νέοι στη δουλειά τους

  • Ρούλα Τσουλέα
νέοι
Τα ευρήματα νέας δημοσκόπησης. Πώς επηρεάζει τις εργασιακές συνθήκες το χάσμα των γενεών.

Πολλά προβλήματα αντιμετωπίζουν οι νέοι όταν αρχίζουν να εργάζονται και προσπαθούν να βρουν την θέση τους στον εργασιακό χώρο. Νέα δημοσκόπηση αποκαλύπτει ότι πολλοί αισθάνονται έντονο στρες και μοναξιά, ενώ άλλοι νιώθουν ότι η προσφορά τους δεν τυγχάνει επαρκούς αναγνώρισης.

Τα συναισθήματα αυτά είναι ενδεικτικά των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν στην προσαρμογή τους, εκτιμούν οι ερευνητές. Είναι επίσης αναμενόμενα, δεδομένου ότι η δημογραφία των χώρων εργασίας έχει αλλάξει, με την παράταση της εργασιακής ζωής. Έτσι, πολύ νεαρά άτομα καλούνται να συνεργαστούν με ηλικιωμένους – και το χάσμα των γενεών δεν είναι πάντοτε εύκολο να γεφυρωθεί.

Τη νέα δημοσκόπηση πραγματοποίησαν επιστήμονες από την Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρεία (APA). Συμμετείχαν 2.207 εργαζόμενοι όλων των ηλικιών. Οι νέοι εργαζόμενοι είπαν σε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό ότι αισθάνονται πιο άνετα όταν συνεργάζονται με άτομα της ηλικίας τους.

Στην πραγματικότητα, το 62% των εργαζομένων 18-25 ετών είπαν ότι δουλεύουν καλύτερα με συνομηλίκους τους. Το ποσοστό αυτό μειώνεται σταδιακά στις υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες. Κυμαίνεται από 57% στις ηλικίες 26-43 ετών έως 27% στις ηλικίες άνω των 65 ετών.

Το 48% των νέων είπαν ακόμα πως οι μεγαλύτερης ηλικίας εργαζόμενοι δεν βλέπουν την αξία των ιδεών τους. Σε όλες τις ηλικίες το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 32%. Ειδικά στους εργαζόμενους άνω των 65 ετών ήταν 16%.

Επιπλέον, οι νέοι εργαζόμενοι είπαν σε ποσοστό 43% ότι αισθάνονται άσχημα για την ηλικία και την απειρία τους. Το αντίστοιχο ποσοστό στους υπόλοιπους εργαζόμενους είναι 29%.

Δυσκολίες προσαρμογής

Το 45% των εργαζομένων 18-25 ετών είπαν πως νιώθουν μοναξιά στο γραφείο. Και το 48% είπαν ότι νιώθουν στρες από τον φόρτο εργασίας που τους ανατίθεται.

Στις υπόλοιπες ηλικίες, η μοναξιά μειώνεται σταθερά, από 33% στα άτομα 26-43 ετών  σε 15% μετά τα 58 έτη. Αντιθέτως, το στρες στην εργασία είναι κάτι που συνοδεύει πολλούς εργαζομένους για μια ζωή. Πέφτει κάτω από το 40% μόνο στις ηλικίες άνω των 58 ετών.

«Ολοένα περισσότεροι εργαζόμενοι συνταξιοδοτούνται αργότερα στη ζωή. Έτσι αλλάζει η δημογραφία στον χώρο εργασίας και οι νέοι εργαζόμενοι δείχνουν ότι δυσκολεύονται περισσότερο απ’ όλους να προσαρμοσθούν», δήλωσε ο Dr. Arthur Evans Jr., διευθύνων σύμβουλος της APA.

Εκτός από το χάσμα των γενεών, ρόλο παίζει το γεγονός πως αλλάζουν και οι συνθήκες εργασίας. Η τηλεργασία και η τεχνητή νοημοσύνη θέτουν νέες προκλήσεις στην εργασία.

Για να ανταπεξέλθουν οι επιχειρήσεις, πρέπει να επενδύσουν σε στρατηγικές που θα υποστηρίξουν την ψυχική υγεία και ευεξία των εργαζομένων, πρόσθεσε. Είναι απαραίτητο για να μπορέσουν να διαχειριστούν τις νέες συνθήκες.

Και εργασιακή εξάντληση

Η δημοσκόπηση έδειξε ακόμα ότι πολλοί εργαζόμενοι, νέοι και παλαιότεροι, πιστεύουν πως δεν έχουν επαρκή έλεγχο στη δουλειά τους. Το 33% είπαν ότι δεν εργάζονται στον χώρο που θα ήθελαν, αφού θα προτιμούσαν:

  • Την τηλεργασία
  • Την εργασία στο γραφείο
  • Συνδυασμό των δύο

Σχεδόν έξι στους δέκα (το 59%) είπαν ότι εργάζονται αποκλειστικά δια ζώσης. Ωστόσο μόλις το 38% είπαν ότι προτιμούν να εργάζονται δια ζώσης. Αντίστοιχα, το 17% εργάζονται αποκλειστικά με τηλεργασία, αλλά θα την ήθελε το 28% των εργαζομένων.

Εξίσου ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι περισσότερα από τα δύο τρίτα των εργαζομένων (το 67%) είπαν πως ένιωσαν εργασιακή εξάντληση κατά τον τελευταίο μήνα. Αυτή εκδηλώθηκε με συμπτώματα όπως:

  • Απώλεια ενδιαφέροντος ή κινήτρου για να συνεχίσουν τη δουλειά
  • Χαμηλή ενέργεια
  • Αισθήματα μοναξιάς ή απομόνωσης
  • Απώλεια της δύναμης να προσπαθήσουν στη δουλειά

Τέλος, η δημοσκόπηση επιβεβαίωσε πως όταν κάποιος νιώθει ασφάλεια στη δουλειά, είναι πιο ευτυχισμένος σε αυτήν. Οι εργαζόμενοι που είπαν ότι ένιωθαν ασφαλείς, είχαν 10 φορές λιγότερες πιθανότητες να αναφέρουν ότι εργάζονται σε τοξικό περιβάλλον. Το ποσοστό σε όσους είχαν χαμηλή εργασιακή ασφάλεια ήταν 30%, αλλά σε όσους ένιωθαν ασφαλείς ήταν μόνο 3%.

Φωτογραφία: iStock