Iatropedia

Ο πιο ευτυχισμένος άνθρωπος στον κόσμο αποκαλύπτει τι τον κάνει δυστυχισμένο [vid]

Ο εγκέφαλος του Μάθιου Ρικάρ λειτουργεί με τρόπο που δεν έχει καταγραφεί ξανά από επιστήμονες. Ο Μάθιου Ρικάρ, βιοχημικός που έγινε βουδιστής μοναχός στο Θιβέτ φέρεται να είναι ο πιο ευτυχισμένος άνθρωπος στον κόσμο. Όμως υπάρχει ένα πράγμα που τον κάνει έξαλλο.

Επιστήμονες έδωσαν στον 70χρονο τον τίτλο αφού πήρε μέρος σε 12ετή μελέτη για τον διαλογισμό και τη συμπόνια στο Πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν. Ο Ρικάρ που κατάγεται από τη Γαλλία και ζει σε μοναστήρι στο Νεπάλ αποκάλυψε στο περιοδικό GQ ότι θεωρεί τον τίτλο «παράλογο».

«Γνωρίζω πιο ευτυχισμένους μοναχούς» είπε ο Βουδιστής μοναχός που μπορεί να διαλογίζεται για μέρες. «Πραγματικά γνωρίζω. Είναι παράλογο» πρόσθεσε. Προσπαθώντας να χειριστεί την προσοχή που συγκέντρωσε μετά τη δημοσίευση της μελέτης, ρώτησε τον Δαλάι Λάμα, αν μπορεί να αποσυρθεί σε κάποιο αναχωρητήριο. Αλλά εκείνος του είπε ότι ο κόσμος χρειάζεται την καθοδήγησή του.

«Αν θέλουν να είσαι εσύ ο πιο ευτυχισμένος άνθρωπος, ας είσαι ο πιο ευτυχισμένος άνθρωπος» τόνισε. Για να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο Ρικάρ είναι ο πιο ευτυχισμένος άνθρωπος στον κόσμο, ο νευροεπιστήμονας Ρίτσαρντ Ντέιβιντσον συνέδεσε στον μοναχό 256 αισθητήρες, όσο διαλογιζόταν.

Ο επιστήμονας ανακάλυψε ότι ο εγκέφαλος του μοναχού παρήγαγε ένα επίπεδο κυμάτων γάμμα, που συνδέονται με τη συνείδηση, την προσοχή, τη μάθηση και τη μνήμη – κάτι που ποτέ δεν είχε αναφερθεί στην επιστημονική βιβλιογραφία.

«Οι σαρώσεις έδειξαν ακόμη υπερβολική δραστηριότητα στο αριστερό προμετωπιαίο φλοιό του εγκεφάλου του σε σύγκριση με τον δεξιό προμετωπιαίο φλοιό, η οποία του επιτρέπει ασυνήθιστα μεγάλη ικανότητα για ευτυχία και μειωμένη τάση προς την αρνητικότητα» έγραψε ο Ντέιβιντσον την περίοδο που έκανε τη μελέτη.

Παρότι αποποιείται τον τίτλο ο Ρικάρ έχει γράψει εκτενώς για τη φιλοσοφία του για τη ζωή στα βιβλία του Αλτρουισμός, Στο μονοπάτι προς τον Διαφωτισμό, και Ευτυχία. Επίσης έχει εκδώσει διάφορα βιβλία φωτογραφίας.

Απαντώντας στην ερώτηση πως οι άλλοι μπορούν να επιτύχουν την ευτυχία, ο Ρικάρ δήλωσε πέρσι στο Business Insider ότι το κλειδί είναι η καλοσύνη και ο αλτρουισμός. Εκπαιδεύοντας το νου με ευτυχισμένες σκέψεις συνεχώς για 15 λεπτά την ημέρα, επίσης βοηθά, ανέφερε. Η επιστήμη στηρίζει τις ιδέες του, καθώς η μελέτη του Ντέιβιντσον έδειξε ότι 20 λεπτά διαλογισμού κάνουν ένα άτομο να αισθάνεται πιο ευτυχισμένο.

Μιλώντας στο GQ, ο μοναχός είπε ότι είναι καταστροφικό να συγκρίνουμε τους εαυτούς μας με τους άλλους. «Η σύγκριση είναι ο δολοφόνος της ευτυχίας» υπογράμμισε.

Μπορούμε να εκπαιδεύσουμε το νου μας ώστε να δημιουργεί αληθινή αίσθηση γαλήνης πληρότητας. Είμαστε αντιμέτωποι με το μυαλό μας από το πρωί έως το βράδυ και μπορεί να είναι καλύτερος φίλος ή ο χειρότερος εχθρός μας, έχει πει σε συνέντευξή του.

Από το ΑΠΕ-ΜΠΕ