Πώς να είμαστε πιο θετικά άτομα και να νιώθουμε καλύτερα, σύμφωνα με ψυχολόγο

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
θετικό άτομο
Το να είσαι θετικό άτομο δεν σημαίνει ότι δεν νιώθεις ποτέ αρνητικά συναισθήματα, ή ότι δεν έχεις καθόλου απαισιόδοξες σκέψεις. Όλοι έχουν μέρες που νιώθουν πεσμένοι ή αποθαρρυμένοι.

Η διαφορά είναι ότι όσοι σκέφτονται θετικά γενικότερα δεν αφήνουν τα αρνητικά τους συναισθήματα να τους ελέγχουν.

Δεν μένουν στα προβλήματά τους, αλλά επικεντρώνονται στην εξεύρεση λύσεων. Δεν παγιδεύονται σε αρνητικές σκέψεις και προσπαθούν πάντα να βλέπουν τη φωτεινή πλευρά της ζωής.

Η δρ. Kendra Cherry, συγγραφέας, ειδική Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης με εξειδίκευση στην Παιδοψυχολογία, αναλύει και συμβουλεύει επάνω στο εν λόγω θέμα.

Πώς να είστε πιο θετικοί

Ευτυχώς, υπάρχουν στρατηγικές που μπορείτε να κάνετε για να καθοδηγήσετε ήπια τον εαυτό σας στο να γίνετε πιο θετικοί στην καθημερινή σας ζωή. Εάν θέλετε να είστε πιο θετικοί, υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε:

Προσπαθήστε να είστε ευγνώμονες

Κάντε μια λίστα με πράγματα για τα οποία είστε ευγνώμονες. Σημειώστε σε ένα “ημερολόγιο ευγνωμοσύνης” μερικά πράγματα που σας έκαναν να νιώσετε χαρούμενοι, ή ευγνώμονες κάθε τόσο. Αυτές δεν χρειάζεται να είναι πρωτότυπες ή συγκλονιστικές παρατηρήσεις. Μπορεί να είναι κάτι τόσο απλό όπως μια όμορφη, ηλιόλουστη μέρα, ή η γάτα σας να γουργουρίζει στην αγκαλιά σας.

Αγκαλιάστε την προσμονή

Βρείτε κάτι που έχετε να προσμένετε κάθε μέρα. Έρευνα έχει δείξει ότι το να έχεις κάτι θετικό να προσβλέπεις βοηθά στη βελτίωση της διάθεσης και στην μείωση του άγχους.

Είτε επισκέπτεστε το αγαπημένο σας βιβλιοπωλείο, απολαμβάνετε έναν καφέ με τους φίλους σας, κάνετε μια βόλτα στο πάρκο, ή διαβάζετε το αγαπημένο σας βιβλίο, φροντίστε να βρείτε κάτι για να περιμένετε κάθε μέρα. Αυτό θα σας βοηθήσει να παραμείνετε θετικοί ακόμα και όταν τα πράγματα δεν πάνε όπως θέλετε.

Ενσυνείδηση: Κρατήστε τον νου σας εστιασμένο στην στιγμή

Η ενσυνείδηση είναι η πρακτική που περιλαμβάνει την πλήρη εστίαση στην παρούσα στιγμή, συμπεριλαμβανομένων των σκέψεων, των αισθήσεων και του περιβάλλοντος. Μπορεί να έχει ποικίλα οφέλη, όπως η καλύτερη επίγνωση για τις σκέψεις και την ψυχική σας διάθεση.

Όταν αισθάνεστε στρες, πάρτε μερικές βαθιές αναπνοές και εστιάστε στην παρούσα στιγμή. Παρατηρήστε πώς αισθάνεται το σώμα σας και τι ήχους μπορείτε να ακούσετε. Μόλις μάθετε να αναγνωρίζετε τις σκέψεις σας, μπορείτε στη συνέχεια να αντικαταστήσετε ενεργά τις αρνητικές σκέψεις με πιο θετικές.

Χαμογελάτε συχνότερα

Ακόμα κι αν δεν νιώθετε ευτυχισμένοι, το να αναγκάσετε τον εαυτό σας να χαμογελάσει μπορεί πραγματικά να σας κάνει να νιώσετε καλύτερα. Το χαμόγελο βοηθά στην απελευθέρωση χημικών ουσιών στον εγκέφαλο, που σας κάνουν να αισθάνεστε χαρούμενοι και χαλαροί.

