Πώς επηρεάζει το πορνό τη σεξουαλική ζωή των ζευγαριών

  • Ελισάβετ Σταύρου
σεξουαλική ζωή
Το πορνό μπορεί να έχει θετικές ή αρνητικές επιπτώσεις στη σεξουαλική ζωή των ζευγαριών, ανάλογα με το πώς η πόσο συχνά παρακολουθείται.

Το να παρακολουθούν τα ζευγάρια πορνογραφία μαζί μπορεί να επηρεάσει θετικά τη σεξουαλική ζωή τους.

Από την άλλη, η παρακολούθηση πορνό ξεχωριστά, ή από έναν μόνο σύντροφο, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα και στη σεξουαλική ζωή και γενικότερα στη σχέση μεταξύ δύο ανθρώπων.

Όσον αφορά τη σεξουαλική απόδοση, μία μελέτη έδειξε ότι οι άνδρες που παρακολουθούσαν συχνά πορνό είχαν χαμηλότερα επίπεδα σεξουαλικής ικανοποίησης και μειωμένη σεξουαλική επιθυμία. Αντίθετα, μεταξύ των γυναικών, η υψηλότερη και αυξανόμενη συχνότητα χρήσης πορνό συσχετίστηκε με υψηλότερα επίπεδα σεξουαλικής αυτεπάρκειας, βελτιωμένη σεξουαλική λειτουργία και ενισχυμένη σεξουαλική ικανοποίηση.

Θετικές επιπτώσεις της πορνογραφίας στις σχέσεις

Όταν και τα δύο μέρη συμμετέχουν ενεργά, η παρακολούθηση πορνό μαζί μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα σε πολλές πτυχές μιας σχέσης.

Μπορεί να βοηθήσει στη δημιουργία ενός περιβάλλοντος οικειότητας, όπου η συναισθηματική και σεξουαλική σύνδεση μπορεί να αναπτυχθεί.

Το να βλέπεις ή να δοκιμάζεις νέα πράγματα μαζί, ιδιαίτερα για τα μεγαλύτερα ζευγάρια, μπορεί να επηρεάσει θετικά τη σεξουαλική ζωή και γενικότερα τη σχέση.

Δείτε επίσης: Σεξουαλική επαφή: Ποια είναι τα σημάδια εθισμού και πως επηρεάζει τις σχέσεις

Αρνητικές επιπτώσεις της πορνογραφίας στις σχέσεις

Από την άλλη, η πορνογραφία μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις σε μια σχέση, ιδιαίτερα όταν οι σύντροφοι έχουν διαφορετικές απόψεις και συναισθήματα για τη χρήση της.

Η τακτική παρακολούθηση πορνό από τον έναν σύντροφο μειώνει τη σεξουαλική οικειότητα με τον άλλο, αφήνοντας τόσο σωματική όσο και συναισθηματική αποξένωση.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2018 στο Journal of Sexual Research σχετικά με την παρακολούθηση πορνογραφίας μέσα σε έναν γάμο. Η πορνογραφία έχει αρνητικό αντίκτυπο στη σεξουαλική ζωή στις μακροχρόνιες σχέσεις.

Η χρήση πορνογραφίας από το ένα άτομο της σχέσης τις ημέρες που τα ζευγάρια είχαν σεξουαλική επαφή σχετιζόταν με αυξημένη σεξουαλική δυσφορία από τους συντρόφους.

Δείτε επίσης: Οι κίνδυνοι για σωματική και ψυχική υγεία αν έχετε πολλούς σεξουαλικούς συντρόφους ταυτόχρονα

Για παράδειγμα, τις ημέρες που ο σύντροφος παρακολούθησε πορνό μπορεί να είχε αλλαγές στη συμπεριφορά και τα συναισθήματα κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής με τον/την σύντροφό του.

Φωτογραφία: iStock