Η “Οδύσσεια” των προσφύγων πλήττει την ψυχική τους υγεία – Τι αποκαλύπτουν οι επιστήμονες
Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες που συνυπογράφουν την σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό British Medical Journal (BMJ) αναφέρουν ότι οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι του τομέα της Υγείας στις χώρες που υποδέχονται τους πρόσφυγες (ως χώρες τελικού προορισμού και εγκατάστασης των ανθρώπων αυτών) πρέπει να έχουν σαφές σχέδιο να βοηθήσουν στο μέλλον αρκετά περισσότερους ανθρώπους με προβλήματα ψυχικής υγείας.
Η ανθρωπιστική κρίση στην Ευρώπη, την Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική και την Κεντρική Ασία σημαίνει ότι σήμερα υπάρχουν περισσότεροι εκτοπισμένοι, αιτούντες άσυλο και πρόσφυγες πολέμου σε όλο τον κόσμο από οποιαδήποτε άλλη φορά από τον δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και έπειτα.
Οι πρόσφυγες έχουν αυξημένο κίνδυνο ψυχικών παθήσεων, όπως η διαταραχή μετα-τραυματικού στρες (PTSD), η οποία συνοδεύεται από ακούσιες “αναδρομές στο παρελθόν” και κρίσεις πανικού και μπορεί να καταστήσει τους ασθενείς συναισθηματικά ασταθείς, αλλά μέχρι τώρα ελάχιστα είχαν γίνει γνωστά και για τον κίνδυνο ψύχωσης αυτών των ανθρώπων.
Έτσι, μια ομάδα από το Ινστιτούτο Καρολίνσκα της Σουηδίας και από το πανεπιστήμιο UCL (University College London ) της M. Βρετανίας χρησιμοποίησαν δεδομένα από βάσεις δεδομένων διαφόρων φορέων και εθνικών μητρώων, για να εξετάσουν τις περιπτώσεις περισσοτέρων από 1,3 εκατομμυρίων ανθρώπων στη Σουηδία, ενώ εντόπισαν τα άτομα εκείνα που είχαν διαγνωστεί με ψυχωσικές διαταραχές.
Σε κατά κεφαλήν βάση, η Σουηδία έχει χορηγήσει περισσότερες άδειες παραμονής και εγκατάστασης σε πρόσφυγες από οποιαδήποτε άλλη χώρα υψηλού εισοδήματος, είπαν οι ερευνητές, και το 2011 οι πρόσφυγες αποτελούσαν το 12% του συνολικού πληθυσμού των μεταναστών στην χώρα.
Εκείνοι που μελετήθηκαν, περιλάμβαναν:
- Άτομα αμιγώς Σουηδικής καταγωγής (δηλαδή και οι δύο γονείς τους να είναι Σουηδοί)
- Πρόσφυγες και
- Μετανάστες (όχι πρόσφυγες)
από τις εξής τέσσερις μεγάλες περιοχές του πλανήτη με έντονο προσφυγικό ρεύμα: Αφρική (μέση, ανατολική, βόρεια και υποσαχάρια), Ασία, Ανατολική Ευρώπη και Ρωσία.
Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι από συνολικά 3.704 περιπτώσεις ψυχωτικών διαταραχών, εκείνοι που ήταν πρόσφυγες στην Σουηδία είχαν 66% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν σχιζοφρένεια, ή άλλη ψυχωτική διαταραχή από τους μετανάστες (μη πρόσφυγες). Οι πρόσφυγες ήταν επίσης μέχρι και 3,6 φορές πιο πιθανό να υποφέρουν από ψύχωση, σε σχέση με τους γηγενείς Σουηδούς.
Οι ερευνητές επισημαίνουν, ότι οι αξιωματούχοι Υγείας στις χώρες υποδοχής των προσφύγων θα πρέπει να αναγνωρίσουν την “ανάγκη να συνυπολογίζουν τα πιθανά πρώιμα συμπτώματα ψύχωσης μεταξύ των προσφύγων, ως μέρος της κάθε κλινικής ανταπόκρισης των υπηρεσιών ψυχικής υγείας στις τρέχουσες παγκόσμιες ανθρωπιστικές κρίσεις”.