Μοναξιά: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου

  • Ρούλα Τσουλέα
μοναξιά
Τι έδειξε νέα μελέτη στην οποία οι επιστήμονες παρακολούθησαν για 12 χρόνια εθελοντές ηλικίας 50 ετών και πάνω.

Νέα στοιχεία που υποδηλώνουν ότι η μοναξιά αποτελεί σημαντική απειλή για την υγεία βρήκαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ οι οποίοι εξέτασαν την δυνητική συσχέτισή της με τα εγκεφαλικά επεισόδια.

Όπως διαπίστωσαν, όταν η μοναξιά είναι επί χρόνια αναπόσπαστο τμήμα της ζωής μας, αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο αναπτύξεως εγκεφαλικού επεισοδίου.

Το εύρημα αυτό υποδηλώνει πως η χρόνια μοναξιά μπορεί να παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη των εγκεφαλικών, που ήδη αποτελούν μία από τις κύριες αιτίες αναπηρίας και θνησιμότητας στον κόσμο, δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Dr. Yenee Soh, από το Τμήμα Κοινωνικών & Συμπεριφορικών Επιστημών του Χάρβαρντ.

Η μοναξιά έχει ήδη ανακηρυχθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) ως απειλή για τη δημόσια Υγεία. Ο διεθνής οργανισμός έχει επίσης θέσει ως προτεραιότητα την καταπολέμησή της. Μεγάλες μελέτες έχουν δείξει ότι προσβάλλει άτομα όλων των ηλικιών, ακόμα και εφήβους. Πλήττει επίσης σοβαρά την ψυχοσωματική υγεία, αφού σχετίζεται με δεινά που κυμαίνονται από την κατάθλιψη έως τα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Διαβάστε ακόμα Καμπανάκι από τον ΠΟΥ: Η μοναξιά απειλεί σοβαρά την δημόσια υγεία

Ωστόσο ο δυνητικός ρόλος της στην πρόκληση εγκεφαλικών επεισοδίων δεν έχει ακόμα μελετηθεί εκτενώς. Στην πραγματικότητα, η νέα μελέτη είναι μία από τις πρώτες που εξετάζουν τη συσχέτιση σε βάθος χρόνου, λένε οι ερευνητές.

Η νέα μελέτη

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση eClinicalMedicine. Βασίζονται στην ανάλυση δεδομένων από την παρακολούθηση 12.161 εθελοντών από το 2006 έως το 2018.

Κατά την έναρξη της μελέτης, οι εθελοντές είχαν ηλικία 50 ετών και άνω. Κανένας δεν είχε ιστορικό εγκεφαλικού επεισοδίου. Όλοι τους απάντησαν σε ερωτηματολόγια τα οποία μεταξύ άλλων αφορούσαν τη μοναξιά που ένιωθαν.

Την περίοδο 2010-2012, οι ερευνητές ζήτησαν από 8.936 από τους εθελοντές να απαντήσουν πάλι στα ίδια ερωτηματολόγια. Ύστερα τους χώρισαν σε τέσσερις κατηγορίες αναλόγως με τις απαντήσεις τους:

  1. Επίμονα χαμηλή μοναξιά (είχαν χαμηλά επίπεδα μοναξιάς και τις δύο φορές που συμπλήρωσαν τα ερωτηματολόγια)
  2. Διαλείπουσα μοναξιά (είχαν υψηλά επίπεδα μοναξιάς την πρώτη φορά, αλλά χαμηλά τη δεύτερη)
  3. Πρόσφατη μοναξιά (είχαν χαμηλά επίπεδα την πρώτη φορά, αλλά υψηλά τη δεύτερη)
  4. Επίμονα υψηλή (και τις δύο φορές είχαν υψηλή βαθμολογία στην κλίμακα της μοναξιάς)

Έως το τέλος της περιόδου παρακολουθήσεως είχαν καταγραφεί 601 εγκεφαλικά επεισόδια μεταξύ των εθελοντών που απάντησαν δύο φορές στα ερωτηματολόγια. Είχαν επίσης καταγραφεί 1.237 εγκεφαλικά σε όσους είχαν απαντήσει μόνο στην αρχή της μελέτης.

Τα ευρήματα

Εξετάζοντας τον κίνδυνο αναπτύξεώς τους σε συνάρτηση με τα αισθήματα μοναξιάς των εθελοντών, οι ερευνητές διαπίστωσαν πως όσοι ένιωθαν πολύ μόνοι και στην αρχή και στην πορεία της μελέτης είχαν 56% περισσότερες πιθανότητες να πάθουν εγκεφαλικό.

Αντίστοιχα, όσοι ένιωθαν μόνοι κατά την έναρξη της μελέτης είχαν 25% περισσότερες πιθανότητες σε σύγκριση με όσους δεν ένιωθαν ποτέ μόνοι τους.

Ωστόσο οι εθελοντές που αρχικά δεν ένιωθαν μόνοι, αλλά παρουσίασαν μοναξιά στην πορεία της μελέτης, δεν είχαν αυξημένο κίνδυνο. Το εύρημα αυτό υποδηλώνει ότι η μοναξιά επηρεάζει τον κίνδυνο εγκεφαλικού σε βάθος χρόνου, λένε οι ερευνητές.

Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν με ποιον ακριβώς τρόπο θα μπορούσε η μοναξιά να επηρεάζει τόσο πολύ τον κίνδυνο εγκεφαλικού. Ξέρουν όμως ότι ασκεί βαθιές επιδράσεις στην υγεία. Γι’ αυτό συνεχίζουν την έρευνά τους για να εξακριβώσουν τι μπορεί να συμβαίνει.

Φωτογραφία: iStock