Έρευνες έδειξαν ότι το χαμόγελο όχι μόνο προκαλεί θετικά συναισθήματα, αλλά βοηθά επίσης τους ανθρώπους να βλέπουν τον κόσμο από μια πιο θετική σκοπιά. Έτσι, την επόμενη φορά που θα νιώθετε απογοητευμένοι, δοκιμάστε να χαμογελάσετε για λίγα λεπτά και δείτε πώς μπορεί αυτό να σας βοηθήσει να νιώσετε πιο αισιόδοξοι.

Εφαρμόστε θετική αυτο-ομιλία

Τα πράγματα που λέτε στον εαυτό σας επηρεάζουν τον τρόπο σκέψης για τον εαυτό σας και τον κόσμο. Η αρνητική αυτοκριτική είναι βέβαιο ότι θα υπονομεύσει την ικανότητά σας να βλέπετε τη θετική πλευρά. Έρευνα έδειξε ότι η μετάβαση από την αρνητική αυτοομιλία στη θετική αυτοομιλία μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση των συναισθημάτων και στη μείωση του άγχους.

Τι χαρακτηρίζει γενικά τους θετικούς ανθρώπους

Το να είναι κανείς θετικό άτομο δεν σημαίνει μόνο να κάνεις χαρούμενες σκέψεις συνέχεια. Ακόμη και οι πιο αισιόδοξοι άνθρωποι βιώνουν θλίψη, απογοήτευση και θυμό. Ωστόσο, οι θετικοί άνθρωποι έχουν γενικά τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

Θετικός άνθρωπος

  • Αισιόδοξος
  • Ευγνώμων
  • Βρίσκει λύσεις
  • Πρόθυμος να βοηθάει
  • Συμπονετικός
  • Χαρούμενος
  • Αισιόδοξος
  • Με χιούμορ

Αρνητικό άτομο

  • Απαισιόδοξος
  • Αχάριστος
  • Υπεραναλύει τα προβλήματα
  • Απρόθυμος να βοηθάει
  • Απαθής
  • Δυστυχής
  • Κυνικός

Οφέλη από το να είσαι θετικό άτομο

Υπάρχουν πολλά οφέλη από το να είσαι θετικός άνθρωπος, τόσο ψυχικά όσο και σωματικά. Μερικά από τα πιο αξιοσημείωτα οφέλη περιλαμβάνουν:

Καλύτερη ψυχική ευεξία

Οι θετικοί άνθρωποι τείνουν να έχουν καλύτερη συνολική ψυχική υγεία. Είναι λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν άγχος ή κατάθλιψη. Είναι επίσης πιο ανθεκτικοί απέναντι στις δυσκολίες της ζωής.

Αυξημένη ευτυχία

Η θετικότητα συνδέεται επίσης με μεγαλύτερη ευτυχία και ευημερία. Οι θετικοί άνθρωποι μπορούν να βρουν χαρά στην καθημερινή τους ζωή και δεν επηρεάζονται τόσο εύκολα από το άγχος ή τα αρνητικά συναισθήματα.

Καλύτερη σωματική υγεία

Έρευνα δείχνει ότι το να είσαι πιο θετικός σχετίζεται με καλύτερη σωματική υγεία. Οι θετικοί άνθρωποι είναι λιγότερο πιθανό να πεθάνουν από καρδιαγγειακά προβλήματα και ζουν περισσότερο από τους απαισιόδοξους ανθρώπους.

Ισχυρότερες σχέσεις

Οι θετικοί άνθρωποι είναι λιγότερο πιθανό να έχουν συγκρούσεις με άλλους. Έχουν πιο υγιείς, πιο ικανοποιητικές διαπροσωπικές σχέσεις.

Πηγή: https://www.verywellmind.com

φωτό: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πώς θα καταλάβετε αν είστε σε μια τοξική σχέση

Έρευνα του Χάρβαρντ: Οι άνθρωποι με αυτήν τη νοοτροπία και τρόπο σκέψης ζουν περισσότερο

Κατάθλιψη υψηλής λειτουργικότητας: Τι είναι και ποια συμπτώματα την χαρακτηρίζουν

Πώς τα τραγούδια επηρεάζουν την ψυχολογία μας