Σχέσεις: 5 πράγματα που ΔΕΝ πρέπει να κάνετε μετά από έναν χωρισμό
Οι χωρισμοί μπορεί να είναι απίστευτα επώδυνοι. Εάν προσπαθείτε να ξεπεράσετε έναν χωρισμό, αλλά αισθάνεστε «κολλημένοι» με τον/την πρώην σας, το να λάβετε μέτρα για να βοηθήσετε τον εαυτό σας είναι το «κλειδί» για να προχωρήσετε στη ζωή σας.
Τι πρέπει να κάνετε
Σταματήστε να επικοινωνείτε με τον/την πρώην σας. Μετά από ένα χωρισμό, είναι πολύ συνηθισμένο να θέλετε να επικοινωνήσετε και να μιλήσετε με τον/την πρώην σας. Μπορεί να θέλετε να νιώσετε ξανά κοντά, να πάρετε απαντήσεις, να του/της φωνάξετε, να τον/την αγκαλιάσετε και να είστε κοντά του/της γιατί κάτι τέτοιο μπορεί να σας αποσπάσει προσωρινά την προσοχή από τον πόνο του χωρισμού.
Για να προχωρήσετε, όμως, είναι σημαντικό να πάρετε απόσταση από τον/την πρώην σας. Συχνά, η πλήρης διακοπή της επαφής κάνει το πένθος του χωρισμού και την αλλαγή σελίδας διαδικασίες πολύ πιο εύκολες με την πάροδο του χρόνου.
Σταματήστε να ψάχνετε πληροφορίες για τον/την πρώην σας. Είναι πολύ συνηθισμένο να αναζητάτε πληροφορίες σχετικά με το τι κάνει τώρα ο/η πρώην σας μέσω κοινών φίλων ή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Για παράδειγμα, με ποιους βγαίνει, τι κάνει, πού βρίσκεται και πώς είναι συναισθηματικά. Ωστόσο, αυτό σας κρατά τελικά συγκεντρωμένους στον/στην πρώην — κάτι που δεν θα σας βοηθήσει να προχωρήσετε μακροπρόθεσμα.
Σταματήστε να κάνετε σεξ με τον/την πρώην σας — ή και με άλλους συντρόφους. Το σεξ είναι ένα πολύ περίπλοκο θέμα όταν πρόκειται για χωρισμό. Εάν είστε ερωτευμένοι με κάποιον, το σεξ συνδέεται γενικά με κάποιο συναίσθημα και την έκφραση αγάπης για το άλλο άτομο. Όμως, για πολλούς ανθρώπους, το σεξ δεν έχει καμία σχέση με την αγάπη – έχει να κάνει με το να νιώσουν οργασμό, δυνατοί ή το να είναι επιθυμητοί (Meston and Buss, 2010).
Αν προσπαθείς να απομακρυνθείς από τον/την πρώην σου, η σεξουαλική επαφή μπορεί να δυσκολέψει την αποχώρηση. Αν, πάλι, έχετε σεξουαλική επαφή με άλλους, αυτό μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ, πυροδοτώντας ξανά συναισθήματα για τον/την πρώην και για τον χωρισμός σας, αν δεν τον έχετε ξεπεράσει.
Μην ενεργείτε παρορμητικά. Η παρορμητική συμπεριφορά δεν λαμβάνει υπόψη τις συνέπειες. Αν νιώσετε την παρόρμηση για πράγματα όπως το να αρχίσετε να στέλνετε μηνύματα αργά το βράδυ από θυμό ή θλίψη, να το ρίξετε στα ψώνια ή στο αλκοόλ, το να προσπαθήσετε να έρθετε σε επαφή, κάντε μια παύση και αποφύγετε να κάνετε οτιδήποτε εκείνη την ώρα. Παρατηρήστε τα συναισθήματά σας και περιμένετε μέχρι να σκεφτείτε τι θέλετε να κάνετε ως απάντηση στα συναισθήματά σας προτού επικοινωνήσετε με τον/την πρώην σας.
Αμφισβητήστε τις μη χρήσιμες σκέψεις. Για παράδειγμα, μπορεί να έχετε την ψευδή πεποίθηση ότι «ο πρώην σας είναι ο καλύτερος», «δεν θα τον ξεπεράσεις ποτέ» και «κανείς δεν θα σε θέλει ποτέ στο μέλλον». Αμφισβητήστε τις λανθασμένες αυτές σκέψεις και αντικαταστήστε τις με ενδυναμωτικές, αυτοβελτιωτικές πεποιθήσεις για τον εαυτό σας και το μέλλον σας.
Η αλήθεια είναι ότι οι χωρισμοί μπορεί να είναι πολύ δύσκολοι.
Το καλύτερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε για να προχωρήσετε είναι να σταματήσετε να εστιάζετε στον/στην πρώην σας και να στρέψετε την προσοχή σας στον εαυτό σας. Ποιοι είστε; Τι σας ενδιαφέρει; Τι θέλετε για τη ζωή σας;
Φωτογραφία: iStock
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Υπερπλασία του προστάτη: Τι γνωρίζουμε για το πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο βασιλιάς Κάρολος
Γιατί πρέπει να τρώμε περισσότερους ξηρούς καρπούς και σπόρους
ΕΟΔΥ: Ύφεση δείχνουν οι δείκτες για τον κορονοϊό, πλην των θανάτων