Ομφαλοφοβία: Όταν ένας αφαλός προκαλεί τρόμο

  • Iatropedia newsroom
γυναικείος αφαλός
Πώς και γιατί μπορεί να αναπτυχθεί η περίεργη αυτή φοβία, τι μπορούμε να κάνουμε

Η ομφαλοφοβία είναι ένας τύπος συγκεκριμένης φοβίας. Οι συγκεκριμένες φοβίες, που ονομάζονται επίσης απλές φοβίες, είναι ακραίοι, επίμονοι φόβοι που επικεντρώνονται σε κάτι συγκεκριμένο. Και, σε αυτήν την περίπτωση, εστιάζουν στον ανθρώπινο ομφαλό, τον αφαλό, όπως λέμε κοινώς.

Η φοβία μπορεί να αφορά το άγγιγμα ή και τη θέα ενός αφαλού, στο ίδιο το άτομο, σε άλλα άτομα ή στους πάντες.

Όπως και με άλλες συγκεκριμένες φοβίες, πιθανότατα το άτομο γνωρίζει ότι ο φόβος που αισθάνεται δεν είναι λογικός, αλλά δεν μπορεί να το αποφύγει. Το άγχος μπορεί να αυξάνεται και στη σκέψη και μόνο του αντικειμένου, φτάνοντας το άτομο να εμφανίσει ακόμη και σωματικά συμπτώματα.

Ας δούμε, όμως, λογικά τι ισχύει για τον αφαλό.

Μπορεί να «λυθεί» ο αφαλός σας;

Οχι. Ο αφαλός είναι ένα απομεινάρι του ομφάλιου λώρου. Μετά τη γέννηση, ο ομφάλιος λώρος δεν χρειάζεται πλέον. Έτσι, με έναν σφιγκτήρα, ο λώρος κόβεται κοντά στην κοιλιά του βρέφους, αφήνοντας  ένα μικρό υπόλειμμα. Μέσα σε 5 με 15 ημέρες, το υπόλειμμα αυτο στεγνώνει και πέφτει και 7 με 10 ημέρες μετά υπάρχει πλήρης επούλωση.

Μπορεί κάποιοι αφαλοί να μοιάζουν με «κόμπο», αλλά τα πράγματα δεν είναι έτσι. Δεν υπάρχει κόμπος, ούτε κάτι που θα μπορούσε να «λυθεί».

Συμπτώματα που δείχνουν ότι μπορεί να έχετε ομφαλοφοβία

Δεν είναι όλοι λάτρεις του αφαλού. Ίσως δεν σας αρέσει να τον κοιτάτε ή να τον αγγίζετε. Μπορεί να αναρωτιέστε αν είναι φυσιολογικός ή γιατί υπάρχει. Τίποτα, όμως, από αυτά δεν υποδηλώνει φοβία για τον αφαλό.

Ομφαλοφοβία μπορεί να υπάρχει όταν κάποιος:

  • Φοβάται απόλυτα και στη σκέψη να δει αφαλό.
  • Προσπαθεί ενεργά να τους αποφύγει. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι αποφεύγει τις πισίνες, τις παραλίες και τα αποδυτήρια.
  • Όταν βλέπει αφαλό, καταλαμβάνεται από αισθήματα πανικού, φρίκης ή τρόμου.
  • Κάθε αφαλός του προκαλεί μια έντονη επιθυμία να ξεφύγει.
  • Οι σκέψεις αυτές είναι πέρα ​​από τον έλεγχό του, ακόμα κι αν αναγνωρίζει ότι δεν υπάρχει πραγματικός λόγος ή απειλή.

Τα σωματικά συμπτώματα των φοβιών μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • στεγνό στόμα
  • τρόμο
  • εφίδρωση
  • δυσκολία στην αναπνοή
  • στομαχικές διαταραχές, ναυτία
  • σφίξιμο στο στήθος
  • ταχυπαλμία

Πιθανές αιτίες της ομφαλοφοβίας

Ο φόβος είναι μια φυσιολογική απάντηση στον κίνδυνο. Όταν βρίσκεται κανείς σε πραγματικό κίνδυνο, ο φόβος προκαλεί μια αντίδραση «μάχης ή φυγής» που μπορεί να του σώσει τη ζωή. Η φοβία δεν έχει καμία σχέση με αυτό. Είναι ένας υπερβολικός ή παράλογος φόβος που προκαλεί προβλήματα στη ζωή.

