Πρωταπριλιά: Μία ψυχολόγος εξηγεί πώς επηρεάζει το γέλιο την υγεία

  • Ρούλα Τσουλέα
γέλιο
Το γέλιο μπορεί να μας βοηθήσει να διαχειριστούμε καλύτερα το στρες της καθημερινότητας και τις δυσκολίες της ζωής.

Πρωταπριλιά σήμερα και μία ψυχολόγος από τις ΗΠΑ υπενθυμίζει ότι μερικές φορές αρκεί ένα καλό αστείο για να αλλάξει ριζικά την ημέρα μας. Και αυτό, γιατί το γέλιο μπορεί πραγματικά να δρα σαν φάρμακο.

«Πολλοί από εμάς έχουμε συσσωρευμένη ένταση και το γέλιο μας δίνει πραγματικά την ευκαιρία να την εκτονώσουμε, έστω και εν μέρει», αναφέρει η κλινική ψυχολόγος Dr. Kia-Rai Prewitt, από το Τμήμα Ψυχιατρικής & Ψυχολογίας του Νοσοκομείο Marymount της Cleveland Clinic, στο Οχάιο.

Στην πραγματικότητα, η καταφυγή στο γέλιο μπορεί να μας βοηθήσει να διαχειριστούμε καλύτερα το στρες της καθημερινότητας που όλοι λίγο-πολύ αντιμετωπίζουμε, προσθέτει.

Η εξήγηση βρίσκεται στις βιολογικές επιδράσεις του, συνεχίζει. Ένα καλό αστείο διεγείρει την έκκριση ορισμένων χημικών ουσιών, που λέγονται β-ενδορφίνες και είναι οι «ορμόνες της ευεξίας». Ταυτοχρόνως μειώνει την έκκριση κορτιζόλης από τα επινεφρίδια. Οι αλλαγές αυτές έχουν ως αποτέλεσμα να βελτιώνει την ψυχική διάθεση.

Το χιούμορ μπορεί επίσης να μας βοηθήσει να αντέξουμε τις αντιξοότητες της ζωής. Μπορεί επίσης να μας βοηθήσει να δούμε με πιο θετικό τρόπο τα πράγματα, όταν αντιμετωπίζουμε σοβαρές δυσκολίες.

Η Dr. Prewitt λέει επίσης πως αν αποκτήσουμε τη συνήθεια να γελάμε περισσότερο και να μην τα παίρνουμε όλα σοβαρά, μπορεί να αποδειχθεί λυτρωτικό για την ψυχική υγεία μας.

Επιπλέον, ένα καλό αστείο μπορεί να μας βοηθήσει να επικοινωνήσουμε καλύτερα με τον κοινωνικό περίγυρό μας. «Όταν βρίσκουμε κάτι με το οποίο όλοι μπορούν να γελάσουν, ο αντίκτυπός τους είναι πολύ θετικός», εξηγεί. «Δεν πρέπει όμως να γελά κανείς εις βάρος άλλου ατόμου. Αυτό είναι κάτι εντελώς διαφορετικό. Ένα ανέκδοτο, όμως, που μοιραζόμαστε με τους άλλους ή μια φάρσα με την οποία κανείς δεν παρεξηγείται, είναι ωραίος τρόπος για να συνδεθούμε με τα άλλα άτομα».

Και σωματικά οφέλη

Το γέλιο παρέχει επίσης πολλά οφέλη και στην σωματική υγεία. Έχει βρεθεί ότι αυξάνει παροδικά τον καρδιακό και αναπνευστικό ρυθμό, καθώς και την κατανάλωση οξυγόνου. Το αποτέλεσμα είναι να αυξάνονται και οι καύσεις των θερμίδων. Αν γελάτε λ.χ. καθημερινά 10-15 λεπτά, θα καίτε 10-40 θερμίδες!

Όταν, εξ άλλου, σταματήσετε τα γέλια, ο οργανισμός μπαίνει σε μία φάση βαθιάς χαλάρωσης (όπως συμβαίνει όταν έχουμε κάνει γυμναστική).

Επιπλέον, το γέλιο αυξάνει την ικανότητα της καρδιάς να εξωθεί αίμα και διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία. Μπορεί ακόμα να τονώσει το ανοσοποιητικό σύστημα. Και αυτό διότι αυξάνει τα επίπεδα ορισμένων σημαντικών πρωτεϊνών του (λέγονται ανοσοσφαιρίνες Α και Ε). Αυξάνει επίσης τη δραστηριότητα των ανοσοποιητικών κυττάρων που καταπολεμούν ιούς και βακτήρια.

Τέλος, μπορεί να μας βοηθήσει και όταν βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ορισμένες ασθένειες. Μελέτες έχουν δείξει πως μειώνει τον κίνδυνο εμφράγματος σε πάσχοντες από στεφανιαία νόσο (καρδιοπάθεια). Μπορεί επίσης να βοηθήσει τους ασθενείς με διαβήτη να βελτιώσουν τον γλυκαιμικό έλεγχο (ρύθμιση του σακχάρου).

Σχετίζεται επίσης με λιγότερα επεισόδια αρρυθμίας και εμφραγμάτων στους ασθενείς που κάνουν καρδιακή αποκατάσταση. Μειώνει ακόμα τον κίνδυνο καρδιολογικών προβλημάτων, αυξάνει την αντοχή στον πόνο και μας βοηθά να αντιμετωπίζουμε καλύτερα πολλές παθήσεις (ακόμα και τον καρκίνο).

Φωτογραφίa: iStock