Iatropedia

Ο ναρκισσισμός υποχωρεί με την ηλικία, δείχνει νέα μελέτη

Η ίδια μελέτη διαπίστωσε, ωστόσο, ότι εκείνοι που, ως παιδιά, είχαν εντονότερα ναρκισσιστικά χαρακτηριστικά τείνουν να είναι το ίδιο νάρκισσοι και ως ενήλικες

Στο συμπέρασμα ότι ο ναρκισσισμός υποχωρεί με την ηλικία και ότι οι άνθρωποι τείνουν να είναι λιγότερο νάρκισσοι καθώς μεγαλώνουν καταλήγει νέα μελέτη.

Την ίδια στιγμή όμως, η ίδια μελέτη διαπίστωσε ότι εκείνοι που, ως παιδιά, είχαν εντονότερα ναρκισσιστικά χαρακτηριστικά από τον μέσο όρο έτειναν να είναι το ίδιο νάρκισσοι και ως ενήλικες.

«Μια θεωρία είναι ότι οι κοινωνικοί ρόλοι που αναλαμβάνουμε στην ενήλικη ζωή, για παράδειγμα ως σύντροφοι, γονείς, υπάλληλοι και ούτω καθεξής, οδηγούν στην ανάπτυξη πιο ώριμων χαρακτηριστικών προσωπικότητας, συμπεριλαμβανομένων χαμηλότερων επιπέδων ναρκισσισμού», ανέφερε ο ερευνητής Ulrich Orth του Πανεπιστημίου της Βέρνης.

Η ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας είναι μια κατάσταση ψυχικής υγείας στην οποία οι άνθρωποι έχουν μια αδικαιολόγητα υψηλή αίσθηση του πόσο σημαντικοί είναι, σύμφωνα με την Mayo Clinic. Λαχταρούν την προσοχή, τον θαυμασμό και δείχνουν να έχουν τεράστια αυτοπεποίθηση. Πίσω από τη μάσκα, ωστόσο, δεν είναι σίγουροι για την αξία τους και κλονίζονται με την παραμικρή κριτική.

Για να μάθει περισσότερα για τον ναρκισσισμό, η ομάδα του Orth ανέλυσε δεδομένα από 51 μελέτες από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά, τη Δυτική Ευρώπη, την Κίνα και τη Νέα Ζηλανδία που εξέταζαν πώς μεταβάλλονταν τα επίπεδα του ναρκισσισμού με την πάροδο του χρόνου.

Συνολικά, οι μελέτες περιλάμβαναν περισσότερα από 37.200 άτομα ηλικίας από 8 έως 77 ετών. Κάποια από τα άτομα αυτά παρακολουθούνταν για δεκαετίες.

Οι ερευνητές εξέτασαν τρεις τύπους ναρκισσισμού: α) νάρκισσους με έντονη αίσθηση ανωτερότητας και μεγάλη ανάγκη για θαυμασμό, β) νάρκισσους αλαζονικούς, σκληρούς, που θεωρούν ότι έχουν δικαίωμα στα πάντα, με μικρή ενσυναίσθηση και γ) νευρωτικους νάρκισσους, οι οποίοι είναι υπερευαίσθητοι και δυσκολεύονται να ελέγξουν τα συναισθήματά τους.

Όπως διαπίστωσαν, και στις τρεις κατηγορίες, τα ναρκισσιστικά χαρακτηριστικά έτειναν να υποχωρούν, καθώς μεγάλωναν οι άνθρωποι, αλλά εκείνοι που ήταν πιο νάρκισσοι από τον μέσο όρο ως παιδιά παρέμεναν έτσι και στην ενήλικη ζωή.

«Αυτό ίσχυε ακόμη και σε πολύ μεγάλες χρονικές περιόδους, γεγονός που υποδηλώνει ότι ο ναρκισσισμός αποτελεί ένα σταθερό χαρακτηριστικό της προσωπικότητας», ανέφερε ο Orth σε δελτίο Τύπου της Αμερικανικής Ψυχολογικής Εταιρείας.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στις 11 Ιουλίου στο περιοδικό Psychological Bulletin.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Sexting: Πόσο επηρεάζει τελικά την ψυχική υγεία των εφήβων [μελέτη]

Ποπ κορν στο σινεμά: Το «μυστικό συστατικό» που τα κάνει πιο νόστιμα, αλλά και πιο ανθυγιεινά

Η σόγια βοηθά τα παιδιά να έχουν καλύτερες επιδόσεις στην τάξη [μελέτη]