Φοβίες μπορεί να αναπτύξει κάποιος μετά από μια δυσάρεστη εμπειρία. Όταν συμβαίνει αυτό, ονομάζεται βιωματική-ειδική φοβία.

Όμως, φοβίες μπορεί να αναπτυχθούν και χωρίς τέτοιες εμπειρίες. Τότε, σύμφωνα με τους ειδικούς, έχουμε να κάνουμε με μη εμπειρικές-ειδικές φοβίες.

Τα παιδιά μπορούν επίσης να αναπτύξουν φοβίες όταν μεγαλώνουν κοντά σε μέλη της οικογένειας που έχουν και τα ίδια φοβίες.

Γενετικοί, αναπτυξιακοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες μπορεί επίσης να παίζουν ρόλο στις φοβίες.

Πώς μπορείτε να διαχειριστείτε τη φοβία σας

Μπορεί να μπορείτε να διαχειριστείτε τη φοβία σας μόνοι σας. Εάν δεν μπορείτε, ένας ειδικός μπορεί να σας βοηθήσει.

Αυτοβοήθεια

Οι τεχνικές αυτοβοήθειας που ακολουθούν μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση του άγχους και του στρες που σχετίζονται με φοβίες όπως η ομφαλοφοβία:

  • βαθιές ανάσες
  • ασκήσεις μυϊκής χαλάρωσης
  • τεχνικές ενσυνειδητότητας
  • ομάδες υποστήριξης για άτομα με φοβίες

Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε την μέθοδο της σταδιακής έκθεσης σε αυτό που φοβάστε. Αν αυτό δεν έχει αποτέλεσμα, η επαγγελματική θεραπεία μπορεί να είναι αρκετά βοηθητική.

Γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία (CBT)

Στη Γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία, ένας θεραπευτής μπορεί να σας βοηθήσει να σκεφτείτε διαφορετικά αυτό που φοβάστε, ώστε να αντιδράτε διαφορετικά. Η CBT είναι μια βραχυπρόθεσμη θεραπεία επίλυσης προβλημάτων που θα επικεντρωθεί στον συγκεκριμένο φόβο και θα σας δώσει τα εργαλεία για να τον διαχειριστείτε.

Θεραπεία έκθεσης

Η θεραπεία έκθεσης, ή η συστηματική απευαισθητοποίηση, είναι ένας συγκεκριμένος τύπος CBT όπου ο θεραπευτής θα σας εκθέσει σιγά-σιγά σε αυτό που φοβάστε, ενώ σας βοηθά να πάρετε τον έλεγχο. Με την πάροδο του χρόνου, η επαναλαμβανόμενη έκθεση μπορεί να μειώσει τον φόβο και να αυξήσει την εμπιστοσύνη στην ικανότητά σας να διαχειριστείτε τον φόβο σας.

Φάρμακα

Η θεραπεία έκθεσης και η CBT συνήθως αρκούν σε φοβίες όπως η ομφαλοφοβία. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ωστόσο, μπορεί να χρησιμοποιηθούν και φάρμακα για τη θεραπεία του άγχους που σχετίζεται με τη φοβία. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν β-αναστολείς και ηρεμιστικά, αλλά θα πρέπει να χρησιμοποιούνται με προσοχή και μόνο υπό ιατρική επίβλεψη.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Shein: Άκρως τοξικά προϊόντα για παιδιά φέρεται να εντόπισαν οι Αρχές της Σεούλ

Γρίπη των πτηνών: Αποτελεσματικά τα εμβόλια για τα πουλερικά, ξεκινούν μαζικοί εμβολιασμοί στην Ολλανδία

Τα αντιυπερτασικά φάρμακα αυξάνουν τον κίνδυνο δερματίτιδας στους ηλικιωμένους, δείχνει νέα μελέτη