Ο ποιοτικός ύπνος μειώνει το αίσθημα μοναξιάς, ειδικά στους νέους [μελέτη]

  • Ελισάβετ Σταύρου
ύπνος
Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, ο περισσότερος και «καλός» ύπνος μπορεί να βοηθήσει στη ψυχολογία, ειδικά στις νεότερες ηλικίες.

Ο ύπνος μπορεί να ωφελήσει τα άτομα που νιώθουν μοναξιά και κοινωνικά απομονωμένα, ειδικά αν είναι νεαροί ενήλικες, σύμφωνα με μια νέα μελέτη. Η συναισθηματική μοναξιά περιγράφεται ως ένα κενό που προκαλείται από την αντιληπτή έλλειψη στενών σχέσεων με άλλους ανθρώπους.

Οι νεότεροι ενήλικες ωφελούνται ιδιαίτερα από τον καλύτερο ύπνο, αλλά οι άνθρωποι όλων των ηλικιών αναφέρουν ότι νιώθουν λιγότερη μοναξιά αφότου έχουν κοιμηθεί καλά το βράδυ, δείχνουν τα αποτελέσματα μιας νέας μελέτης της Αμερικανικής Ακαδημίας Ιατρικής Ύπνου, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό SLEEP.

«Η μοναξιά είναι μια επείγουσα κρίση δημόσιας υγείας και υπάρχει επιτακτική ανάγκη να την κατανοήσουμε και να την αντιμετωπίσουμε καλύτερα», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Joseph Dzierzewski , αντιπρόεδρος έρευνας και επιστημονικών υποθέσεων στο Εθνικό Ίδρυμα Ύπνου στην Ουάσιγκτον των ΗΠΑ.

Δείτε επίσης: Μοναξιά: Ξοδέψτε σε εμπειρίες, όχι σε υλικά αγαθά λέει νέα έρευνα

Ακόμη και πριν από την πανδημία, περίπου οι μισοί ενήλικες των ΗΠΑ βίωναν μοναξιά και τα μέτρα κοινωνικής απομόνωσης που απαιτούνται για την προστασία της υγείας πιθανότατα έκαναν τα πράγματα ακόμη χειρότερα.

«Τα αποτελέσματά μας υπογραμμίζουν τον σημαντικό ρόλο που παίζει ο ύπνος στην κατανόηση της μοναξιάς σε όλη τη διάρκεια της ζωής των ενηλίκων», δήλωσε ο Dzierzewksi, αναφερόμενος στη νέα μελέτη, στην οποία συμμετείχαν σχεδόν 2.300 ενήλικες με μέση ηλικία 44 ετών. «Ίσως οι προσπάθειες για τη βελτίωση της υγείας του ύπνου θα μπορούσαν να έχουν ευεργετική επίδραση στη μοναξιά, ειδικά για τους νέους».

Οι ενήλικες θα πρέπει να κοιμούνται περίπου επτά ώρες κάθε βράδυ για να προάγουν τη βέλτιστη υγεία και εγρήγορση, λέει η Αμερικανική Ακαδημία Ιατρικής Ύπνου.

Οι προσπάθειες για τη μείωση της μοναξιάς θα πρέπει να περιλαμβάνουν έμφαση στην προαγωγή της υγείας του ύπνου, καταλήγουν οι ερευνητές.

Δείτε επίσης: Ύπνος: 4+1 συμβουλές για να κοιμάστε σαν πουλάκι

Φωτογραφία iStock