Ο ύπνος σε διαφορετικά δωμάτια μπορεί να είναι ωφέλιμος για τα ζευγάρια, λένε οι ειδικοί
Οι ειδικοί συμφωνούν ότι ο ύπνος σε χωριστά δωμάτια μπορεί να είναι ωφέλιμος για ένα ζευγάρι.
Το ροχαλητό, η διαφορετική αντίληψη της θερμοκρασίας, το «κλέψιμο» του παπλώματος και τα πετάγματα ή το στριφογύρισμα στον ύπνο οδηγούν πολλά ζευγάρια στον δρόμο του χωρισμού (τουλάχιστον από κλίνης).
Άλλοι παράγοντες που μπορεί να δυσχεραίνουν τον κοινό ύπνο είναι τυχόν ασθένειες, τα διαφορετικά ωάρια εργασίας και τα διαφορετικά ωράρια ύπνου.
Πάνω από το 30% των Αμερικανών ανέφεραν ότι κοιμούνται περιστασιακά ή σταθερά σε άλλο δωμάτιο, σύμφωνα με μελέτη της Αμερικανικής Ακαδημίας Ιατρικής Ύπνου, με τους άντρες να είναι εκείνοι που μετακομίζουν συνήθως στον καναπέ ή στον ξενώνα. Και, παραδόξως ίσως, οι millennials το κάνουν περισσότερο από τους μεγαλύτερους.
Σύμφωνα με τη Δρ Seema Khosla, πνευμονολόγο και εκπρόσωπο της Ακαδημίας, ο επαρκής ύπνος, που είναι συνήθως επτά με οκτώ ώρες για τους ενήλικες, είναι σημαντικός για να έχει κανείς υγιείς σχέσεις.
Μελέτες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που κάνουν συνεχώς κακό ύπνο είναι πιο πιθανό να έρθουν σε σύγκρουση με τους συντρόφους τους, λέει.
Η ίδια λέει ότι είναι σημαντικό οι άνθρωποι να δίνουν προτεραιότητα στον ύπνο τους.
«Είχα ασθενείς που ήταν 60 χρόνια μαζί και ορκίζονται ότι ένας από τους λόγους ήταν τα χωριστά υπνοδωμάτια», υπογραμμίζει.
«Δεν πρόκειται για αποφυγή της οικειότητας. Έχει να κάνει με το να αναγνωρίσεις ότι μπορείς να έχεις οικειότητα, ότι μπορείς να μοιράζεσαι αυτόν τον χρόνο μαζί, αλλά μετά να κοιμάσαι χωριστά», σημειώνει.
Ωστόσο, όπως λέει, αυτό είναι κάτι που πρέπει να καταλάβουν και να συμφωνήσουν και οι δύο σε ένα ζευγάρι.
Η Δρ Phyllis Zee, επικεφαλής ιατρικής ύπνου στην Ιατρική Σχολή Feinberg του Northwestern University και διευθύντρια μίας κλινικής ύπνου στο Northwestern Memorial Hospital στο Σικάγο, λέει πως οι χωριστές κρεβατοκάμαρες είναι κάτι σύνηθες μεταξύ των ασθενών της.
«Θα ήταν καλή ιδέα να συζητήσετε τη συμβατότητα ύπνου πριν παντρευτείτε. Τείνω να το βλέπω όταν τα ζευγάρια είναι παντρεμένα ή/και είναι μαζί για κάποιο διάστημα και προσπαθούν να το διαπραγματευτούν για κάποιο διάστημα», λέει.
Και μετά έρχεται η μέση ηλικία, συμπληρώνει, και ο ύπνος δεν είναι το ίδιο καλός.
«Γενικά, [στην ηλικία αυτή] οι άνθρωποι είναι πιο επιρρεπείς σε πράγματα όπως η αϋπνία ή η υπνική άπνοια. Και αυτό αρχίζει να είναι ενοχλητικό», εξηγεί.
Ωστόσο, αν και δεν είναι ντροπή να κοιμάστε χώρια, η Zee λέει ότι η τεχνολογία έχει κάνει κάπως ευκολότερο τον κοινό ύπνο. Οι μηχανές λευκού θορύβου, τα μαξιλάρια και τα κλινοσκεπάσματα που δροσίζουν και οι ηλεκτρικές κουβέρτες δύο ζωνών μπορεί να βοηθήσουν. Οι χωριστές κουβέρτες επίσης.
«Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν έρευνες που δείχνουν ότι ο κοινός ύπνος έχει επίσης οφέλη», λέει, συμπληρώνοντας ότι το ζευγάρι ίσως να πρέπει να ζητήσει επαγγελματική βοήθεια πριν πάρει μια απόφαση, γιατί τα προβλήματα θα μπορούσαν να οφείλονται κάλλιστα σε μια διαταραχή ύπνου που θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί.
Φωτογραφία: iStock
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Μπορούμε να φάμε τις φλούδες από τα πορτοκάλια; Τα οφέλη και τα μειονεκτήματα
Πώς να αποκτήσετε πιο λευκά και λαμπερά δόντια με απλούς σπιτικούς τρόπους