Ανήκετε στην κατηγορία των ανθρώπων που βλέπουν το ποτήρι της ζωής μισογεμάτο; Αν ναι, τότε μπορεί να διατρέχετε μειωμένο κίνδυνο να εκδηλώσετε άνοια όταν μεγαλώσετε, αναφέρουν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Northwestern, στο Σικάγο.
Σε μελέτη που πραγματοποίησαν διαπίστωσαν πως αυτό και ορισμένα άλλα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας (εξωστρέφεια, θετικότητα) ίσως δρουν προστατευτικά εναντίον της νόσου.
Αντιθέτως, όσοι έχουν υψηλό νευρωτισμό και ορισμένα άλλα αρνητικά χαρακτηριστικά στην προσωπικότητά τους διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να διαγνωστούν με άνοια.
Τα καλά νέα είναι ότι παίζει ρόλο και η καθημερινή συμπεριφορά και αυτή είναι κάτι που μπορεί να αλλάξει, λένε.
Πώς μπορεί, όμως, η προσωπικότητα να επηρεάζει τον κίνδυνο άνοιας; Οι ερευνητές εκτιμούν πως παίζουν ρόλο οι επιδράσεις της στις καθημερινές συνήθειες και στην ψυχική μας διάθεση.
«Οι άνθρωποι με υψηλό νευρωτισμό (neuroticism) είναι επιρρεπείς στο άγχος, τις διακυμάνσεις της ψυχικής διάθεσης και την ανησυχία», εξήγησε η επικεφαλής ερευνήτρια Dr. Eileen Graham, αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιατρικών Κοινωνικών Επιστημών στο Northwestern.
Ωστόσο οι άνθρωποι με υψηλότερο ευσυνειδησίας (conscientiousness) τείνουν να είναι πιο οργανωτικοί, αυτοπειθαρχημένοι και παραγωγικοί. Έτσι, είναι πιθανότερο να κάνουν προληπτικές εξετάσεις, να μην πίνουν πολύ και να γυμνάζονται.
Η νέα μελέτη
Η νέα μελέτη βασίζεται στα πέντε βασικά χαρακτηριστικά της προσωπικότητας, δηλαδή την ευσυνειδησία, τον νευρωτισμό, την εξωστρέφεια, την προσήνεια και την δεκτικότητα σε εμπειρίες.
Η Dr. Graham και οι συνεργάτες της ανέλυσαν συνδυαστικά τα ευρήματα οκτώ προγενέστερων μελετών. Σε αυτές είχαν συμμετάσχει 44.531 εθελοντές, οι 1.703 εκ των οποίων διαγνώστηκαν με άνοια. Τα ευρήματα δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση Alzheimer’s & Dementia: The Journal of the Alzheimer’s Association.
Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, οι πιθανότητες άνοιας ήταν αυξημένες στους εθελοντές με:
- Υψηλά επίπεδα αρνητικών χαρακτηριστικών όπως ο νευρωτισμός και η αρνητική ψυχική διάθεση
- Χαμηλά επίπεδα ευσυνειδησίας, εξωστρέφειας και θετικής στάσης στη ζωή
Αντιθέτως, οι πιθανότητες να αναπτυχθεί άνοια ήταν μειωμένες στους εθελοντές με υψηλά επίπεδα:
- Δεκτικότητας σε εμπειρίες
- Ευχάριστη συμπεριφορά
- Ικανοποίηση από τη ζωή
Οι συσχετίσεις αυτές παρέμειναν ισχυρές και όταν οι επιστήμονες συνυπολόγισαν, άλλους παράγοντες που παίζουν ρόλο στην άνοια, όπως:
- Η ηλικία
- Το φύλο
- Το μορφωτικό επίπεδο
- Τυχόν βλάβες στον εγκέφαλο
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η θετική προσωπικότητα παρέχει ανθεκτικότητα έναντι ασθενειών όπως η νόσος Αλτσχάιμερ, ακόμα κι αν κάποιος δεν τον αντιλαμβάνεται.
Φωτογραφία: iStock