Πως επηρεάζεται η ψυχική υγεία αν πηγαίνετε για ύπνο μετά τα μεσάνυχτα
Ο ύπνος και οι ώρες που κοιμόμαστε μέσα στην ημέρα επηρεάζουν όχι μόνο τη σωματική, αλλά και την ψυχική υγεία μας. Οι επιστήμονες επισημαίνουν εδώ και χρόνια τη σημασία ενός ποιοτικού ύπνου κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Μια νέα μελέτη από το Imperial College του Λονδίνου, η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Psychiatry Research, διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που πέφτουν για ύπνο πριν τη 1 π.μ. είναι γενικά πιο υγιείς ψυχικά, με λιγότερες αναφερόμενες περιπτώσεις ψυχικών, συμπεριφορικών και νευροαναπτυξιακών διαταραχών, κατάθλιψης και γενικευμένης αγχώδους διαταραχής (GAD).
Μερικοί άνθρωποι φαίνεται να προτιμούν να σηκώνονται και να πέφτουν για ύπνο νωρίς, ενώ άλλοι προτιμούν να ξυπνούν αργά και να πηγαίνουν για ύπνο πιο αργά. Η νέα αυτή μελέτη υποστηρίζει ότι όταν οι άνθρωποι το βράδυ πάνε για ύπνο μετά τη 1 π.μ. έχουν χειρότερη ψυχική υγεία.
Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από 73.888 άτομα μέσω του UK Biobank, εκ των οποίων το 56% ήταν γυναίκες. Η μέση ηλικία των συμμετεχόντων ήταν 63,5 έτη και κοιμόντουσαν, κατά μέσο όρο, επτά ώρες.
Δείτε επίσης: Ο ποιοτικός ύπνος μειώνει το αίσθημα μοναξιάς, ειδικά στους νέους [μελέτη]
Πώς ο ύπνος επηρεάζει την ψυχική υγεία
Ο κύριος συγγραφέας της μελέτης Jamie Zeitzer, PhD, καθηγητής ψυχιατρικής και ιατρικής ύπνου στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, ανέφερε μια θεωρία που ονομάζεται «The Mind After Midnight», η οποία υποδηλώνει ότι ο εγκέφαλος λειτουργεί διαφορετικά αργά τη νύχτα, κάτι που θα μπορούσε να έχει αντίκτυπο στην ψυχική υγεία.
«Πιστεύουμε ότι έχει να κάνει με τους ανθρώπους που απομονώνονται όταν είναι ξύπνιοι αργά τη νύχτα, επομένως τους λείπουν τα συναισθήματα που συνοδεύουν την κοινωνικοποίηση», εξηγεί ο Zeitzer.
«Όταν κοιμόμαστε αργότερα και λιγότερο επηρεάζεται η γρήγορη κίνηση των ματιών (REM), που αυξάνεται κατά το δεύτερο μισό της νύχτας».
«Ο ύπνος με REM έχει μια ισχυρή σύνδεση με τη ρύθμιση της διάθεσης – δηλαδή λιγότερο REM, χειρότερη διάθεση – με τις αλλαγές του ύπνου REM να θεωρούνται παράγοντας κινδύνου για πολλές νευροψυχιατρικές διαταραχές όπως η κατάθλιψη, η αγχώδης διαταραχή και το PTSD», εξηγούν οι ειδικοί.
Δείτε επίσης: Τι να φάτε, τι να αποφύγετε πριν πέσετε για ύπνο
Ο χρόνος του ύπνου ρυθμίζει τον τρόπο λειτουργίας του εσωτερικού «ρολογιού» του σώματος. Οι επιστήμονες της μελέτης υποστηρίζουν πως υπάρχει πιθανότητα οι καλύτερες ώρες για να κοιμηθεί κάποιος να διαφέρουν ανάμεσα στις διάφορες ζώνες ώρας ανά τον κόσμο.
Φωτογραφία iStock
Διαβάστε επίσης: Γιατί αναβάλλουμε την ώρα του ύπνου ενώ πρέπει να κοιμηθούμε;