Ο περίπλοκος ρόλος που παίζει η μοναξιά σε 26 παθήσεις – Τι έδειξε νέα μελέτη

  • Ελισάβετ Σταύρου
μοναξιά
Η κοινή πεποίθηση τα τελεταία χρόνια είναι ότι η μοναξιά προκαλεί συγκεκριμένες παθήσεις υγείας, από τον διαβήτη μέχρι και καρδιαγγειακές παθήσεις.

Η ιδέα ότι η μοναξιά οδηγεί σε ορισμένες καταστάσεις υγείας τίθεται τώρα υπό αμφισβήτηση, με μία νέα μελέτη που έρχεται να την «αθωώσει».

Αν και η μοναξιά συνδέεται με μια σειρά από αρνητικά αποτελέσματα για τη σωματική υγεία, συμπεριλαμβανομένου του αυξημένου κινδύνου πρόωρου θανάτου, μπορεί απλώς να συσχετίζεται με πολλές από τις καταστάσεις παρά να τις προκαλεί, όπως δείχνει η νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Nature Human Behaviour».

«Η μοναξιά φαίνεται να λειτουργεί περισσότερο ως δείκτης ασθένειας παρά ως άμεση αιτία», λέει ο Jihui Zhang στο Ιατρικό Πανεπιστήμιο Guangzhou. «Αντίθετα, οι κοινωνικοοικονομικοί παράγοντες, οι επιλογές του τρόπου ζωής και η γενετική προδιάθεση μπορεί να οδηγούν σε κίνδυνο για ασθένειες όπως ο διαβήτης και οι καρδιακές παθήσεις».

Οι κοινωνικές σχέσεις είναι απαραίτητες για την ψυχική μας υγεία και την ικανότητά μας να ευδοκιμούμε. Ωστόσο, η μοναξιά, το οδυνηρό συναίσθημα που προκύπτει από την κοινωνική αποσύνδεση, επηρεάζει έναν αυξανόμενο αριθμό ανθρώπων σε όλο τον κόσμο.

Δείτε επίσης: Μοναξιά: Γιατί είναι υψηλότερα τα ποσοστά σε αμφιφυλόφιλα και τρανσέξουαλ άτομα

Τι έδειξε η μελέτη

Η μελέτη ανέλυσε δεδομένα από διάφορες βιοϊατρικές βάσεις δεδομένων, συμπεριλαμβανομένων 476.100 ατόμων στο Ηνωμένο Βασίλειο, 16.000 στην Κίνα και 14.000 στις ΗΠΑ. Διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες που ανέφεραν αισθήματα μοναξιάς διέτρεχαν υψηλότερο κίνδυνο για 30 από τις 56 μεμονωμένες καταστάσεις, από καρκίνους έως παθήσεις του πεπτικού συστήματος.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές πραγματοποίησαν έναν δεύτερο γύρο στατιστικής ανάλυσης σε 26 από αυτές τις 30 καταστάσεις.

Τα αποτελέσματα αποκάλυψαν ότι οι περισσότερες από τις καταστάσεις δεν προκλήθηκαν, στην πραγματικότητα, από τη μοναξιά. Αυτά τα προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένων των καρδιαγγειακών παθήσεων, της παχυσαρκίας και του διαβήτη τύπου 2, εμφανίστηκαν απλώς παράλληλα με τη μοναξιά.

Ωστόσο, η μοναξιά θα μπορούσε να παίξει κάποιο ρόλο στην πρόκληση σε έξι από αυτές τις καταστάσεις: κατάθλιψη, υποθυρεοειδισμό, άσθμα, άπνοια ύπνου, κατάχρηση ουσιών και απώλεια ακοής.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα ευρήματα έχουν σημαντικές επιπτώσεις για τις παρεμβάσεις υγείας, καθώς η αντιμετώπιση της μοναξιάς είναι σημαντική, αλλά δεν είναι ο μόνος παράγοντας για την πρόληψη ασθενειών.

Η μοναξιά φαίνεται να συνδέεται αιτιωδώς με την εμφάνιση καταθλιπτικών επεισοδίων, αλλά όσον αφορά άλλα ζητήματα υγείας, πρέπει να επανεξεταστούν τα δεδομένα για να είναι κατανοητό που υπάρχουν αιτιώδεις επιπτώσεις και που απλές συσχετίσεις.

Δείτε επίσης: Οι καλλιτεχνικές δραστηριότητες και οι χειροτεχνίες ενισχύουν την ψυχική υγεία και ευημερία

Οι επιστήμονες δεσμεύονται να συνεχίσουν την έρευνά τους για να διερευνήσουν τους υποκείμενους βιολογικούς μηχανισμούς πίσω από τα ευρήματά τους, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου με τον οποίο η μοναξιά επηρεάζει πράγματα όπως οι ορμόνες του στρες και η φλεγμονή και για να προσδιορίσουν αν η καλύτερη κοινωνική σύνδεση οδηγεί σε βελτιώσεις στην υγεία.

Φωτογραφία iStock