Οικογένεια: Ποιες είναι οι πιο κοινές αιτίες τσακωμού ανάμεσα σε παιδιά και γονείς

  • Ελισάβετ Σταύρου
οικογένεια
Σε έναν κόσμο όπου τα μέλη σε μια οικογένεια γίνεται όλο και πιο δύσκολο να επικοινωνήσουν μεταξύ τους, οι τσακωμοί γίνονται συχνοί.

Για ποιον λόγο τσακώνεται μια οικογένεια; Ποια είναι η πιο συχνή αιτία που φέρνει εντάσεις ανάμεσα σε γονείς και παιδιά ή ακόμη και ανάμεσα στα ζευγάρια.

Μια νέα μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Family Issues, αποκαλύπτει τις πιο κοινές αιτίας που τσακώνονται τα μέλη σε μια οικογένεια. Αυτό που παρατηρείται είναι ότι όσο περνάνε τα χρόνια και αλλάζουν οι καιροί, κάποια πράγματα μένουν ίδια…

Τι έδειξε η μελέτη

Η έρευνα μελέτησε σχεδόν 600 γονείς με τουλάχιστον ένα παιδί ηλικίας 4 έως 17 ετών, για να αποσαφηνίσουν τα αίτια των τσακωμών μέσα στο σπίτι.

Για τα ζευγάρια μεταξύ τους, η επικοινωνία είναι ο κυριότερος λόγος τσακωμού. Επίσης, συγκρούονται για θέματα όπως η διάθεση, η ανατροφή των παιδιών, τα χρήματα και οι λογαριασμοί και οι δουλειές του σπιτιού.

Οι γονείς με τα παιδιά τους που βρίσκονται σε εφηβική ηλικία τσακώνονται (όπως πάντα) για το διάβασμα, τις δουλειές του σπιτιού και για το γεγονός ότι τα παιδιά δεν μαζεύουν το δωμάτιό τους! Μια παραπάνω αιτία που έχει προστεθεί τα τελευταία χρόνια είναι η χρήση των κινητών τηλεφώνων.

Τα παιδιά, ειδικά τα έφηβα, είναι ολοένα και περισσότερο μπροστά σε μία οθόνη, μειώνοντας ακόμη περισσότερο την ώρα στην οποία μια οικογένεια μπορεί να περάσει ποιοτικό χρόνο.

Δείτε επίσης: Προβληματική χρήση των social media κάνει 1 στους 9 εφήβους

Για τα μικρότερα παιδιά, οι «μάχες» με τους γονείς γίνονται για την ώρα του ύπνου, την υπακοή οδηγιών και την επιλεκτική διατροφή.

Οι γυναίκες σε μια οικογένεια, όπως έδειξε η μελέτη, δίνουν περισσότερη βάση σε ότι αφορά την επικοινωνία, τις διαθέσεις των παιδιών και τις δουλειές του σπιτιού.

Οι ελάχιστες αλλαγές στις αιτίες τσακωμών ανά τα χρόνια δείχνουν ότι υπάρχουν βασικές αρχές πάνω στις οποίες βασίζονται οι οικογενειακές σχέσεις, ανάμεσα στα ζευγάρια και ανάμεσα σε παιδιά και γονείς.

Τέλος, όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, η σοβαρότητα των τσακωμών ήταν μεγαλύτερη στα ζευγάρια μεταξύ τους, παρά στους τσακωμούς με τα παιδιά, κάτι που μπορεί να επηρεάσει ολόκληρη την οικογένεια.

Διαβάστε επίσης: Γιατί οι άνθρωποι γίνονται άπιστοι σε μία σχέση – Ο ρόλος της ανασφάλειας

Φωτογραφία iStock