Η εφηβεία και τα πρώτα χρόνια της ενηλικίωσης είναι μια περίοδος της ζωής, όπου συμβαίνουν πολλές αλλαγές στο άτομο, όπως για παράδειγμα η αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος, η αποχώρηση από την οικογενειακή εστία, η πιθανή είσοδος στο πανεπιστήμιο και οι επακόλουθες σπουδές, ή ακόμα και μια νέα δουλειά. Για πολλούς νέους, αυτές είναι συναρπαστικές στιγμές. Μπορούν, όμως επίσης, να είναι και στιγμές αυξημένου άγχους και ανησυχίας. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αν δεν αναγνωριστούν και διαχειριστούν κατάλληλα, αυτά τα αγχωτικά συναισθήματα μπορούν να οδηγήσουν σε ψυχικές ασθένειες. Η διάδοση της εφαρμογής διαδικτυακών τεχνολογιών, αν και φέρνει αναμφισβήτητα πολλά οφέλη, μπορεί επίσης να επιφέρει και πρόσθετες πιέσεις, καθώς αυξάνεται η συνδεσιμότητα του ατόμου με άλλα άτομα σε εικονικά δίκτυα οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας και της νύχτας. Πολλοί έφηβοι ζουν επίσης σε περιοχές που πλήττονται από ανθρωπιστικές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, όπως συγκρούσεις, φυσικές καταστροφές και επιδημίες. Οι νέοι που ζουν σε καταστάσεις όπως αυτές είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι σε ψυχικές διαταραχές και ασθένειες.
Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας 2018: Οι μισές ψυχικές ασθένειες ξεκινούν από την ηλικία των 14 ετών
Το ήμισυ όλων των ψυχικών ασθενειών ξεκινάει από την ηλικία των 14 ετών, αλλά οι περισσότερες περιπτώσεις δεν εντοπίζονται και δεν αντιμετωπίζονται ποτέ. Όσον αφορά την επιβάρυνση της ψυχικής νόσου μεταξύ των εφήβων, η κατάθλιψη είναι η τρίτη κύρια αιτία. Η αυτοκτονία είναι η δεύτερη αιτία θανάτου στα άτομα 15-29 ετών. Η επιβλαβής κατανάλωση αλκοόλ και παράνομων ναρκωτικών ουσιών μεταξύ των εφήβων αποτελεί μείζον ζήτημα σε πολλές χώρες και μπορεί να οδηγήσει σε επικίνδυνες συμπεριφορές, όπως μη-ασφαλές σεξ, ή επικίνδυνη οδήγηση. Οι διατροφικές διαταραχές είναι επίσης ανησυχητικές.
Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας 2018: Αυξάνεται η αναγνώριση της σημασίας για την οικοδόμηση ψυχικής ανθεκτικότητας από την εφηβική ηλικία
Ευτυχώς, αναγνωρίζεται ολοένα και περισσότερο η σημασία που έχει η παροχή βοήθειας στους νέους για την οικοδόμηση ψυχικής ανθεκτικότητας, από την εφηβεία ακόμα, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις του σημερινού κόσμου. Υπάρχουν ενδείξεις ότι η προώθηση και η προστασία της υγείας των εφήβων αποφέρει οφέλη όχι μόνο για την υγεία τους (τόσο βραχυπρόθεσμα, όσο και μακροπρόθεσμα), αλλά και για την οικονομία και την κοινωνία γενικότερα, με τους υγιείς νέους ενήλικες να μπορούν να συμβάλλουν περισσότερο στο εργατικό δυναμικό, στον οικογενειακό θεσμό, στις τοπικές τους κοινότητες και στην κοινωνία στο σύνολό της.
Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας 2018: Η πρόληψη αρχίζει με καλύτερη κατανόηση
Πολλά μπορούν να γίνουν για να οικοδομηθεί η ψυχικής ανθεκτικότητα από νεαρή ηλικία, για να προληφθεί η ψυχικής νόσος μεταξύ εφήβων και νεαρών ενηλίκων και για να διαχειριστούν και να αναρρώσουν από ψυχικές ασθένειες. Η πρόληψη ξεκινά με την συνειδητοποίηση και κατανόηση των συμπτωμάτων της ψυχικής νόσου. Οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί μπορούν να βοηθήσουν στην οικοδόμηση των δεξιοτήτων ζωής των παιδιών και των εφήβων ώστε να αντιμετωπίσουν τις καθημερινές προκλήσεις στο σπίτι και στο σχολείο. Πρέπει η κοινωνία να παρέχει ψυχοκοινωνική στήριξη στα σχολεία και σε άλλα κοινοτικά περιβάλλοντα και, φυσικά, η κατάρτιση των εργαζομένων στον τομέα της υγείας να είναι άρτια, ώστε να μπορούν οι ειδικοί να εντοπίσουν και να διαχειριστούν εγκαίρως τις όποιες διαταραχές ψυχικής υγείας.
Οι επενδύσεις από τις κυβερνήσεις και η συμμετοχή των κοινωνικών, υγειονομικών και εκπαιδευτικών τομέων σε ολοκληρωμένα προγράμματα που βασίζονται στην τεκμηρίωση για την ψυχική υγεία των νέων είναι ουσιαστικής σημασίας. Αυτή η επένδυση θα πρέπει να συνδέεται με προγράμματα με σκοπό την ευαισθητοποίηση των εφήβων και των νέων ενηλίκων σχετικά με τρόπους για να φροντίζουν την ψυχική τους υγεία και για εκπαιδευτούν οι γονείς, οι φίλοι και οι δάσκαλοί τους πώς να τους στηρίζουν σε θέματα ψυχικής υγείας. Αυτό είναι το επίκεντρο της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας.
Μετάφραση/απόδοση από Iatropedia.gr με πληροφορίες από το http://www.who.int