Μοναξιά στη μέση ηλικία: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας και νόσου Αλτσχάιμερ

  • Ρούλα Τσουλέα
μοναξιά
Τα ευρήματα νέας, μεγάλης ανάλυσης ενισχύουν εκείνα προγενέστερων μελετών για τις επιπτώσεις της στην υγεία.

Η μοναξιά στη μέση ηλικία βλάπτει σοβαρά την υγεία του εγκεφάλου, καθώς με την πάροδο του χρόνου αυξάνει κατακόρυφα τον κίνδυνο έκπτωσης των νοητικών λειτουργιών και άνοιας, αναφέρει διεθνής ομάδα επιστημόνων.

Σε μεγάλη ανάλυση που πραγματοποίησαν διαπίστωσαν ότι η μοναξιά αποτελεί ισχυρό παράγοντα κινδύνου και για τη νόσο Αλτσχάιμερ. Η συσχέτιση αυτή παρέμεινε ισχυρή και όταν συνυπολόγισαν άλλους παράγοντες που μπορεί να ευνοήσουν την άνοια, όπως:

  • Η κατάθλιψη
  • Η κοινωνική απομόνωση
  • Οι συνήθειες του τρόπου ζωής

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στην ιατρική επιθεώρηση Nature Mental Health. Όπως εξηγούν οι ερευνητές, βασίζονται στην ανάλυση δεκάδων προγενέστερων μελετών, στις οποίες είχαν συμμετάσχει συνολικώς 608.561 εθελοντές. Τους εθελοντές είχαν παρακολουθήσει οι επιστήμονες από τη μέση ηλικία, για να εξακριβώσουν πόσοι θα εκδήλωναν νοητικά προβλήματα.

Όπως έδειξαν τα στοιχεία, όσοι ένιωθαν επίμονα μόνοι τους είχαν αυξημένες πιθανότητες να παρουσιάσουν νοητικά προβλήματα. Ειδικότερα, είχαν:

  • Κατά σχεδόν 31% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν γενικώς άνοια
  • Κατά 39% μεγαλύτερο κίνδυνο για νόσο Αλτσχάιμερ
  • Κατά 73% περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν αγγειακή άνοια
  • Κατά 15% μεγαλύτερο κίνδυνο για έκπτωση των νοητικών λειτουργιών

Κρίσιμος παράγοντας

«Τα ευρήματα αυτά είναι πολύ σημαντικά και υποδηλώνουν ότι η μοναξιά είναι ένας κρίσιμης σημασίας παράγοντας κινδύνου για τη μελλοντική υγεία του εγκεφάλου», σχολίασε ο ερευνητής Dr Páraic Ó Súilleabháin, λέκτορας Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Limerick, στην Ιρλανδία.

Είναι επίσης ένας παράγοντας που επηρεάζει καθοριστικά και τη μακροζωία μας, πρόσθεσε. Τα καλά νέα είναι, όμως, ότι πρόκειται για έναν τροποποιήσιμο παράγοντα κινδύνου. Με άλλα λόγια, είναι κάτι που μπορεί να αλλάξει, τόνισε η επικεφαλής ερευνήτρια Dr. Martina Luchetti, επίκουρη καθηγήτρια Ψυχολογίας στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Φλόριντα, στο Ταλαχάσι.

«Υπάρχουν διάφοροι τύποι και πηγές της μοναξιάς που μπορεί να επηρεάσουν τη νοητική λειτουργία σε όλο το φάσμα της άνοιας», εξήγησε. «Η καταπολέμησή της επιφέρει ένα αίσθημα κοινωνικής σύνδεσης που μπορεί να δράσει προστατευτικά στη νοητική υγεία αργότερα στη ζωή».

Φωτογραφία: iStock