Ψυχοθεραπεία – Αυτή τη φορά, στο συνέδριο «Ψυχεδελικής Επιστήμης 2017» στην Καλιφόρνια, επιστήμονες στις ΗΠΑ, σύμφωνα με το «Nature», ανακοίνωσαν ενθαρρυντικά αποτελέσματα για τη χρήση της ουσίας MDMA (μεθυλενεδιοξυμεθαμφεταμίνη), ενός ναρκωτικού που διατίθεται παράνομα ως «έκσταση» ή «Μόλι» και έγινε γνωστό ως «ναρκωτικό των πάρτι».
Τα ευρήματα, τα οποία δεν έχουν ακόμη δημοσιευθεί σε επιστημονικό περιοδικό, αφορούν τα προκαταρκτικά αποτελέσματα από κλινική δοκιμή του MDMA σε 107 ανθρώπους που είχαν διαγνωσθεί με διαταραχή μετατραυματικού στρες (PTSD). Η δοκιμή, σε συνδυασμό με ψυχοθεραπεία, έγινε από ερευνητές της μη κερδοσκοπικής Πολυεπιστημονικής Ένωσης για τις Ψυχεδελικές Μελέτες (MAPS), με έδρα τη Σάντα Κρουζ της Καλιφόρνια.
Όπως ανακοινώθηκε, ένα έτος μετά τη διενέργεια δύο έως τριών συνεδριών με χρήση MDMA, δύο στους τρεις ασθενείς (67%) δεν είχαν πια μετατραυματικό στρες. Στην ομάδα ελέγχου, που χρησιμοποιήθηκε για λόγους σύγκρισης και η οποία έκανε ψυχοθεραπεία σε συνδυασμό με ψευδοφάρμακο (πλασίμπο), το αντίστοιχο ποσοστό θεραπείας ήταν 23%.
Η αρμόδια εποπτική Αρχή των ΗΠΑ, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), αξιολόγησε τα αποτελέσματα της παραπάνω κλινικής δοκιμής φάσης 2 και έδωσε την έγκρισή της να προχωρήσει στη φάση 3, το τελικό στάδιο πριν την έγκριση ενός φαρμάκου. Ήδη οι ερευνητές, με επικεφαλής τον ψυχίατρο Μάικλ Μιτχέφερ, εκπαιδεύουν ψυχοθεραπευτές στη χρήση του MDMA, εν όψει της νέας μεγαλύτερης κλινικής δοκιμής που θα περιλάβει περίπου 300 ασθενείς σε Βόρεια Αμερική και Ισραήλ.
Το μετατραυματικό στρες, το οποίο χαρακτηρίζεται από έντονο άγχος και εφιάλτες τα βράδια, είναι συχνό στους στρατιώτες που είχαν άσχημες εμπειρίες στο πεδίο μάχης, αλλά και σε κάθε άνθρωπο με κάποια έντονα τραυματική εμπειρία στη ζωή του. Εκτιμάται ότι σχεδόν ένας στους δέκα ανθρώπους (8%) θα βιώσει μια τέτοια διαταραχή κάποια στιγμή. Πολλοί ασθενείς με μετατραυματικό στρες -σχεδόν οι μισοί- δεν ανταποκρίνονται καλά στις υπάρχουσες ψυχολογικές και φαρμακευτικές θεραπείες (συνήθως με αντικαταθλιπτικά).
Οι έως τώρα μελέτες δείχνουν ότι το MDMA μειώνει τους εσωτερικευμένους φόβους του ασθενούς και βοηθά στην απελευθέρωση σεροτονίνης και άλλων νευροδιαβιβαστών που προκαλούν αίσθημα ψυχικής ευεξίας. Με αυτό τον τρόπο, ο ασθενής μπορεί κατ’ επανάληψη να ξαναζήσει και να αντιμετωπίσει την τραυματική εμπειρία του, χωρίς να πανικοβληθεί, πράγμα που λειτουργεί θεραπευτικά γι’ αυτόν. Σε κάθε συνεδρία, δύο γιατροί παρακολουθούν τον ασθενή, ενώ αυτός βρίσκεται υπό την επήρεια του MDMA, που διαρκεί πέντε έως οκτώ ώρες.
Ορισμένοι ψυχολόγοι και ψυχίατροι υποστηρίζουν ανοιχτά πλέον ότι οι ψυχεδελικές ή ψυχοδηλωτικές ουσίες (LSD, ψυλοκυβίνη ‘μαγικών μανιταριών’, MDMA κ.α.) μπορούν να βοηθήσουν στη θεραπεία διαφόρων ψυχικών παθήσεων και διαταραχών.
Από το ΑΠΕ-ΜΠΕ