Μία εξ αυτών ονομάζεται “tapping”, κοινώς (ελαφρύ) “χτύπημα”. Είναι μια τεχνική που διεγείρει κάποια σημεία στο πρόσωπο και το σώμα με μια ήπια διαδικασία χτυπήματος με δύο δάχτυλα.
Ποιες είναι οι ενδείξεις για το tapping
Τα στοιχεία γι’ αυτήν την απλή προσέγγιση στην μείωση του στρες αυξάνονται τα τελευταία χρόνια. Η έρευνα δείχνει ότι το ελαφρύ χτύπημα είναι ευεργετικό για να ρυθμίσει την επιθυμία για φαγητό, την κατάθλιψη, το άγχος, τις φοβίες και τη διαταραχή μετατραυματικού στρες.
Αυτό που είναι ακόμα πιο ενδιαφέρον είναι ότι το tapping φαίνεται να επηρεάζει και τη βιοχημεία του σώματος, όπως το ανοσοποιητικό και την αρτηριακή πίεση. Μόλις μια ώρα χτυπήματος μειώνει την ορμόνη του στρες (κορτιζόλη) κατά 43%!
Επίσης, μελέτες παρακολούθησης δείχνουν ότι τα οφέλη του tapping διαρκούν με την πάροδο του χρόνου, ακόμη και έως και δύο χρόνια αργότερα.
Πιστεύεται ότι το ελαφρύ χτύπημα επηρεάζει το κέντρο στρες (την αμυγδαλή) και το κέντρο μνήμης (τον ιππόκαμπο) στον εγκέφαλο. Και τα δύο παίζουν ρόλο στη διαδικασία λήψης αποφάσεων, όταν κάποιος αποφασίζει εάν κάτι αποτελεί απειλή.
Πώς γίνεται το tapping για την μείωση του στρες
Συνήθως το χτύπημα γίνεται όταν έχετε ένα έντονο συναίσθημα που θα θέλατε να μειώσετε. Εάν νιώθετε άγχος, αυτή θα ήταν η τέλεια στιγμή για να το δοκιμάσετε. Υπάρχουν πέντε βήματα:
Βήμα 1: Βαθμολογήστε το επίπεδο άγχους σας στα δέκα, όπου το δέκα είναι το υψηλότερο επίπεδο και το μηδέν θα αντιπροσώπευε την απόλυτη ηρεμία. Απλά κάντε μια υποθετική προσέγγιση στον αριθμό, καθώς είναι απλώς ένας τρόπος για να αξιολογήσετε τα συναισθήματά σας.
Βήμα 2: Προσπαθήστε να εκφράστε με λόγια, όχι από μέσα σας, τα συναισθήματά σας. Σκοπός είναι να εστιάσετε και να δώσετε προσοχή στο πώς νιώθετε. Για παράδειγμα, ίσως πείτε: «Αν και αισθάνομαι πολύ αγχωμένος αυτή τη στιγμή λόγω ______, αποδέχομαι ότι έτσι νιώθω». Είναι σημαντικό να είστε συγκεκριμένοι σχετικά με το γιατί νιώθετε στρες και να το σκέφτεστε καθώς κάνετε τη διαδικασία του χτυπήματος. Καθώς λέτε αυτά τα λόγια δυνατά, πατήστε στο σημείο στο πλάι του χεριού, όπως φαίνεται παρακάτω.
Το να πείτε το πρόβλημά σας δυνατά δεν θα το ενισχύσει. Αλλά να είστε πραγματικά ειλικρινείς με τον εαυτό σας αυτήν τη στιγμή και να αναγνωρίζετε πώς αισθάνεστε.
Βήμα 3: Αγγίξτε με δύο δάχτυλα τα οκτώ σημεία (που φαίνονται αναλυτικά στο παραπάνω βίντεο) και απλώς πείτε το συναίσθημα (όχι ολόκληρη την πρόταση). Για παράδειγμα, μπορεί να πείτε “αισθάνομαι στρες” ενώ σκέφτεστε τι σας κάνει να αισθάνεστε στρες εκείνη τη στιγμή.
Βήμα 4: Όταν ολοκληρώσετε το χτύπημα στο τελευταίο σημείο (κορυφή του κεφαλιού), κάντε παύση και πάρτε μια ανάσα. Επαναξιολογήστε το επίπεδο άγχους σας μετά από αυτόν τον μεμονωμένο γύρο.
Βήμα 5: Εάν η βαθμολογία σας στα δέκα εξακολουθεί να είναι υψηλή, συνεχίστε να χτυπάτε όσους γύρους θέλετε έως ότου νιώσετε μικρότερο τον αριθμό. Εάν σκέφτεστε άλλα συναισθήματα καθώς χτυπάτε, μπορείτε να αλλάξετε τις λέξεις. Για παράδειγμα, μπορεί αρχικά να αισθάνεστε λίγο στρες για κάτι στην εργασία σας, αλλά μετά από μερικούς γύρους να δείτε ότι νιώθετε πολύ βαθύ στρες και ότι θα να είχατε υποστήριξη από κάποιον. Μπορείτε να αλλάξετε τις λέξεις για να το αντικατοπτρίζουν αυτό και να πείτε «αισθάνομαι να με πνίγει το άγχος».
Ο υποκείμενος μηχανισμός είναι ότι το χτύπημα σε αυτά τα σημεία οξύτητας στέλνει σήματα ενεργοποίησης ή απενεργοποίησης σε περιοχές του εγκεφάλου που έχουν διεγερθεί από τις φράσεις. Το άγγιγμα παράγει αυτά τα ηλεκτρικά σήματα μέσω της αρχής της “μηχανοαισθητηριακής μεταγωγής” (mechanosensory transduction).
Ως μια σύντομη παρέμβαση που μπορεί να εφαρμόσει ο καθένας μόνος του, το tapping υποστηρίζεται πλέον από περισσότερες από 100 τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές (η πιο αποδεκτή μορφή έρευνας). Φαίνεται εξαιρετικά αποτελεσματικό και γρήγορο σε σύγκριση με τις συμβατικές θεραπείες.
Έτσι, αν και σίγουρα θα σας φαίνεται λίγο περίεργο, το tapping είναι συγκρίσιμο με πιο παραδοσιακές προσεγγίσεις, όπως η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία (CBT). Αξίζει να το προσπαθήσετε την επόμενη φορά που θα νιώσετε στρες.
Πηγή: https://medicalxpress.com
φωτό: iStock
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πώς να μειώσετε το στρες: Πρακτικός οδηγός 6 βημάτων για καλύτερη ψυχική διάθεση
Πώς εκτελείται η τεχνική αναπνοής που μειώνει επιτόπου το άγχος