Πώς η περιέργεια μπορεί να πληγώσει μια σχέση
Η αφετηρία από την οποία ξεκινά η περιέργειά μας μπορεί είτε να βελτιώσει μια συζήτηση είτε να τη βλάψει. Και όταν λέμε αφετηρία, εννοούμε το «για ποιον λόγο θέλουμε να μάθουμε». Θα μπορούσε δε να επηρεάσει οποιαδήποτε σχέση με την πάροδο του χρόνου, είτε θετικά, δημιουργώντας καλύτερη σύνδεση, είτε αρνητικά, δημιουργώντας στον άλλο αντίσταση στο να είναι μαζί μας.
Το ένα άκρο του «φάσματος της περιέργειας» περιλαμβάνει την επιθυμία να κατανοήσουμε την εμπειρία του άλλου για να καταλάβουμε πώς σκέφτεται. Αυτή θα μπορούσε κανείς να την ονομάσει «ενσυναισθητική περιέργεια».
Το άλλο άκρο του φάσματος περιλαμβάνει την επιθυμία να μάθει κανείς περισσότερα, ώστε να μπορεί να αναλάβει δράση, είτε για να διορθώσει το πρόβλημα είτε για να διδάξει τον άλλον, να του πει τι να κάνει. Σε αυτήν την περίπτωση, ακόμη κι όταν η πρόθεσή σας είναι καλή, το άλλο άτομο μπορεί να νιώθει πίεση και όχι ότι το φροντίζουν. Αυτή θα μπορούσε να ονομαστεί «ερευνητική περιέργεια».
Η ενσυναισθητική περιέργεια δημιουργεί έναν δεσμό όπου το άτομο αισθάνεται ότι το ακούν, το καταλαβαίνουν και το εκτιμούν. Η άποψή τους εκτιμάται, ακόμα κι αν έρχεται σε αντίθεση με αυτό που πιστεύετε ότι είναι σωστό. Νιώθουν ότι τους σέβονται, ακόμα κι αν η κατάστασή τους τούς έχει κάνει να αισθάνονται ανεπαρκείς, λέει η Marcia Reynolds, συγγραφέας βιβλίων ηγεσίας και coach.
Η ερευνητική περιέργεια, αντιθέτως, μπορεί να φανεί παρεμβατική ή επικριτική.
Ερευνητική περιέργεια
Όταν αισθανόμαστε την ανάγκη να φροντίσουμε τον άλλο, αυτό που ακούμε όταν μας μιλάει είναι το πώς μπορούμε να τον διορθώσουμε, να τον καθοδηγήσουμε ή να τον θεραπεύσουμε. Οι παρηγορητικές αντιδράσεις ή οι σοφές συμβουλές μας μπορούν να μειώσουν τη δύναμή του. Αναστέλλουμε την ανάπτυξή του, μην αφήνοντάς τον να εκφράσει πλήρως και να βάλει σε τάξη τα συναισθήματά του. Μπορεί να σπάσουμε τον δεσμό εμπιστοσύνης στον οποίο ήλπιζε όταν άρχισε να μας ανοίγεται.
Ενσυναισθητική περιέργεια
Αντιθέτως, όταν ακούμε για να καταλάβουμε και να εκτιμήσουμε τι νιώθουν οι άνθρωποι, δημιουργούμε μια σύνδεση με δύο τρόπους.
Πρώτον, τους δίνουμε έναν ασφαλή χώρο να μοιραστούν την εμπειρία τους χωρίς να αισθάνονται ότι κρίνονται, ακόμα κι αν αυτοί κρίνουν μόνοι τους τον εαυτό τους.
Δεύτερον, η ενέργεια που αποπνέουμε επειδή νοιαζόμαστε μεν, αλλά πιστεύουμε ότι ο άλλος μπορεί από μόνος του να εκμεταλλευτεί τη στιγμή για να αναπτυχθεί συναισθηματικά ή ψυχικά, ενθαρρύνει τους άλλους να κατανοήσουν καλύτερα τον εαυτό τους στη διαδικασία.
Οι περισσότεροι άνθρωποι λαχταρούν να νιώσουν ότι τους βλέπουν, τους ακούνε και τους εκτιμούν ανεξάρτητα από το τι εκφράζουν.
Θέλουν να είναι ο εαυτός τους χωρίς να τους κρίνουν. Δεν χρειάζονται τη στενοχώρια, την αγωνία, τον θυμό μας. Μπορούμε να μοιραζόμαστε με ενσυναίσθηση αυτό που αισθανόμαστε, ώστε και οι δύο πλευρές να κατανοήσουμε καλύτερα πώς τα συναισθήματά μας επηρεάζουν τις σκέψεις μας.
Ανεξάρτητα, όμως, από το πώς χρησιμοποιούμε την περιέργειά μας, είναι καλύτερο να είμαστε περίεργοι από το να λέμε απλά στους άλλους τη γνώμη ή τη δική μας ιστορία, εστιάζοντας στον εαυτό μας και όχι στον άλλο. Στόχος είναι να απομακρυνθούμε λίγο από αυτά που σκεφτόμαστε, για να μπορέσουμε να ανακαλύψουμε τι εννοεί ο άλλος με αυτά που λέει και τι χρειάζεται από εμάς τώρα.
Ένας ασφαλής χώρος
Στην τελική, μπορεί να μην ξέρουμε αν λειτουργούμε ενσυναισθητικά ή υπερβολικά εξεταστικά.
Μπορούμε, όμως, να παρατηρήσουμε εάν ο άλλος είναι πρόθυμος ή απρόθυμος να μιλήσει για αυτό που βιώνει.
Η ενσυναισθητική περιέργεια καλεί τους ανθρώπους να ανοιχτούν και να είναι ευάλωτοι μαζί μας. Παρατηρήστε πότε αρχίζουν να «μαζεύουν» αυτά που μοιράζονται, αν φαίνονται ταραγμένοι ή αν προσπαθούν να αποσπάσουν την προσοχή αλλού, αρχίζοντας να κατηγορούν άλλους, αντί να μιλήσουν για αυτά που νιώθουν και χρειάζονται. Μπορεί να ψάχνετε πάρα πολύ. Καθίστε αναπαυτικά, θυμηθείτε πόσο νοιάζεστε για τον άλλο και πόσο πιστεύετε σε αυτόν και παραιτηθείτε από την υποχρέωση να ηγηθείτε της συζήτησης. Αφήστε τη να ξεδιπλωθεί μέσα σε αυτήν την αξιόπιστη σύνδεση.
Πηγή: Psychology Today
Φωτοραφία: iStock
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Μπορεί η Covid να μας κάνει να αρρωσταίνουμε περισσότερο;
Γιατί οι γυναίκες έχουν περισσότερους πονοκεφάλους από τους άντρες;