Ψυχή και σώμα είναι άρρηκτα συνδεδεμένα και όταν η ψυχική υγεία υποφέρει, οι πάσχοντες διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο αναπτύξεως σοβαρών σωματικών παθήσεων, όπως η καρδιοπάθεια και ο διαβήτης.
Αυτός είναι και ο λόγος που συχνά οι γιατροί μάς ρωτούν εάν αισθανόμαστε στρες, συμπτώματα κατάθλιψης ή αν έχουμε φοβίες ή άλλες αγχώδεις διαταραχές.
Όπως αναφέρουν ειδικοί από το Εθνικό Ίδρυμα Ψυχικής Υγείας (NIMH) των ΗΠΑ, η ψυχική υγεία δεν είναι απλώς η απουσία ψυχικής νόσου. Συμπεριλαμβάνει την συναισθηματική, ψυχολογική και κοινωνική ευεξία και επηρεάζει:
- Τις σκέψεις μας
- Τα συναισθήματά μας
- Τις πράξεις μας
- Τις επιλογές μας
- Τις σχέσεις μας με τους άλλους
Τα ύποπτα συμπτώματα
Επειδή, λοιπόν, η ψυχική υγεία είναι πολύ σημαντική για την σωματική υγεία και την ευεξία μας, πρέπει να γνωρίζετε πότε πρέπει να συμβουλευθείτε έναν ειδικό γι’ αυτήν. Το κλειδί, λένε οι επιστήμονες, είναι να ζητήσετε βοήθεια εγκαίρως, πριν επιδεινωθούν πολύ τα συμπτώματά σας.
Επιπλέον, τα ύποπτα συμπτώματα που έχετε πρέπει να είναι ενοχλητικά και να διαρκούν 2 εβδομάδες ή περισσότερο. Στα συμπτώματα που πρέπει να σας κινητοποιήσουν συμπεριλαμβάνονται μεταξύ άλλων τα εξής:
- Δυσκολίες στον ύπνο
- Αλλαγές στην όρεξη που οδηγούν σε αθέλητη αλλαγή του σωματικού βάρους
- Δυσκολία να σηκωθείτε το πρωί από το κρεβάτι, λόγω κακής ψυχικής διάθεσης
- Δυσκολίες στη συγκέντρωση
- Απώλεια ενδιαφέροντος για πράγματα που συνήθως βρίσκετε ευχάριστα
- Αδυναμία διεκπεραιώσεως των καθημερινών δραστηριοτήτων και υποχρεώσεών σας
Εάν απευθυνθείτε στον οικογενειακό σας γιατρό γι’ αυτά, οι επιστήμονες του NIMH συνιστούν να μην περιμένετε να σας ρωτήσει εκείνος σχετικώς. Να ανοίξετε εσείς με θάρρος τη συζήτηση και να μοιρασθείτε μαζί του τις ανησυχίες σας. Είναι πιθανό να σας προτείνει να συμβουλευθείτε έναν ειδικό στην ψυχική υγεία.
Φωτογραφία: iStock