Iatropedia

Νευρική ανορεξία: Πώς γίνεται η διάγνωση και ποια είναι τα κύρια συμπτώματα

anorexia extreme diet

Την εκδηλώνει το 4% των γυναικών και το 0,3% των ανδρών κάποια στιγμή στη ζωή τους.

Η νευρική ανορεξία (ή, πιο σωστά, νευρογενής ανορεξία) είναι μία διαταραχή πρόσληψης τροφής κατά την οποία οι ασθενείς μειώνουν δραστικά τις θερμίδες που καταναλώνουν, με συνέπεια να υποσιτίζονται και συχνά – αλλά όχι πάντοτε – να έχουν πολύ χαμηλό σωματικό βάρος.

Οι πάσχοντες μπορεί επίσης να έχουν έντονο φόβο μην πάρουν κιλά. Μπορεί ακόμα να έχουν διαταραγμένη εικόνα σώματος. Πολύ συχνά, δε, αδυνατούν να αναγνωρίσουν τη σοβαρότητα της κατάστασης.

Αν σκέφτεστε συχνά το φαγητό και το βάρος σας, δεν είστε οι μόνοι. Αυτό είναι πολύ συχνό στη σύγχρονη κοινωνία, αναφέρουν ειδικοί από την Cleveland Clinic, στο Οχάιο. Η εμμονή με το φαγητό και το βάρος, όμως, μπορεί να αποτελεί ένδειξη σοβαρού προβλήματος.

Αν εσείς ή κάποιος αγαπημένος σας επιδεικνύει τέτοια συμπεριφορά, ζητήστε το ταχύτερο δυνατόν τη συμβουλή ενός ειδικού. Η νευρική ανορεξία είναι ένα πρόβλημα ψυχικής και σωματικής υγείας. Δίχως άμεση και έγκαιρη θεραπεία μπορεί να οδηγήσει στον υποσιτισμό, σε σοβαρά προβλήματα υγείας ή ακόμα και στο θάνατο.

Υπολογίζεται ότι ποσοστό 0,3% έως και 1% του γενικού πληθυσμού στη Δύση πάσχει από νευρογενή ανορεξία. Είναι πιο συχνή στις γυναίκες, αλλά μπορεί να εκδηλωθεί ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας, φυλής, εθνικότητας, σεξουαλικού προσανατολισμού και οικονομικής κατάστασης.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες μελέτες, ποσοστό έως και 4% των γυναικών και το 0,3% των ανδρών την εκδηλώνουν κάποια στιγμή στη ζωή τους.

Η διαταραχή αρχίζει συχνότερα κατά την εφηβεία. Καταγράφονται, όμως, ολοένα περισσότερα παιδιά και ενήλικες που πάσχουν από αυτήν. Το πιο σημαντικό είναι ότι δεν μπορεί κανείς να καταλάβει αν κάποιος έχει νευρική ανορεξία απλώς κοιτάζοντάς τον, τονίζει η Εθνική Εταιρεία Διαταραχών Πρόσληψης Τροφής (NEDA) των ΗΠΑ.

Πώς γίνεται η διάγνωση

Για να διαγνωστεί ένας ασθενής με νευρογενή ανορεξία συνήθως πρέπει να πληροί ορισμένα κριτήρια. Αυτά είναι:

Ωστόσο μπορεί κάποιος να πάσχει από σοβαρή διαταραχή πρόσληψης τροφής, ακόμα κι αν δεν πληροί όλα τα κριτήρια. Και αυτό διότι υπάρχει και η άτυπη νευρική ανορεξία κατά την οποία οι πάσχοντες δεν είναι λιποβαρείς, παρότι χάνουν σημαντικό βάρος με την ακραία μείωση της τροφής.

Η διάγνωση γίνεται  με βάση τα κριτήρια, με την κλινική εξέταση, το λεπτομερές ιστορικό και ορισμένες εξετάσεις που ζητά ο γιατρός. Θα ρωτήσει, λ.χ., τον ασθενή, για:

Μπορεί επίσης να ζητήσει εργαστηριακές εξετάσεις, κυρίως για να αποκλειστούν άλλες πιθανές αιτίες της σημαντικής απώλειας βάρους.

Τα συμπεριφορικά/συναισθηματικά συμπτώματα

Τα συμπτώματα που εκδηλώνουν οι πάσχοντες από νευρική ανορεξία είναι πολλά και διαφορετικά. Μπορεί επίσης να διαφέρουν από ασθενή σε ασθενή. Η ραγδαία μείωση της τροφής αποτελεί ένα από τα κύρια συμπτώματα των πασχόντων. Άλλα πιθανά συμπτώματα είναι:

Οι σωματικές εκδηλώσεις

Ένας ασθενής με νευρική ανορεξία μπορεί να έχει και πολλά σωματικά συμπτώματα. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται:

Φωτογραφία: iStock